Δ. Τζανακόπουλος: Κυρώνεται τις επόμενες μέρες το πρωτόκολλο εισδοχής της «Β. Μακεδονίας» στο ΝΑΤΟ

Πέμπτη, 31 Ιανουαρίου 2019 14:30
UPD:17:47
Eurokinissi/ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ
A- A A+

Εντός των επόμενων ημερών θα κυρωθεί από τη Βουλή το πρωτόκολλο εισδοχής της Βόρειας Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ και θα αποσταλεί ρηματική διακοίνωση από το ελληνικό ΥΠΕΞ στο αντίστοιχο της ΠΓΔΜ, θέτοντας αυτόματα σε ισχύ τις τροποποιήσεις του Συντάγματος και την αλλαγή του ονόματός της σε «Βόρεια Μακεδονία», ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών. Όπως είπε, «σε λίγες μέρες θα δούμε ότι η εφαρμογή της συμφωνίας θα είναι απολύτως δεδομένη και από τις δύο πλευρές», πάντως «δεν σχεδιάζεται συνάντηση Τσίπρα-Ζάεφ».

Σύμφωνα με τον κ. Τζανακόπουλο, η 25η Ιανουαρίου 2019 θα αποτελεί στο εξής ιστορικό ορόσημο για την ειρήνη, τη συνεργασία και τη σταθερότητα στα Βαλκάνια. Κι αυτό γιατί η κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών και από την ελληνική Βουλή σηματοδοτεί, όπως είπε, το τέλος μιας διένεξης 27 ετών στην οποία η Ελλάδα δεν έχασε μονάχα πολιτικό και διπλωματικό κεφάλαιο.

«Από το 1992 μέχρι και σήμερα, εξαιτίας της διαφοράς για το όνομα, ανατράφηκε στο εσωτερικό της χώρας το τέρας του ψέματος, του εθνικισμού και του ακραίου ιστορικού αναθεωρητισμού. Για τον λόγο αυτόν, λοιπόν, η κύρωση της Συμφωνίας που αποκαθιστά τον πρωταγωνιστικό ρόλο της χώρας στα Βαλκάνια της συνανάπτυξης, της φιλίας των λαών, αλλά και της συνεργασίας είναι ιστορικής σημασίας. Πρόκειται για ένα γεγονός που συμβολοποιεί τη νίκη του πολιτικού θάρρους και του σεβασμού στην ιστορία του τόπου, απέναντι στον τυχοδιωκτισμό, τον εθνικισμό, την πατριδοκαπηλία και το εμπόριο μίσους» τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Όπως συμπλήρωσε για τη Συμφωνία των Πρεσπών, στην ελληνική κοινωνία υπήρξε πολύ μεγάλη συζήτηση κι έντονη πολιτική αντιπαράθεση. «Στην καμπάνια του "όχι" το τέμπο και τα συνθήματα τα έδωσαν κυρίως ακροδεξιές δυνάμεις. Ήταν μια ήττα της ελληνικής δεξιάς» υποστήριξε ο υπουργός Επκρατείας. Όπως είπε, η ΝΔ «όχι μόνο υιοθέτησε τον λόγο και τις θέσεις της άκρας δεξιάς, αλλά έφτασε στο σημείο να υιοθετεί και μεθόδους της άκρας δεξιάς: προπηλακισμούς βουλευτών, απειλές κλπ. Μέλη του ΕΛΚ έχουν μείνει άναυδοι από τη στάση του κ. Μητσοτάκη» δήλωσε ο κ. Τζανακόπουλος.

Μιλώντας για τον Νίκο Κοτζιά, σημείωσε ότι ο τέως ΥΠΕΞ έχει παίξει κομβικό ρόλο και ως υπουργός λειτούργησε πάντοτε με γνώμονα το συμφέρον της χώρας. «Δεν μπορεί κανείς να ρίξει σκιά στην ηθική ακεραιότητα του Νίκου Κοτζιά» είπε.

Αναφερόμενος στην αύξηση του κατώτατου μισθού, που ισχύει από αύριο, ο κ. Τζανακόπουλος σημείωσε ότι η Ελλάδα συνεχίζει τη μεγάλη προσπάθεια για την αποκατάσταση των συνεπειών της πολυετούς κρίσης και των μνημονίων. Στο πλαίσιο αυτό, αυξάνεται ο κατώτατος μισθός, καταργείται ο υποκατώτατος, αναπροσαρμόζονται αναλογικά οι διαμορφωμένες τριετίες, αυξάνεται το επίδομα ανεργίας από τα 360 στα 400 ευρώ και συμπαρασύρονται προς τα πάνω συνολικά 24 επιδόματα που συνδέονται με τον κατώτατο μισθό.

«Δεν είναι λοιπόν απλά φαιδρός, αλλά και εξόφθαλμα προσβλητικός ο τρόπος με τον οποίο τοποθετούνται για την αύξηση του κατώτατου μισθού τα κόμματα που συνυπέγραψαν το 2012 τη μείωσή του κατά 22% και την καθιέρωση του υποκατώτατου μισθού για τους νέους με μείωση 32% στις αποδοχές τους» είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, εξηγώντας ότι «είναι προσβλητικός απέναντι στους εργαζόμενους αυτής της χώρας και κυρίως τους νέους και τις νέες που βρίσκονται στη χαμηλότερη μισθολογική βαθμίδα». Επιπλέον, «αναδεικνύει το μίσος για τον κόσμο της εργασίας του πολιτικού προσωπικού που έβαλε τη χώρα στα μνημόνια και γονάτισε έναν ολόκληρο λαό. Αναδεικνύει την απόλυτη αδιαφορία και τον φανατισμό του παλιού πολιτικού συστήματος που συμπεριφέρθηκε στους χαμηλόμισθους και τη νέα γενιά σαν να ήταν πλεονάζον προσωπικό σε επιχείρηση υπό εκκαθάριση».

Ο υπουργός Επικρατείας υποστήριξε ότι η Νέα Δημοκρατία, οποτεδήποτε ρωτήθηκε τα τελευταία χρόνια για την αύξηση του κατώτατου μισθού, απέφυγε να πάρει θέση και μετέθετε το ζήτημα στο απώτερο μέλλον. «Εδώ συγκρούονται δύο εντελώς διαφορετικές αντιλήψεις» είπε ο κ. Τζανακόπουλος, υπογραμμίζοντας ότι «τώρα η ΝΔ λέει ότι μέρος από την αύξηση του κατώτατου μισθού θα απορροφηθεί από τη μείωση αφορολόγητου του 2020». «Φαίνεται να δημιουργείται δημοσιονομικός χώρος για να μην ισχύσει η μείωση, εκτός αν εκλεγεί η ΝΔ, που την έχει στο πρόγραμμά της» επισήμανε, λέγοντας πως η κυβέρνηση δίνει διαρκή μάχη για την εργασία.

Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, αν ίσχυε ότι η ανταγωνστικότητα είναι ευθέως συνδεδεμένη με το ύψος του μισθού, «τότε χώρες της Αφρικής και της Ασίας θα ήταν στην κορυφή της ανταγωνιστικότητας. Σημασία έχει η ποιότητα του παραγόμενου προϊόντος και άλλοι παράγοντες» υποστήριξε, λέγοντας πως «εμείς φτιάχνουμε ένα μοντέλο που δεν στηρίζεται στη συντριβή της οικονομίας».

Ο κ. Τζανακόπουλος αναφέρθηκε και στην έξοδο της χώρας στις αγορές, «ένα ακόμη ζήτημα το οποίο αποδεικνύει ότι η Ελλάδα έχει γυρίσει σελίδα και έχει εισέλθει σε μια νέα εποχή σταθερότητας και ανάπτυξης».

Όπως είπε, η Ελλάδα προσελκύει πλέον το ενδιαφέρον και πραγματικών επενδυτών και όχι μόνο των hedge funds. «Η έξοδος στις αγορές επιβεβαίωσε με τον πιο εμφατικό τρόπο ότι η χώρα όχι μόνο έχει ανακτήσει την εμπιστοσύνη των αγορών, αλλά πλέον είναι και πόλος έλξης για το επενδυτικό κοινό το οποίο διαβλέπει τη μεγάλη αναπτυξιακή δυναμική της Ελλάδας» τόνισε.

«Και πάλι όμως, κάποιοι στο εσωτερικό μεμψιμοιρούν. Είναι αυτοί που υπερηφανεύονται για την έξοδο στις αγορές το 2014 με επιτόκιο στο 4,95% και που λίγους μήνες μετά, όταν αποπειράθηκαν να κάνουν νέα έκδοση ομολόγου, βρήκαν τοίχο. Είναι αυτοί που μας κατηγόρησαν το 2017, όταν επιτύχαμε επιτόκιο χαμηλότερο από του 2014, για σκηνοθετημένη έξοδο,, η οποία δεν πρόκειται να επαναληφθεί, καθώς υποτίθεται ότι θα  έρχονταν το 4ο μνημόνιο κι όλα τα συναφή καταστροφολογικά σενάρια. Και τώρα που το κουπόνι ανήλθε στο 3,45%, ενώ η απόδοση του ομολόγου στο 3,6%, με τη χώρα εκτός μνημονίων, να βρίσκει ξανά σταθερή πρόσβαση στις αγορές, συνεχίζουν την πολεμική τους με άρρητα ρήματα» σημείωσε.

Αναφερόμενος στο θέμα της κυβερνητικής σταθερότητας, επισήμανε πως αυτό κρίθηκε με την ψήφο εμπιστοσύνης, βάσει της οποίας η κοινοβουλευτική πλειοψηφία μετράει 151 βουλευτές. «Η ιδιότυπη κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στο ελληνικό κοινοβούλιο αναβαθμίζει τον ρόλο του βουλευτή. Είμαστε διατεθειμένοι να συνεχίσουμε με ονομαστικές ψηφοφορίες», ανέφερε, συμπληρώνοντας πως «μπορούμε να δοκιμαζόμαστε κάθε εβδομάδα, αν το θέλει ο κ. Μητσοτάκης».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αρνήθηκε να σχολιάσει τις δηλώσεις του Πάνου Καμμένου. Σημείωσε, πάντως, ότι ο πρωθυπουργός «δεν είχε κανέναν λόγο να συζητήσει προτάσεις συναλλαγής με τον κ. Καμμένο ή οποιονδήποτε άλλο». Σε σχέση δε με δημόσιες απειλές του κ. Καμμένου, απάντησε πως «οι κυβερνήσεις δεν κάνουν παρελάσεις, οι κυβερνήσεις κυβερνούν, κι αυτό έχουμε σκοπό να κάνουμε μέχρι τη λήξη της κυβερνητικής θητείας μας».

Κατά τον κ. Τζανακόπουλο, πολιτική θέση της κυβέρνησης είναι ότι «δεν είναι ηθικό ή πολιτικά ορθό να διαλύουμε κοινοβουλευτικές ομάδες κομμάτων που στις εκλογές εξασφάλισαν την είσοδό τους στο κοινοβούλιο, παρά το ότι βουλευτές, για λόγους συνείδησης-άποψης, μπορεί να αποχωρούν».

Ο υπουργός Επικρατείας μίλησε για απόπειρα στοχοποίησης της υπουργού Τουρισμού, Έλενας Κουντουρά, και προσπάθεια να αμφισβητηθεί η ηθική της ακεραιότητα. «Είναι μια εξαιρετική υπουργός, και επειδή δεν μπορεί να βρεθεί σκιά στο έργο της, επιχειρείται να πληγεί στο ηθικό επίπεδο» ανέφερε. «Οι επιθέσεις εναντίον βουλευτών για το Μακεδονικό είναι η άλλη όψη. Εμείς δεν έχουμε κανένα λόγο να λυγίσουμε σε τέτοιες πιέσεις» υποστήριξε.

Μιλώντας για τον Παύλο Πολάκη, σημείωσε ότι ο αναπληρωτής υπουργός και το υπουργείο Υγείας έχουν απαντήσει για όσα ρωτήθηκε χθες. «Δεν έχουμε κανένα λόγο να συγκαλύψουμε κανέναν και ο κ. Πολάκης είναι ο τελευταίος που θα χρειαζόταν συγκάλυψη» ανέφερε. Όπως συμπλήρωσε, ο κ. Πολάκης κατηγόρησε ένα μιντικό σύστημα που θέλει να συγκαλύπτει ή να αποσιωπά θετικές πρωτουβουλίες της κυβέρνησης και να στήνει ένα σκηνικό που, κατά την εκτίμηση κάποιων, μπορεί να βλάψει την κυβέρνηση.

Ο Δημήτρης Τζανακόπουλος χαρακτήρισε «περίεργο» ότι η ΝΔ κατηγορεί τη σημερινή κυβέρνηση για παρεμβάσεις στη Δικαιοσύνη, υποστηρίζοντας πως «στη διάρκεια της δικής της διακυβέρνησης προχωρούσε σε συγκάλυψη στοιχείων για τη δίκη της Χρυσής Αυγής» και άλλες υποθέσεις. Όπως είπε, για πρώτη φορά μετά τη μεταπολίτευση η Δικαιοσύνη μπορεί να κάνει απερίσπαστη το έργο της. «Όσο και να ψάξει και να σπεκουλάρει η ΝΔ, δεν θα τα καταφέρει. Αυτή η κριτική μας αφήσει απολύτως αλώβητους» τόνισε.

Για τη θέση της ελληνικής κυβέρνησης για τη Βενεζουέλα, τη χαρακτήρισε ως «σαφέστατη», διευκρινίζοντας ότι η Ελλάδα υποστηρίζει τον διάλογο των αντιμαχόμενων δυνάμεων, με στόχο να οδηγηθεί η χώρα της Λατινικής Αμερικής σε εκλογές.

Σχετικά, τέλος, με την επικείμενη επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα στην Τουρκία, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε πως η συνάντηση του Πρωθυπουργού με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος τον προσκάλεσε επισήμως, θα γίνει την Τρίτη 5 Φεβρουαρίου στην Άγκυρα, ενώ θα ακολουθήσει συνέντευξη τύπου και δείπνο που θα παραθέσει ο Πρόεδρος της Τουρκικής Δημοκρατίας. Την Τετάρτη 6 Φεβρουαρίου ο κ. Τσίπρας θα επισκεφθεί την Κωνσταντινούπολη, όπου θα έχει και συνάντηση με τον Οικουμενικό Πατριάρχη, Βαρθολομαίο.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή