Τη σημασία που αποδίδει το Ηνωμένο Βασίλειο στη συνεργασία των δύο κοινοτήτων στην Κύπρο επισημαίνει σε επιστολή-απάντηση προς την πρόεδρο του Συνδέσμου Ριζοκάρπασου στη Βρετανία ο Βρετανός υφυπουργός Εξωτερικών λόρδος Άχμαντ, που έχει αρμοδιότητα για τα ανθρώπινα δικαιώματα.
Η πρόεδρος του Συνδέσμου Μαρία Ελένη Καραολή είχε συντάξει την επιστολή με αφορμή την 70η επέτειο από την Οικουμενική Διακήρυξη Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, επισημαίνοντας ότι το Ριζοκάρπασο τελεί υπό κατοχή από το 1974 και την τουρκική εισβολή.
Όπως αναφερόταν στην επιστολή, τότε ζούσαν στο Ριζοκάρπασο περί τους 4.000 Ελληνοκύπριους. Σήμερα μόνο 228 εγκλωβισμένοι Ελληνοκύπριοι διαβούν εκεί, εκ των οποίων 48 παιδιά.
«Επί καθημερινής βάσης οι εγκλωβισμένοι στερούνται ανθρωπίνων δικαιωμάτων και βασικών ελευθεριών. Η σύληση του νεκροταφείου στο Ριζοκάρπασο και η λεηλασία και καταστροφή των περισσότερων εκκλησιών είναι μέρος της πολιτιστικής καταστροφής των κατεχόμενων περιοχών, που αποτελεί εσκεμμένη πολιτική εθνοκάθαρσης από την Τουρκία, ώστε όλα τα ίχνη της ελληνοκυπριακής παρουσίας στη βόρεια Κύπρο να εξαλειφθούν», σημείωνε ενδεικτικά η επιστολή της προέδρου του εν Βρετανία Συνδέσμου Ριζοκάρπασου.
Παράλληλα, ανέφερε ότι τα μέλη του Συνδέσμου στερούνται των περιουσιών τους κατά παραβίαση του Άρθρου 17 της Οικουμενικής Διακήρυξης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, καθώς και ότι αψηφώντας διεθνείς συμβάσεις η Τουρκία έχει μεταφέρει 200.000 εποίκους στην κατεχόμενη κυπριακή γη.
Η επιστολή έκλεινε με έκκληση προς τον υφυπουργό Εξωτερικών να ασκήσει την επιρροή του στην Τουρκία για να υιοθετήσει η χώρα μία πιο θετική και εποικοδομητική επαφή με την Κυπριακή Δημοκρατία, να αποσύρει τα κατοχικά στρατεύματα της και τους παράνομους πολίτες της, να επιτρέψει σε όλους τους πρόσφυγες να επιστρέψουν στις εστίες και περιουσίες τους με ασφάλεια και να επιτρέψει την επανένωση της Κύπρου ώστε όλοι οι πολίτες της να μπορέσουν να ζήσουν αρμονικά μαζί, «χωρίς φόβο από έναν μεγάλο, επιθετικό γείτονα που λέγεται Τουρκία».
Στην απαντητική επιστολή ο υφυπουργός επαναδιατυπώνει την πεποίθηση της βρετανικής πλευράς ότι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος επίλυσης των ζητημάτων που έθετε η κα Καραολή είναι «μέσω μίας δίκαιης και με διάρκεια λύσης» του Κυπριακού ζητήματος. Ο λόρδος Άχμαντ προσθέτει ότι το Ηνωμένο Βασίλειο παραμένει ένας «ισχυρός υποστηρικτής» της λύσης που θα βασίζεται «στο διεθνώς αποδεκτό μοντέλο μίας διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας»
Η επιστολή επισημαίνει πως παρά το γεγονός ότι ολοκληρώθηκε χωρίς κατάληξη, η Διάσκεψη για την Κύπρο σημείωσε «σημαντική πρόοδο». Το Φόρεϊν Όφις «χαιρετίζει τη συνεχιζόμενη δέσμευση από όλες τις πλευρές σε μία λύση με διάρκεια, ενστερνίζεται την άποψη του ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών ότι οι προοπτικές για μια λύση παραμένουν ζωντανές και καλωσορίζει τη συνεχιζόμενη προθυμία του να εργαστεί με τα μέρη για να διεξαχθούν σε βάθος διαβουλεύσεις επί μίας οδού προς τα εμπρός».
Η επιστολή σημειώνει επίσης ότι το Ηνωμένο Βασίλειο υποστηρίζει αυτές τις διαβουλεύσεις μέσω διαλόγου και αναφέρεται σε «παραγωγική» συνάντηση του υπουργού Ευρώπης σερ Άλαν Ντάνκαν με την Τζέιν Χολ Λουτ στις 8 του περασμένου μήνα, τη δεύτερη συνάντηση μετά από εκείνη του περασμένου Σεπτεμβρίου.
«Ενθαρρύνουμε τα μέρη να εμπλακούν εποικοδομητικά και να επιδείξουν ότι είναι δεσμευμένα στο να σημειώσουν πρόοδο προς μία λύση. Αυτό θα απαιτήσει σκληρές επιλογές και συμβιβασμούς, αλλά με πραγματική πολιτική βούληση κρίνουμε ότι μία συμφωνία παραμένει εφικτή, προς το όφελος όλων των Κυπρίων και της ευρύτερης περιοχής», συνεχίζει η επιστολή.
Αναφορικά με το θέμα της συνεργασίας μεταξύ των δύο κοινοτήτων στην Κύπρο, σημειώνεται στην επιστολή ότι «μπορεί να δημιουργήσει ατμόσφαιρα αμοιβαίας εμπιστοσύνης, καθώς και να βοηθήσει να προετοιμαστούν και οι δύο κοινότητες για συμφιλίωση σε πρακτικό επίπεδο». Δίνονται ως παραδείγματα η συνεργασία με το αναπτυξιακό πρόγραμμα των Ηνωμένων Εθνών για την αναστήλωση του Πύργου του Οθέλλου και της μονής του Αποστόλου Ανδρέα.
«Υποστηρίζουμε, επομένως, τη συνεχιζόμενη συνεργασία αυτού του είδους και πιστεύουμε ότι οποιαδήποτε πρόσθετα μέτρα εμπιστοσύνης που οι δύο πλευρές αποφασίσουν να επιδιώξουν θα συνεχίσουν να συμβάλλουν θετικά στη διαδικασία λύσης του Κυπριακού», σημειώνει ο Βρετανός αξιωματούχος.
Στην τελευταία παράγραφο της επιστολής επισημαίνεται ότι «οι λεπτομέρειες μίας λύσης του Κυπριακού είναι ζήτημα για τους δύο ηγέτες και για τις κοινότητες που εκπροσωπούν. «Πιστεύουμε ότι ο σεβασμός για τα ανθρώπινα δικαιώματα όλων των Κυπρίων πρέπει να είναι στην καρδιά μίας δίκαιης, ορθής και βιώσιμης λύσης», καταλήγει η επιστολή του λόρδου Άχμαντ.
naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΚΥΠΕ