Euronews: Υψηλής συμβολικής αξίας η επίσκεψη Τσίπρα στη Θεολογική Σχολή της Χάλκης

Τρίτη, 05 Φεβρουαρίου 2019 10:59
UPD:14:22
INTIME NEWS/ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ
A- A A+

Η επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα στη Θεολογική Σχολή της Χάλκης, η λειτουργία της οποίας έχει ανασταλεί από το 1971, έχει υψηλή συμβολική αξία και θα επαναφέρει στο προσκήνιο τη διεθνή εκστρατεία για την επανέναρξη της λειτουργίας της.

Όπως αναφέρει το Euronews, η διεθνής εκστρατεία για την επανέναρξη λειτουργίας της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης εισέρχεται στο 40ο έτος της και έχει λάβει την υποστήριξη από πολλούς δυτικούς ηγέτες, ενώ έχει καταστεί συνυφασμένη με τις συζητήσεις για την πιθανότητα ένταξης της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Το δημοσίευμα επισημαίνει ότι δεν υπάρχει επίσημος λόγος για τον οποίο δεν έχει επιτραπεί η επαναλειτουργία της Σχολής, ωστόσο είναι γνωστό πως το ακροδεξιό κόμμα με το οποίο έχει συνασπιστεί το AKP του Ερντογάν είναι απολύτως αντίθετο στην ιδέα  επαναλειτουργίας της Σχολής, υποστηρίζοντας ότι κάτι τέτοιο θα οδηγούσε σε «ένα μικρό Βατικανό» στην Κωνσταντινούπολη.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/STR

Φωτογραφία αρχείου που εικονίζει τον τότε πρωθυπουργό της Ελλάδας Ελευθέριο Βενιζέλο να επισκέπτεται την Θεολογική Σχολή της Χάλκης στις 29 Σεπτεμβρίου 1933. 

Πάντως,σημειώνεται ότι είναι ασαφές εάν ο κ. Τσίπρας θα χρησιμοποιήσει την επίσκεψή του την Τετάρτη για να ζητήσει να ανοίξει και πάλι τις πόρτες της η Σχολή.

Το δημοσίευμα δίνει επίσης πληροφορίες για τη Θεολογική Σχολή της Χάλκης, σημειώνοντας ότι η έναρξη λειτουργίας της έγινε το 1844, έχουν αποφοιτήσει από αυτήν 990 σπουδαστές, πολλοί εκ των οποίων έφτασαν να καταλάβουν υψηλά αξιώματα στον κλήρο, ενώ στο απόγειό της η βιβλιοθήκη της σχολής διέθετε πάνω από 120.000 βιβλία, εφημερίδες και χειρόγραφα.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή