Το βρετανικό κοινοβούλιο ψήφισε Brexit με συμφωνία

Τρίτη, 29 Ιανουαρίου 2019 22:52
UPD:23:58
REUTERS/HANDOUT
A- A A+

Με έξι «νίκες» και μία «ήττα» ολοκληρώθηκαν οι κρίσιμες ψηφοφορίες στη Βουλή των Κοινοτήτων, αναφορικά με το Brexit. Η τροπολογία που δεν ήθελε η Βρετανίδα Πρωθυπουργός υπέρ της απόρριψης, επί της αρχής, ενός Brexit χωρίς Συμφωνία, πέρασε με 318 ψήφους, έναντι 310. Σε ό,τι αφορά την τροπολογία των Τόρις, μία προσπάθεια της τελευταίας στιγμής να εξασφαλιστεί η ενότητα του κυβερνώντος Συντηρητικού Κόμματος πίσω από ένα σχέδιο να ξαναγραφεί το πιο «τοξικό» κομμάτι της συμφωνίας του διαζυγίου- το ιρλανδικό backstop, αυτή υπερψηφίστηκε με 317 ψήφους υπέρ, έναντι 301 κατά.

H δεύτερη τροπολογία που υπέβαλε ο εκπρόσωπος του σκωτσέζικου SNP, Ίαν Μπλάκφορντ με την οποία ζητούσε επέκταση του Άρθρου 50, καταψηφίστηκε με 327 κατά και 39 υπέρ.

Παράλληλα, με 321 ψήφους κατά και 301 υπέρ καταψηφίστηκε και η τρίτη τροπολογία που κατέθεσε ο πρώην Συντηρητικός βουλευτής Ντόμινικ Γκριβ, ο οποίος τάσσεται υπέρ της διεξαγωγής ενός δεύτερου δημοψηφίσματος.

Τονίζεται πως η συγκεκριμένη τροπολογία είχε χαρακτηριστεί ως εξαιρετικά σημαντική, καθώς πρότεινε και αλλαγή του τρόπου λειτουργίας του βρετανικού κοινοβουλίου.

Οι βουλευτές απέρριψαν και την τροπολογία του Κούπερ, η οποία έδινε τη δυνατότητα στο Κοινοβούλιο να μπλοκάρει, μέσω ψηφοφορίας, ένα no deal Brexit, με 321 ψήφους έναντι 298.

Σε ό,τι αφορά την πέμπτη τροπολογία, η Βουλή των Κοινοτήτων την απέρριψε. Η τροπολογία J καλούσε την κυβέρνηση της Μέι να ζητήσει παράταση του Άρθρου 50 αν το κοινοβούλιο δεν καταφέρει να εγκρίνει μια συμφωνία αποχώρησης μέχρι τις 26 Φεβρουαρίου.

Η μη δεσμευτική πρόταση για την αναβολή του Brexit, την οποία είχε υποβάλει η βουλευτής των Εργατικών Ρέιτσελ Ριβς, καταψηφίστηκε με 322 ψήφους κατά και 290 υπέρ.

Στην πρώτη «ήττα» της βραδιάς για την Τερέζα Μέι, οι βουλευτές ψήφισαν υπέρ της απόρριψης, επί της αρχής, ενός Brexit χωρίς Συμφωνία με 318 ψήφους, έναντι 310.

Η τροπολογία «Σπέλμαν» ορίζει ότι απορρίπτεται η έξοδος από την ΕΕ «χωρίς μια Συμφωνία Αποχώρησης και ένα πλαίσιο για τη Μελλοντική Σχέση». Δεν καθορίζει όμως πώς θα υποχρεωθεί η κυβέρνηση να σταματήσει μια αποχώρηση χωρίς συμφωνία.

Η τροπολογία του «Γκράχαμ Μπράντι» η οποία προβλέπει την αντικατάσταση του «backstop» με «εναλλακτικές ρυθμίσεις για την αποφυγή ενός σκληρού συνόρου», υπερψηφίστηκε με 317 ψήφους υπέρ, έναντι 301 κατά.

Αμέσως μετά το τέλος των ψηφοφοριών η Βρετανίδα Πρωθυπουργός τόνισε πως «θα φύγουμε και θα φύγουμε με συμφωνία», ενώ στάθηκε και στην τροπολογία περί backstop, τονίζοντας πως «δεν θα επιτρέψουμε σκληρό σύνορο στην Ιρλανδία».

«Δεν θέλω αποχώρηση χωρίς συμφωνία, ωστόσο, απλά το να αντιτίθεσαι στο no deal δεν σημαίνει ότι το πετυχαίνεις. Θα χτίσουμε μια χώρα που θα "λειτουργεί" για όλους», πρόσθεσε.

Παράλληλα, η Μέι προσφέρθηκε να συναντηθεί με τους βουλευτές που υποστήριξαν τις τροπολογίες κατά της εξόδου χωρίς συμφωνία και επανέλαβε την πρόσκληση για συνάντηση με τον ηγέτη των Εργατικών, Τζέρεμι Κόρμπιν.

Από την πλευρά του ο Κόρμπιν δήλωσε ότι οι βουλευτές καταψήφισαν το ενδεχόμενο ενός no deal Brexit και πρόσθεσε ότι είναι έτοιμος να συναντηθεί με την πρωθυπουργό για να συζητήσει μαζί της θέματα που αφορούν τα δικαιώματα των εργαζομένων και το επίπεδο διαβίωσης.

Νωρίτερα, η Τερέζα Μέι έκανε πίσω από τη συμφωνία που η ίδια διαπραγματεύθηκε για το Brexit σε μία προσπάθεια να διατηρήσει την ενότητα του κόμματός της και ενόψει δύο κρίσιμων ψηφοφοριών στη Βουλή απόψε, που θα δοκιμάσουν τις αντοχές του Plan B. To μήνυμά της προς τους σκληρούς Brexiteers του κόμματος είναι πως έτοιμη να συμβιβαστεί. Και προς τις Βρυξέλλες ότι θα πρέπει να εγκαταλείψουν την στρατηγική, σύμφωνα με την οποία η υφιστάμενη «δεν είναι απλώς η καλύτερη δυνατή, αλλά και η μόνη δυνατή». 

Από το βήμα της Βουλής η Βρετανίδα πρωθυπουργός εξέφρασε την πεποίθηση πως υπάρχει η βούληση από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Ένωσης για μία συμφωνία με το Ηνωμένο Βασίλειο. Ωστόσο, όπως είπε, «είναι ξεκάθαροι πως θέλουν να ξέρουν και τι ακριβώς θέλει η Βρετανία να γίνει» μετά την απόρριψη της συμφωνίας. «Αυτή είναι η μία ευκαιρία, που έχουμε σήμερα» διαμήνυσε. 

Ο Κόρμπιν είχε τονίσει πως τo πρωταρχικό καθήκον των βουλευτών είναι να μπλοκάρουν ένα no deal, δηλαδή μία έξοδο της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση χωρίς συμφωνία.

naftemporiki.gr

 

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή