Κίνα: Εγγυήσεις στις ΗΠΑ για άνοιγμα των αγορών

Τετάρτη, 12 Απριλίου 2006 07:38
A- A A+

ΜΕΡΙΚΕΣ παραχωρήσεις έκανε σήμερα η Κίνα στα αιτήματα των ΗΠΑ, συμφωνώντας να αρχίσει τη διαδικασία άρσης των δασμών εισαγωγής κρέατος, να ανοίξει την αγορά κινητής τηλεφωνίας και των ιατρικών μηχανημάτων, αλλά και να επιβάλει μέτρα για την πειρατεία λογισμικού και μουσικής.

Ο Κινέζος αντιπρόεδρος, Wu Yi, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εμπορίου των ΗΠΑ, Rob Portman και ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εμπορίου, Carlos Gutierrez, έκαναν αυτήν την ανακοίνωση μετά από την σημερινή σύνοδο στην Ουάσινγκτον. Η ετήσια εμπορική σύνοδος ήταν μία ευκαιρία για τις δύο χώρες να περιορίσουν τις εντάσεις για το εμπορικό έλλειμμα ρεκόρ των 202 δισ. δολ., πριν από την επίσκεψη του προέδρου της Κίνας, Hu Jintao στις ΗΠΑ και τη συνάντησή του με τον Αμερικανό πρόεδρο George W. Bush στις 20 Απριλίου.

Οι εμπορικές σχέσεις μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας, ύψους 285 δισ. δολ., αυξάνονται, εξ αιτίας του κινεζικού νομίσματος και της πολιτικής πρόσβασης της αγοράς. Η ανάγκη επίλυσης σειράς διαφορών καθίσταται πιο επιτακτική, καθώς η Κίνα είναι τώρα η δεύτερη μεγαλύτερη κάτοχος αμερικανικού χρέους και πιθανόν να ξεπεράσει το Μεξικό και να καταστεί η δεύτερη μεγαλύτερη εμπορική εταίρος των ΗΠΑ.

Κατά τη σημερινή σύνοδο η Κίνα συμφώνησε επίσης να συνεργαστεί με αξιωματούχους των ΗΠΑ στο θέμα των απ' ευθείας πωλήσεων τροφίμων αλλά και καλλυντικών, όπως της εταιρείας Avon Products Inc.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή