Βενεζουέλα: Έφοδο στο σπίτι του καταγγέλλει ο Γκουαϊδό - Ομάδα επαφής συγκροτούν οι Βρυξέλλες

Πέμπτη, 31 Ιανουαρίου 2019 19:44
UPD:20:22
REUTERS/CARLOS GARCIA RAWLINS
A- A A+

Έφοδο στο σπίτι της οικογένειάς του από ειδικές δυνάμεις της αστυνομίας, οι οποίες αναζητούσαν τη σύζυγό του, κατήγγειλε ο Χουάν Γκουαϊδό, τον οποίο νωρίτερα το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αναγνώρισε ως μεταβατικό πρόεδρο της Βενεζουέλας.

Σε δήλωσή του, ο κ. Γκουαϊδό ανέφερε ότι «θα σας καταστήσω υπεύθυνους για κάθε εκφοβισμό του παιδιού μου, που είναι μόλις 20 μηνών». Έπειτα, έφυγε για το σπίτι του, ζητώντας από διπλωμάτες να τον συνοδεύσουν.

Οι ΗΠΑ, οι οποίες έχουν εκφράσει τη στήριξή τους στον κ. Γκουαϊδό, έχουν προειδοποιήσει ότι θα υπάρξουν «σοβαρές συνέπειες» στην περίπτωση που η κυβέρνηση Μαδούρο του προκαλέσει «κακό».

Στο μεταξύ η Ε.Ε. συμφώνησε να τεθεί επικεφαλής διεθνούς ομάδας επαφής, στην οποία θα μετέχουν και χώρες της Νότιας Αμερικής, σε μια προσπάθεια να επιλυθεί η πολιτική κρίση της Βενεζουέλας, μέσω της επιδίωξης νέων εκλογών.

Όπως ανακοίνωσε η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι, η ομάδα αυτή, στην οποία θα μετέχουν μεταξύ άλλων η Βρετανία, η Γαλλία, η Γερμανία, η Ιταλία, η Ισπανία, η Βολιβία και ο Ισημερινός, θα τερματίσει το έργο της μετά από 90 ημέρες αν δεν επιτευχθεί πρόοδος. Είναι επίσης έτοιμη να εξετάσει την επιβολή περισσότερων οικονομικών κυρώσεων στην κυβέρνηση του προέδρου Νικολάς Μαδούρο.

Σύμφωνα με την κ. Μογκερίνι, η Ε.Ε. είναι έτοιμη να αυξήσει την ανθρωπιστική βοήθεια προς τη Βενεζουέλα αλλά και προς τις γειτονικές της χώρες.

Εξάλλου, δύο Γάλλοι δημοσιογράφοι αφέθηκαν ελεύθεροι αφού κρατήθηκαν επί δύο ημέρες από τις αρχές της Βενεζουέλας, όπως ανακοίνωσε στο Twitter η πρεσβεία της Γαλλίας.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από Reuters

 

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή