Νέα μέτρα ελέγχου για την εισαγωγή γάλακτος από τρίτες χώρες

Τετάρτη, 12 Απριλίου 2006 14:53
A- A A+

Απόφαση, με την οποία καθορίζονται πρόσθετα μέτρα ελέγχου κατά την εισαγωγή γάλακτος από τρίτες χώρες υπέγραψε σήμερα ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Αλέξανδρος Κοντός.

Ειδικότερα, η εν λόγω Απόφαση προβλέπει τα εξής:

1. Το κάθε φορτίο γάλακτος, που εισάγεται στην Ελλάδα από Τρίτες Χώρες, υποβάλλεται σε δειγματοληψία στο σημείο εισόδου, προκειμένου να επιβεβαιωθεί ότι πληρούνται οι παράμετροι πιστοποίησης του υγειονομικού πιστοποιητικού, που τις συνοδεύει.

2. Οι Συνοριακοί Σταθμοί Κτηνιατρικού Ελέγχου υποχρεούνται να ενημερώνουν εγκαίρως και ανελλιπώς τις Δ/νσεις Κτηνιατρικής για τον προορισμό του γάλακτος και οι τελευταίες, σε συνεργασία ενδεχομένως με άλλες αρμόδιες αρχές, να δεσμεύουν κάθε φορτίο μέχρι την ολοκλήρωση των εργαστηριακών ελέγχων και τη λήψη των αποτελεσμάτων. Οι Δ/νσεις Κτηνιατρικής παρακολουθούν όλα τα στάδια παραγωγής, μεταποίησης και διανομής του προϊόντος.

3. Το γάλα δεσμεύεται στην εγκατάσταση προορισμού μέχρι την έκδοση των εργαστηριακών αποτελεσμάτων, που δεν θα υπερβαίνει το διάστημα τριών ημερών, υπό την ευθύνη της υπεύθυνης επιχείρησης και την εποπτεία της αρμόδιας κτηνιατρικής ή άλλης αρχής. Κανένα φορτίο δε θα εκτελωνίζεται εφόσον δεν εκδοθεί το αντίστοιχο αποτέλεσμα των εργαστηριακών εξετάσεων.

4. Οι μη συμμορφούμενες παρτίδες γάλακτος απαγορεύεται να χρησιμοποιούνται για την παρασκευή προϊόντων γάλακτος για ανθρώπινη κατανάλωση και είτε καταστρέφονται, είτε επανεξάγονται.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή