Τι πιστεύει ότι θα επαναδιαπραγματευτεί η Μέι δύο μήνες πριν από το Brexit;

Τετάρτη, 30 Ιανουαρίου 2019 14:47
UPD:14:49
REUTERS/TOBY MELVILLE
A- A A+

Δύο μήνες απομένουν πλέον έως τις 29 Μαρτίου και η βρετανική κυβέρνηση δεν έχει ακόμη αποφασίσει υπό ποιους όρους επιθυμεί να αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Έπειτα από δύο χρόνια διαπραγματεύσεων με τις Βρυξέλλες και τρεις μήνες μετά τη δήθεν τεράστια πρόοδο στη Σύνοδο του περασμένου Νοεμβρίου, η Τερέζα Μέι αποφάσισε χθες να αλλάξει τακτική  και να εκκινήσει πάλι τις διαπραγματεύσεις. Ο χρόνος όμως είναι λίγος. Και η Ε.Ε. επιμένει ότι συμφωνία υπάρχει. Ποιο ακριβώς σημείο λοιπόν πιστεύει η Βρετανίδα πρωθυπουργός ότι είναι επαναδιαπραγματεύσιμο;

Βαθιά διχασμένο μήνες τώρα, το βρετανικό κοινοβούλιο συμφώνησε χθες επιτέλους σε δύο βασικούς παράγοντες αναφορικά με το Brexit. Πρώτον ότι δεν θέλει αυτή τη συμφωνία για την αποφυγή των σκληρών ιρλανδικών συνόρων (το λεγόμενο backstop). Και δεύτερον ότι απορρίπτει κατηγορηματικά το no deal Brexit, δηλαδή το ενδεχόμενο να αποχωρήσει τελικά η Βρετανία χωρίς συμφωνία.

Θεωρητικά, λοιπόν, η Μέι έχει εντολή να επιστρέψει στις Βρυξέλλες με το backstop στις αποσκευές της και έως τις 13 Φεβρουαρίου να επανέλθει στη βουλή με μία βελτιωμένη πρόταση. Το μείζον πρόβλημα είναι ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες δεν βρίσκουν απολύτως κανέναν λόγο να ανοίξουν ξανά το θέμα. Ομοίως και η Ιρλανδία  (κράτος-μέλος της Ε.Ε.), η οποία σήμερα διά του υπουργού Εξωτερικών της Σάιμον Κόβενεϊ διεμήνυσε σήμερα ότι οι διαπραγματευτές για το Brexit αναζητούν μάταια δύο χρόνια μία εναλλακτική πολιτική για να αποφευχθούν τα σκληρά σύνορα.  

EURONEWS

Για τους περισσότερους πολιτικούς αναλυτές, η χθεσινή στάση της Μέι στο κοινοβούλιο ήταν μία σαφής παραχώρηση στους ευρωσκεπτικιστές του Συντηρητικού Κόμματός της. Η ίδια η Ντάουνινγκ Στριτ αναγνώρισε ότι η μεγαλύτερη ανησυχία της πρωθυπουργού είναι ότι οποιαδήποτε προσπάθεια να εκκινήσει ξανά τις διαπραγματεύσεις ισοδυναμεί με νέες απαιτήσεις της Ε.Ε. από τη Βρετανία, μεταξύ άλλων τα δικαιώματα αλιείας και το Γιβραλτάρ. Η Ε.Ε. και πρωτίστως η Γαλλία θέλει να διατηρήσει την πρόσβαση των ψαράδων της στα βρετανικά ύδατα μετά το Brexit, ενώ οι Βρετανοί αλιείς ζητούν τον πλήρη έλεγχο των υδάτων.

Η Μέι απέφυγε να αποκαλύψει χθες επακριβώς ποιες είναι οι αλλαγές που θα επιδιώξει για το Brexit. Περιορίστηκε να αναφερθεί μόνο σε μία πιθανή ημερομηνία λήξης ή μία μονομερή ρήτρα εξόδου, προτάσεις τις οποίες έχει αμφότερες απορρίψει στο παρελθόν η Ε.Ε.  

«Υπάρχει ένας αριθμός επιλογών, υπάρχουν θέματα όσον αφορά την ύπαρξη χρονικών ορίων, θέματα που αφορούν τις ρήτρες εξόδου, θέματα όσον αφορά την τεχνολογία και αυτός θα είναι ο χαρακτήρας της διαπραγμάτευσης με την Ε.Ε. τις ερχόμενες μέρες», επεσήμανε από την πλευρά του στο BBC υπουργός αρμόδιος για το Brexit Στίβεν Μπάρκλεϊ.

«Οι 27 κυβερνήσεις παραμένουν ενωμένες στο Brexit. Ελπίζω να αποφύγουμε ένα σκληρό Brexit», επανέλαβε σήμερα ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Αντόνιο Ταγιάνι λίγο πριν από την προγραμματισμένη τηλεφωνική επικοινωνία της Μέι με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ το απόγευμα.

Τι θα συμβεί εάν, παρά τις βρετανικές προσδοκίες, η Ε.Ε. δεν μπει καν στη διαδικασία των διαπραγματεύσεων; Με ή χωρίς αναβολή, το άτακτο  Brexit έρχεται πιο κοντά, το οποίο πρακτικά σημαίνει ότι η χώρα θα αποχωρήσει ξαφνικά, χωρίς μεταβατική περίοδο.

naftemporiki.gr

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή