Πριν το καλοκαίρι οι αδειοδοτήσεις για ΜΜΕ

Δευτέρα, 10 Απριλίου 2006 14:39
A- A A+

Πριν την έναρξη των θερινών τμημάτων της Βουλής θα έχει ψηφιστεί το νομοσχέδιο για τις αδειοδοτήσεις και τη συγκέντρωση των ραδιοτηλεοπτικών ΜΜΕ, δήλωσε ο υπουργός Επικρατείας Θόδωρος Ρουσόπουλος, μετά τη συνάντηση που είχε με τους εκπροσώπους των κοινοβουλευτικών κομμάτων.

Το ΚΚΕ δεν παραβρέθηκε και θα καταθέσει τις προτάσεις του στο Κοινοβούλιο κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου.

Ο Υπουργός Επικρατείας Θ. Ρουσόπουλος, δήλωσε ότι «η συζήτηση ήταν ενδιαφέρουσα, σε γενικές γραμμές δεν υπήρξαν μεγάλες διαφωνίες. Εκκρεμεί η ρύθμιση ορισμένων ζητημάτων, που θα γίνει αφού ακουστούν οι προτάσεις και θέσεις και των βουλευτών-μελών της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής κατά τη συζήτηση που θα διεξαχθεί την Τετάρτη το απόγευμα».

Ο κ. Ρουσόπουλος επισήμανε ότι απο εκεί και μετά η κυβέρνηση «θα προχωρήσει με γρήγορους ρυθμούς, διότι η διαδικασία προκήρυξης και έναρξης των αδειοδοτήσεων δεν πρέπει να καθυστερήσει».

Πρόσθεσε ότι θα υπάρχουν ρυθμίσεις για την ψηφιακή εποχή, καθώς όλα τα ηλεκτρονικά ΜΜΕ, κυρίως τα τηλεοπτικά, θα πρέπει με καθορισμένους χρόνους να αρχίσουν να μπαίνουν στην ψηφιακή εποχή.

Αναφερόμενος στα θέματα που μένει να οριστικοποιηθούν, ο κ. Ρουσόπουλος μίλησε πρώτον για τον αριθμό των αδειών των τηλεοπτικών σταθμών πανεθνικής εμβέλειας, δεύτερον για τα μόρια που θα δίνονται στα κριτήρια αδειοδοτήσεων, και τρίτον τον αριθμό των περιφερειακών τηλεοπτικών σταθμών, τονίζοντας ότι «η θέση της κυβέρνησης είναι απο τις τοπικές τηλεοπτικές άδειες να προχωρήσουμε στις περιφερειακές, με στόχο τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων ΜΜΕ».

Και επισήμανε ότι αυτή είναι μία πολύ σημαντική προσπάθεια, καθώς «άλλο θέμα είναι πόσες άδειες μπορεί να χωράει ο χάρτης των συχνοτήτων και άλλο θέμα πόσοι ραδιοτηλεοπτικοί σταθμοί είναι βιώσιμοι».

Τέλος, κατέληξε λέγοντας ότι στα ποσοστά ιδιοκτησίας μέχρι τώρα είχε επικρατήσει μία λογική υποκρισίας και τόνισε ότι «εμείς θα αλλάξουμε τελείως το τοπίο».

Εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ, ο Μ. Παπαϊωάννου επέκρινε την κυβέρνηση ότι καθυστερημένα υπέβαλε τις προτάσεις της και ανέφερε ότι πρέπει να διασφαλιστεί η αντικειμενικότητα της δημόσιας τηλεόρασης και η αναβάθμισή της. Οι τελικές προτάσεις του ΠΑΣΟΚ θα υποβληθούν μετά την οριστικοποίηση των προτάσεων της κυβέρνησης και εφ' όσον προσδιοριστούν με σαφήνεια τα κριτήρια αδειοδοτήσεων.

Εκ μέρους του ΣΥΝ ο Φώτης Κουβέλης τόνισε ότι στόχος πρέπει να είναι η αποτροπή της συγκέντρωσης των ΜΜΕ. Μεταξύ των προτάσεων του ΣΥΝ περιλαμβάνονται ο αυστηρός έλεγχος των κριτηρίων, η αποσαφήνιση της πρότασης της κυβέρνησης για τη θέσπιση και λειτουργία οργάνου για τον έλεγχου της τηλεθέασης και η συγκεκριμενοποίηση των προτάσεων, αναφορικά με τον αριθμό των αδειών και τις προϋποθέσεις που πρέπει να υπάρξουν.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς