Συζητήθηκε στο ΣτΕ η συνταγματικότητα της περικοπής των δώρων

Παρασκευή, 01 Φεβρουαρίου 2019 16:29
UPD:16:31
EUROKINISSI/ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ
A- A A+

Ενώπιον της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας συζητήθηκε η συνταγματικότητα της περικοπής των δώρων, Χριστουγέννων Πάσχα και καλοκαιρινής άδειας (13ος και 14ος μισθός).

Η υπόθεση παραπέμφθηκε για οριστική κρίση στην Ολομέλεια του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου, καθώς το ΣΤ’ Τμήμα του ΣτΕ είχε κρίνει αντισυνταγματικές τις περικοπές των δώρων των ενεργεία δημοσίων υπαλλήλων, υπαλλήλων ΟΤΑ, ΝΠΔΔ, ΜΠΙΔ και άλλων. 

Κατά τη συζήτηση, οι συνήγοροι του Δημοσίου Νικόλαος Δασκαλαντωνάκης και Βασιλική Πανταζή, ανέφεραν ότι η Κυβέρνηση έχει δικαίωμα περικοπής των επιδομάτων, επισημαίνοντας χαρακτηριστικά ότι «έχασαν τον 13ο και 14ο μισθό για να διατηρήσουν τον 12ο μισθό». Παράλληλα, τόνισαν ότι οι δημόσιοι υπάλληλοι έχουν σταθερή εργασία, ενώ οι ιδιωτικοί υπάλληλοι αντιμετωπίζουν πρόβλημα μεγάλης ανεργίας, δεν πληρώνονται από τους εργοδότες τους και ο μισθός τους είναι 580 ευρώ.

Υποστήριξαν ακόμη, ότι πολύ μεγάλος αριθμός εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα έχει φύγει στο εξωτερικό για ανεύρεση εργασίας, σε αντίθεση με τους δημοσίους υπαλλήλους που παραμένουν στη χώρα τους. 

Οι συνήγοροι του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους ζήτησαν από το δικαστήριο να απορριφθούν οι παρεμβάσεις καθώς, όπως είπαν, στην περίπτωση που δοθούν αναδρομικά τα επιδόματα  στους δημοσίους υπαλλήλους, θα διαταραχθεί η δημοσιονομική ισορροπία και θα αυξηθεί η φορολογία όλων των πολιτών, καθώς δεν θα υπάρχει δημοσιονομικό πλεόνασμα και δεν θα είναι βιώσιμο το χρέος. 

Από την πλευρά τους, οι εκπρόσωποι των δημοσίων υπαλλήλων, υποστήριξαν ότι είναι απαράδεκτη η τακτική των συνηγόρων του Δημοσίου να μιλάνε για επερχόμενη οικονομική καταστροφή στη χώρα εάν δοθούν τα τρία δώρα, τα οποία μάλιστα έχουν μειωθεί (1.000 ευρώ το χρόνο) και δεν αποτελούν, όπως το παρελθόν, πλήρη μισθό τα Χριστούγεννα, και από μισό μισθό το Πάσχα και το καλοκαίρι.

«Η κατάργηση των δώρων έγινε επειδή το ήθελε η Μέρκελ , κάτι που δεν έγινε ούτε επί Γερμανικής κατοχής, ούτε επί επταετίας. Το θέμα της περικοπής δεν είναι οικονομικό θέμα όπως θέλει να προβάλλουν οι εκπρόσωποι του Δημοσίου, αλλά καθαρά νομικό», είπαν χαρακτηριστικά. 

Η Ολομέλεια επιφυλάχθηκε να εκδώσει τις αποφάσεις.

Στο πλαίσιο αυτό Εκτελεστική Επιτροπή της ΑΔΕΔΥ έκανε σήμερα νομική παρέμβαση στο ΣτΕ, τονίζοντας πως η απόφαση αναμένεται να εκδοθεί στο προσεχές διάστημα.

«Ως συνήθως οι αποφάσεις του ΣτΕ δημοσιεύονται σε χρόνο τεσσάρων έως έξι μηνών. Αν, όμως, κρίνουμε από την ταχύτητα με την οποία προσδιορίστηκε η δίκη στην ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ του ΣτΕ, φαίνεται ότι ο χρόνος δημοσίευσης θα είναι συντομότερος και εντός των πλαισίων που η νομική γνωμοδότηση της Α.Δ.Ε.Δ.Υ. προσδιόρισε», πρόσθεσε η ΑΔΕΔΥ.

naftemporiki.gr

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή