Οι αγρότες έβγαλαν τα τρακτέρ στις εθνικές οδούς

Μπλόκα σε Λάρισα, Β. Ελλάδα, Κρήτη, Πελοπόννησο
Τρίτη, 29 Ιανουαρίου 2019 10:16
UPD:10:16
INTIME NEWS/ΚΥΔΩΝΑΣ ΓΙΩΡΓΟΣ
A- A A+

Από την έντυπη έκδοση

Της Δανάης Αλεξάκη 
[email protected] 

Το κόστος παραγωγής και το αγροτικό εισόδημα βρίσκονται στον πυρήνα των αιτημάτων των φετινών αγροτικών κινητοποιήσεων, που «σήκωσαν» αυλαία χθες, με τα μπλόκα στον κόμβο Νίκαιας και στην Κρήτη να συγκεντρώνουν μέχρι στιγμής τους προβολείς. Ωστόσο, διεργασίες και συσκέψεις πραγματοποιούνται σε διάφορες περιοχές της επικράτειας με στόχο το «μέτωπο» των μπλόκων να ενισχυθεί τις επόμενες μέρες. Από την πλευρά της η ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης ανοίγει τον δίαυλο επικοινωνίας καλώντας τους αγρότες σε διάλογο.

Αναλυτικότερα, οι αγρότες διεκδικούν μεταξύ άλλων άμεσες αποζημιώσεις λόγω φυσικών καταστροφών, θωράκιση των εγχώριων προϊόντων έναντι ελληνοποιήσεων, στήριξη των τιμών γαλακτοπαραγωγών και εν γένει καθιέρωση κατώτατων εγγυημένων τιμών στα αγροτοκτηνοτροφικά προϊόντα, μείωση ασφαλιστικών εισφορών και αύξηση αφορολόγητου, στήριξη εισοδήματος και μέτρα περιορισμού του κόστους παραγωγής. 

Σε ό,τι αφορά το πώς διαμορφώνεται το τοπίο στα μπλόκα, χθες στον κόμβο της Νίκαιας τρακτέρ από όλη τη Θεσσαλία «έκοψαν» στα δύο την εθνική, με την κυκλοφορία να διακόπτεται και στα δύο ρεύματα στην εθνική οδό Αθηνών - Θεσσαλονίκης.

Σημειώνεται ότι έπειτα από απόφαση αγροτικών οργανώσεων και ομοσπονδιών σε σύσκεψη στα Φάρσαλα, στον κόμβο της Νίκαια θα υπάρξει «κοινό» μπλόκο αγροτών από την ευρύτερη περιοχή. Προς τούτο, πριν από την προσέλευση των τρακτέρ στη Νίκαια, πραγματοποιήθηκαν προσυγκεντρώσεις σε Καρδίτσα, Τρίκαλα, Βόλο, κόμβο Γαλήνης, Τύρναβο και Φάρσαλα. 

Στη Βόρεια Ελλάδα, από τη διασταύρωση Σιδηροκάστρου, επί της εθνικής οδού Σερρών-Θεσσαλονίκης, όπου και παρατάσσουν τα αγροτικά τους μηχανήματα, ξεκίνησαν χθες τις κινητοποιήσεις τους οι Σερραίοι αγρότες αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο να προχωρήσουν με προορισμό το τελωνείο στα σύνορα της Ελλάδας με τη Βουλγαρία, στον Προμαχώνα.

Να σημειωθεί ότι οι Σερραίοι αγρότες φέτος συντάσσονται με την Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων.  Οι αγρότες της Ημαθίας από νωρίς το πρωί ξεκίνησαν να συγκεντρώνονται με τα τρακτέρ τους στον κόμβο της Κουλούρας, επί της Εγνατίας οδού, στο τμήμα Θεσσαλονίκης- Βέροιας, ενώ αντίστοιχα στον κόμβο του Αντιγόνου, στην εθνική οδό Φλώρινας-Θεσσαλονίκης μέσω Έδεσσας, έστησαν το μπλόκο τους οι αγρότες του Αμυνταίου και της Φλώρινας. Στο μεταξύ, κινητοποιήσεις για τις 4 Φεβρουαρίου αποφάσισε η Επιτροπή Μπλόκων του νομού Καστοριάς.

Στην Πελοπόννησο, τον «χορό» των κινητοποιήσεων άνοιξαν οι αγρότες της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ηλείας (ΟΑΣΗ), που παρέταξαν τα πρώτα τρακτέρ στον κόμβο Αγ. Γεωργίου την Ε.Ο. Πατρών - Πύργου στον Πύργο, ενώ κινητοποίηση στα βενζινάδικα της Νέας Εθνικής Οδού, στο ύψος του Αιγίου, στο ρεύμα προς Πάτρα, πραγματοποίησαν χθες το μεσημέρι και οι αγρότες της Αιγιάλειας, οι οποίοι προχώρησαν σε συμβολικό αποκλεισμό της κυκλοφορίας. 

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή