Από την έντυπη έκδοση
Την έντονη αντίδραση του αυτοανακηρυχθέντος μεταβατικού προέδρου της Βενεζουέλας Χουάν Γκουαϊδό, αλλά και διεθνών Μέσων Ενημέρωσης που ζητούν εκλογές στη Βενεζουέλα προκαλεί η στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ στον Νίκολας Μαδούρο.
Ο πρόεδρος της Βουλής της Βενεζουέλας που αυτοανακηρύχθηκε πρόεδρος της λατινοαμερικανικής χώρας άσκησε σκληρή κριτική στον ΣΥΡΙΖΑ μέσω συνέντευξής του στον ΣΚΑΙ. «Καλώ τον κ. Τσίπρα να μείνει μια εβδομάδα για να ζήσει με τον κατώτατο μισθό της Βενεζουέλας και να δούμε τι γνώμη θα έχει για το καθεστώς του Μαδούρο» δήλωσε ο Χουάν Γκουαϊδό.
Χαρακτήρισε δε ανησυχητική τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ και τον κάλεσε «να συνταχθεί με τις φωνές όλης της Ευρωπαϊκής Ένωσης και να στηρίξει τη διαδικασία αποκατάστασης της δημοκρατίας» στη Βενεζουέλα.
Κριτική στον ΣΥΡΙΖΑ για τη στάση του άσκησαν, όμως, και διεθνή ΜΜΕ όπως ο βρετανικός Independent. «Τι απέγινε η ελληνική παράδοση της αλληλεγγύης στη δημοκρατία και τα ανθρώπινα δικαιώματα;» διερωτήθηκε με άρθρο του στη βρετανική διαδικτυακή εφημερίδα ο πρώην υπουργός της κυβέρνησης Μπλερ, Ντένις Μακ Σέιν, και χαρακτήρισε «ντροπιαστική» τη στάση του κ. Τσίπρα.
«Βολές» από Μητσοτάκη
Ο κ. Τσίπρας δέχθηκε πυρά, όμως, και εντός της χώρας με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυριάκο Μητσοτάκη να του καταλογίζει ότι «προσβάλλει την Ελλάδα, επιμένοντας ακόμη και τώρα να στηρίζει» τον Μαδούρο. «Αναρωτιέμαι: τι ακριβώς είναι αυτό που συνδέει τον κ. Τσίπρα με τον δικτάτορα της Βενεζουέλας;» διερωτήθηκε ο κ. Μητσοτάκης και συντάχθηκε με το αίτημα της Ε.Ε. για «άμεσες και ελεύθερες εκλογές» στη Βενεζουέλα. Υπέρ της διενέργειας εκλογών τάχθηκε και ο επίτροπος Απασχόλησης, Ανάπτυξης, Επενδύσεων και Ανταγωνιστικότητας, Γίρκι Κατάινεν, με παρέμβασή του από την Ελλάδα. «Η Ε.Ε. στηρίζει την Εθνοσυνέλευση της Βενεζουέλας που εκπροσωπεί τη χώρα δημοκρατικά. Βεβαίως, πρέπει να γίνουν σύντομα αξιόπιστες, ελεύθερες εθνικές εκλογές» ανέφερε ο κ. Κατάινεν.
Υπενθυμίζεται ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ανακοίνωσε ότι στηρίζει «τον νόμιμο πρόεδρο της Βενεζουέλας Νίκολας Μαδούρο» και χαρακτήρισε «αποσταθεροποιητική» την ενέργεια του Χουάν Γκουαϊδό, «να ανακηρύξει τον εαυτό του προσωρινό πρόεδρο της χώρας, αμφισβητώντας με αυτό τον τρόπο το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών του περασμένου Μαΐου». Σημειώνεται, πάντως, ότι υπέρ του Μαδούρο έχει ταχθεί δημοσίως μόνον η Κουμουνδούρου, ενώ η κυβέρνηση δεν έχει τοποθετηθεί επισήμως.
«Η Ελλάδα είναι αλληλέγγυα προς τον λαό της Βενεζουέλας, στηρίζει τη δημοκρατία και επιδιώκει την αποκατάσταση της κοινωνικής ειρήνης σε μια πολύ πολωμένη κοινωνία, σ’ ένα πολύ πολωμένο πολιτικό σύστημα» δήλωσε χθες ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος και συμπλήρωσε: «Πιστεύουμε πάγια ότι ο μοναδικός τρόπος με τον οποίο μπορούν να ξεπεραστούν αυτές οι διαφορές είναι ο πολιτικός διάλογος».
Ο κ. Κατρούγκαλος σημείωσε την ανάγκη για μια ενιαία θέση της Ε.Ε, για «να μη σύρεται πίσω από πρωτοβουλίες άλλων μεγάλων δυνάμεων», υποστήριξε τον μεσολαβητικό ρόλο κρατών της περιοχής, όπως και την παρέμβαση του Πάπα Φραγκίσκου και τόνισε πως δεν πρέπει «να επιτραπεί η ανάμιξη του στρατού ως παράγοντα που να διαμορφώνει εξελίξεις, όπως φαίνεται να ζητούν πλευρές των δυνάμεων της αντιπολίτευσης».