Στο Κονγκό κρίνεται το μέλλον του κοβαλτίου

Τετάρτη, 06 Φεβρουαρίου 2019 20:00
UPD:20:11
EPA/HOSSEIN FATEMI

Το κοβάλτιο, το οποίο θεωρείται «ζωτικής σημασίας» για την εθνική ασφάλεια και την οικονομική ευημερία, αποτελεί βασικό στοιχείο πολλών συστημάτων αποθήκευσης ενέργειας μεγάλης κλίμακας και μπαταριών ηλεκτρικών οχημάτων.

A- A A+

Η αμφιλεγόμενη εκλογή του Φέλιξ Τσισεκέντι στην προεδρία της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό στα τέλη του περασμένου έτους εγείρει πολλά νέα ερωτήματα σχετικά με το μέλλον της χώρας, ειδικά όσον αφορά την παγκόσμια αγορά κοβαλτίου. Επειδή η Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό κατέχει τα μισά από όλα τα γνωστά, οικονομικά βιώσιμα αποθέματα κοβαλτίου, που σήμερα αντιπροσωπεύουν το 60% της παγκόσμιας παραγωγής, η παγκόσμια προσφορά κοβαλτίου είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την πολιτική σταθερότητα της ΛΔΚ.

Το κοβάλτιο, το οποίο θεωρείται «ζωτικής σημασίας» για την εθνική ασφάλεια και την οικονομική ευημερία, αποτελεί βασικό στοιχείο πολλών συστημάτων αποθήκευσης ενέργειας μεγάλης κλίμακας και μπαταριών ηλεκτρικών οχημάτων.

Οι ελλείψεις κοβαλτίου αναμένονται ήδη από τις αρχές της δεκαετίας του 2020 λόγω της ταχείας ζήτησης για την τεχνολογία αποθήκευσης ενέργειας, η οποία θα οδηγήσει σε αύξηση του κόστους των μπαταριών, εκτός αν αναπτυχθούν εναλλακτικές χημικές διεργασίες. 

Αναγνωρίζοντας την αυξανόμενη σημασία του κοβαλτίου στον κλάδο της καθαρής ενέργειας παγκοσμίως, ο Τζόζεφ Καμπίλα, ο προκάτοχος του Τσισεκέντι, υπέγραψε ένα νέο νόμο για τις εξορύξεις τον Ιούνιο του 2018, ορίζοντας το ποσοστό των κρατικών δικαιωμάτων επί της εξόρυξης κοβαλτίου στο 3,5%, 75% πάνω από το προηγούμενο ποσοστό. Στη συνέχεια, τον Δεκέμβριο, εξέδωσε ένα προεδρικό διάταγμα με το οποίο χαρακτήριζε το κοβάλτιο ως «στρατηγικό» ορυκτό, σχεδόν τριπλασιάζοντας τα δικαιώματα στο 10%, αποθαρρύνοντας περαιτέρω επενδύσεις.

Δεν είναι σαφές εάν ο Τσισεκέντι θα ακολουθήσει τώρα το διάταγμα ή όχι. Αν και προεκλογικά κατηγορούσε τον νόμο ως «εχθρό των επενδύσεων», σε πρόσφατη ομιλία του δήλωσε ότι επιθυμεί να αυξηθούν οι άδειες εξόρυξης από το 10% στο 45% των συνολικών κρατικών εισπράξεων.

Σύμφωνα με έρευνες των Financial Times και άλλων οργανισμών την ημέρα των πρόσφατων εκλογών, εικάζεται ότι ο αντίπαλος του Τσισεκέντι, Μάρτιν Φαγιούλου ήταν ο καθαρός νικητής με διαφορά, και ο τέως πρόεδρος κατηγορείται ότι προέβη σε συμφωνία με τον Τσισεκέντι για να διατηρηθεί στην εξουσία.
 

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή