«Don't cry for him Italy»

Δευτέρα, 10 Απριλίου 2006 18:53
UPD:21:39

A- A A+

Στο γκρίζο τοπίο της ευρωπαϊκής πολιτικής, δεν είναι δύσκολο να ξεχωρίσει ένας πολιτικός. Ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι δεν χρειάστηκε ποτέ βοήθεια σε αυτόν τον τομέα.

Στη διάρκεια της θητείας του, υποβλήθηκε σε πλαστικές εγχειρήσεις, έβαλε εμφυτεύματα μαλλιών και υπερηφανεύτηκε ότι «έριξε» την πρωθυπουργό της Φινλανδίας. Οταν το περιοδικό «Economist» τον χαρακτήρισε ακατάλληλο να κυβερνά την Ιταλία, εξαπέλυσε επίθεση εναντίον του «Ecommunist».

Ο γερμανός δημοσιογράφος Αλεξάντερ Στίλε έχει χαρακτηρίσει τον Μπερλουσκόνι «πρώτο μεταμοντέρνο πολιτικό». Καθώς ελέγχει τρία τηλεοπτικά δίκτυα, ο ιταλός πρωθυπουργός καταλαβαίνει καλύτερα από κάθε άλλον τον τρόπο που σκέπτονται τα μεσαία και χαμηλά στρώματα της χώρας του.

Η ποδοσφαιρική του ομάδα, η Μίλαν, έχει κερδίσει πολλά διεθνή τρόπαια, χρωματίζοντας πολλές ιταλικές νύχτες. Οπως στις Ηνωμένες Πολιτείες οι Ρεπουμπλικανοί έχουν μονοπωλήσει θετικά σύμβολα όπως ο πατριωτισμός και η σημαία, έτσι και ο Μπερλουσκόνι έχει προσεταιριστεί παραδοσιακά σύμβολα της Ιταλίας, όπως το ποδόσφαιρο, τα σόκιν ανέκδοτα και η στάση του Καζανόβα, και τα έχει μετατρέψει σε ψήφους.

Οι ξένοι αναρωτιούνται συχνά πώς είναι δυνατόν οι Ιταλοί να εκλέγουν ως πρωθυπουργό τον ισχυρότερο άνδρα της χώρας τους, που έχει κατηγορηθεί συχνά για ξέπλυμα χρημάτων και δωροδοκία δικαστών. Κάθε χώρα, όμως, έχει τις ιδιαιτερότητές της. Ο Μπερλουσκόνι δεν έχει «ξοφλήσει». Σε μια χώρα και μια εποχή που η επιτυχία μετριέται με τις δημόσιες εμφανίσεις, ο απερχόμενος πρωθυπουργός παραμένει στο παιχνίδι, καθώς γνωρίζει πώς να μετατρέπει τα μέσα ενημέρωσης και το χρήμα σε πολιτική εξουσία.

Πηγή: International Herald Tribune

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή