Μία χερσαία εκδοχή πυραύλων που χρησιμοποιούνταν μέχρι τώρα από το ρωσικό Πολεμικό Ναυτικό, σκοπεύει να αναπτύξει εντός των δύο επόμενων ετών η Ρωσία, ως συνέπεια της απόφασης της Ουάσιγκτον και της Μόσχας να αναστείλουν τη συμμετοχή τους στη Συνθήκη για τα πυρηνικά όπλα μέσου βεληνεκούς (INF), ανακοίνωσε σήμερα ο υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σόιγκου.
«Κατά τα έτη 2019-2020, θα είναι απαραίτητο να αναπτύξουμε μια χερσαία παραλλαγή του συστήματος Kalibr που δοκιμάστηκε στη Συρία», δήλωσε ο Σόιγκου, σύμφωνα με ανακοίνωση του ρωσικού στρατού. «Στη διάρκεια της ίδιας περιόδου, οφείλουμε να δημιουργήσουμε ένα σύστημα πυραύλων εδάφους μεγάλου βεληνεκούς», πρόσθεσε.
Σύμφωνα με τον Σόιγκου, η απόφαση ελήφθη λόγω της αποχώρησης, στις 2 Φεβρουαρίου, των Ηνωμένων Πολιτειών από την INF, που είχε τεθεί σε ισχύ το 1987 και απαγόρευε τους στρατηγικούς πυραύλους εδάφους με βεληνεκές από 500 έως 5.500 χλμ.
Οι πύραυλοι Kalibr χρησιμοποιήθηκαν για πρώτη φορά στη Ρωσία το φθινόπωρο του 2015. Με στόχο Σύρους αντάρτες, 26 πύραυλοι εκτοξεύθηκαν από ένα καταδρομικό στην Κασπία θάλασσα, σε απόσταση 1.500 χλμ. από εκεί. Το βεληνεκές τους ανταποκρίνεται στον τύπο των όπλων που απαγορεύονται από τη συνθήκη INF, που ωστόσο ισχύει μόνο για πυραύλους εδάφους.
Σύμφωνα με τον Σόιγκου, οι Ηνωμένες Πολιτείες «εργάζονται τώρα για τη δημιουργία ενός πυραύλου εδάφους βεληνεκούς μεγαλύτερου των 500 χλμ.», και αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο «ο πρόεδρος της Ρωσίας έδωσε εντολή στο υπουργείο Άμυνας να λάβει ανταποδοτικά μέτρα».
Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ρωσία κατηγορούν η μία την άλλη ότι παραβιάζει τη συνθήκη INF. Το Σάββατο, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο ανακοίνωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες αναστέλλουν «τις υποχρεώσεις τους στο πλαίσιο της συνθήκης INF».
Ο Βλαντίμιρ Πούτιν απάντησε αμέσως πως η Μόσχα «αναστέλλει επίσης» τη συμμετοχή της στη συμφωνία και πως η Μόσχα δεν θα αναλάβει πλέον πρωτοβουλία διαπραγματεύσεων για τον αφοπλισμό με τους Αμερικανούς έως ότου θα έχουν «ωριμάσει αρκετά».
Ο Βλαντίμιρ Πούτιν είχε προηγουμένως απειλήσει ότι θα έδινε το πράσινο φως για την ανάπτυξη νέων πυραύλων μεσαίου βεληνεκούς, αν οι Αμερικανοί αποσύρονταν από τη συνθήκη INF, κάνοντας λόγο για προσαρμογή πυραύλων που μέχρι τώρα χρησιμοποιούνταν στη θάλασσα ή στον αέρα.
naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΜΠΕ, AFP, Reuters