Πόσο απέχουμε από το εφιαλτικό σενάριο του «υδατόκοσμου»;

Δευτέρα, 10 Απριλίου 2006 18:54
A- A A+

Θα μείνουν στην ιστορία οι γενιές της βιομηχανικής και της μεταβιομηχανικής εποχής ως υπεύθυνες για τη χειρότερη, ίσως, θεομηνία στη Γη από την εποχή των παγετώνων και μετά; Πόσο απέχουμε από το εφιαλτικό σενάριο του «υδατόκοσμου»;

Τον κώδωνα του κινδύνου για τις απρόβλεπτες συνέπειες από τις μεταβολές του κλίματος, έκρουσε σήμερα ο Επίτροπος Σταύρος Δήμας, σε διάλεξη του στο ιδιωτικό «Νέο Βουλγάρικο Πανεπιστήμιο» στη Σόφια.

«Η αλλαγή του κλίματος είναι πιθανώς η πλέον άμεση απειλή για το περιβάλλον, την οποία αντιμετωπίζουμε. Οι συνέπειες της ήδη έχουν εκδηλωθεί και θα αυξάνονται σε συχνότητα και σε ένταση τα ερχόμενα χρόνια, εάν εμείς δεν αναλάβουμε δράση», τόνισε ο κ. Δήμας.

Το 2005, χτύπησαν «μόνο» δεκαπέντε καταστροφικοί κυκλώνες ανάμεσα, στους οποίους και η περιβόητη «Κατρίνα» που προκάλεσε πολυάριθμα θύματα και ζημιές 80 εκατ. δολαρίων.

«Σε παγκόσμια κλίμακα, η στάθμη των ωκεανών και των θαλασσών ανεβαίνει. Στην Ευρώπη, μπορούν να αντιμετωπίσουν κίνδυνο εβδομήντα εκατομμύρια άτομα. Η αλλαγή του κλίματος μπορεί να επηρεάσει τους φυσικούς πόρους και τις πρώτες ύλες, προκαλώντας ανεπάρκεια τροφίμων και πόσιμου νερού σε πολλά μέρη του κόσμου», προειδοποίησε ο κ. Δήμας.

«Η Ευρωπαϊκή Ενωση είναι πεπεισμένη, ότι υπάρχει ακόμα χρόνος να κερδίσουμε τη μάχη. Η άνοδος της θερμοκρασίας στον πλανήτη μπορεί να περιοριστεί σε επίπεδα, τα οποία να ξεπερνάνε το πολύ τους δύο βαθμούς Κελσίου σε σύγκριση με την προβιομηχανική εποχή», τόνισε ο Ευρωπαίος επίτροπος με αρμοδιότητες για την προστασία του Περιβάλλοντος.

Η άμεση πρόκληση που αντιμετωπίζει σήμερα η ανθρωπότητα είναι, να προσδιορίσει στις συνομιλίες στη Βόνη τον ερχόμενο μήνα, το νέο καθεστώς μέτρων κατά της αλλαγής του κλίματος μετά τη λήξη του γνωστού Πρωτοκόλλου του Κιότο το 2012.

AΠΕ-ΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή