Η Γερμανία θα πρέπει να κλείσει το αργότερο μέχρι το 2038 όλες τις μονάδες παραγωγής ενέργειας με καύση άνθρακα στη χώρα, όπως ανακοίνωσε το Σάββατο μια διορισμένη από την κυβέρνηση επιτροπή, προτείνοντας χρηματοδότηση τουλάχιστον 40 δισεκατομμυρίων ευρώ για τις περιφέρειες που θα πληγούν οικονομικά από αυτή τη σταδιακή κατάργηση, σύμφωνα με το Reuters.
Οι προτάσεις της επιτροπής για το χρονοδιάγραμμα και τη χρηματοδότηση του προγράμματος ήταν το προϊόν ενός δύσκολου συμβιβασμού που επιτεύχθηκε νωρίς το Σάββατο μετά από συνομιλίες που διήρκεσαν περισσότερες από 20 ώρες, και θα πρέπει τώρα να εφαρμοστούν από τη γερμανική ομοσπονδιακή κυβέρνηση και τα 16 κρατίδια.
Η απόφαση έγινε με γνώμονα την πολιτική της Γερμανίας για μετάβαση σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, και λαμβάνοντας υπ’ όψιν τις δεσμεύσεις της χώρας για τη Συμφωνία του Παρισιού για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής. Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας ήταν υπεύθυνες πέρυσι για το 40% του ενεργειακού μείγματος, ξεπερνώντας τον άνθρακα για πρώτη φορά στην ιστορία. Εξάλλου, μία παρόμοια απόφαση το 2011 οδήγησε στην σταδιακή κατάργηση της πυρηνικής ενέργειας.
Το υπουργικό συμβούλιο της Άνγκελα Μέρκελ εξέφρασε την ικανοποίησή του για το σχέδιο που εκπονήθηκε από την επιτροπή, η οποία περιλαμβάνει 28 μέλη με δικαίωμα ψήφου, προερχόμενα από τη βιομηχανία, τον ακαδημαϊκό χώρο, τις περιβαλλοντικές ομάδες και τα εργατικά συνδικάτα, συν τρία μέλη χωρίς δικαίωμα ψήφου από τα κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού.