ΠΑΣΟΚ: «Η ΝΔ δεν πιστεύει στην Αποκέντρωση και δεν εμπιστεύεται την Τ.Α.»

Απάντηση ΥΠΕΣΔΔΑ: Το ΠΑΣΟΚ οδήγησε στη θεσμική και οικονομική κατάρρευση των ΟΤΑ
Τετάρτη, 12 Απριλίου 2006 16:20
A- A A+

Ο Δημοτικός και Κοινοτικός Κώδικας αποτελεί ένα κείμενο κωδικοποίησης, στο οποίο συμπεριλαμβάνονται σημαντικές ρυθμίσεις για την οργάνωση και λειτουργία των ΟΤΑ Α΄ βαθμού, αναφέρει ο Τομέας Αυτοδιοίκησης, Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης του ΠΑΣΟΚ, σε ανακοίνωσή του σχετικά με το νέο Δημοτικό και Κοινοτικό Κώδικα (ΔΚΚ).

Ωστόσο, όπως επισημαίνεται, το προτεινόμενο σχέδιο Δημοτικού και Κοινοτικού Κώδικα, ενώ περιλαμβάνει χρήσιμες βελτιώσεις και αντιμετωπίζει αρκετά οργανωτικά και λειτουργικά προβλήματα των ΟΤΑ Α΄ βαθμού με αποτελεσματικότερο τρόπο:

· δεν ανταποκρίνεται στην σύγχρονη Ευρωπαϊκή αυτοδιοικητική πραγματικότητα.

· δεν αποτυπώνει την πολιτική αντίληψη και βούληση για μια σύγχρονη, πολιτικά ισχυρή και οικονομικά αυτοτελή πρωτοβάθμια αυτοδιοίκηση.

· δεν απαντά αποτελεσματικά στο αίτημα για ένα λειτουργικό αυτοδιοικητικό σύστημα με ισχυρούς ΟΤΑ, με δημοκρατία - διαφάνεια - συμμετοχή - αποτελεσματικότητα

Σύμφωνα με το ΠΑΣΟΚ, το προτεινόμενο σχέδιο ΔΚΚ παρουσιάζει ένα κρίσιμο πολιτικό έλλειμμα, το οποίο συνίσταται, κυρίως, στα εξής:

· Στη φιλότιμη αλλά ανεπαρκή προσπάθεια συστηματοποιημένης καταγραφής των αρμοδιοτήτων της Τ.Α. ανά θεματική ενότητα, που απέχει πολύ από την ισχυροποίηση και διεύρυνση του πολιτικού ρόλου των ΟΤΑ και την αποκέντρωση νέων αρμοδιοτήτων σε κρίσιμους τομείς (πχ. εκπαίδευση, κοινωνικές υποδομές κλπ)

· Στην απουσία αναγκαίας πολιτικής για νέο κύκλο συνενώσεων

· Στα κρίσιμα ζητήματα της εσωτερικής δημοκρατικής συγκρότησης και λειτουργίας των ΟΤΑ, της συμμετοχής των πολιτών, της κοινωνικής ενσωμάτωσης και της διαφάνειας. Οι προτεινόμενες ρυθμίσεις όπου δεν είναι ανύπαρκτες είναι "διστακτικές" και ατελείς.

«Η ΝΔ δεν πιστεύει στην Αποκέντρωση και δεν εμπιστεύεται την Αυτοδιοίκηση. Η κυβέρνηση με είκοσι μήνες καθυστέρηση παρουσιάζει ένα σχέδιο ΔΚΚ που αποτυπώνει αυθεντικά την αδυναμία της να αντιληφθεί και να υιοθετήσει την πολιτική αναγκαιότητα για ένα νέο ριζοσπαστικό μεταρρυθμιστικό σχέδιο στο χώρο της Αυτοδιοίκησης», καταλήγει η ανακοίνωση του Τομέα Αυτοδιοίκησης του ΠΑΣΟΚ.

Απαντώντας το υπουργείο Εσωτερικών σε ανακοίνωσή του σημειώνει χαρακτηριστικά πως «μόνο το ΠΑΣΟΚ, το οποίο ως Κυβέρνηση ακολούθησε μονίμως την οδό της απραξίας και της διαστρέβλωσης της πραγματικότητας και στον τομέα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, μπορούσε να εκδώσει μια τέτοια ανακοίνωση για το σχέδιο του νέου Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων».

«Μια απλή σύγκριση του σχεδίου αυτού με το σχέδιο που άφησε το ΠΑ.ΣΟ.Κ. το 2004 είναι καταλυτική ως προς το ότι το νέο σχέδιο υπερτερεί συντριπτικά σε θεσμικές καινοτομίες και δημοκρατική ευαισθησία. Και δεν έχει το ΠΑΣΟΚ παρά να ρωτήσει γι’ αυτό την Κ.Ε.Δ.Κ.Ε.», επισημαίνει το ΥΠΕΣΔΔΑ.

«Κατά τα λοιπά, το ΠΑΣΟΚ θα μείνει ως κυβέρνηση με το στίγμα ότι οδήγησε στη θεσμική και, ιδίως, οικονομική κατάρρευση τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης, όπως δήλωναν τον Μάρτιο του 2004, μετά τις εκλογές, ο πρόεδρος της Κ.Ε.Δ.Κ.Ε. και η πρόεδρος της Ε.Ν.Α.Ε.

Ουδείς μπορεί να λησμονήσει ότι το ΠΑ.ΣΟ.Κ. επιχείρησε πάντα, προσβάλλοντας τους θεσμούς, να χρησιμοποιήσει την Τοπική Αυτοδιοίκηση για ιδιοτελείς κομματικούς σκοπούς. Γι αυτό η Τοπική Αυτοδιοίκηση του γύρισε και θα του γυρίζει την πλάτη», καταλήγει η ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του ΥΠΕΣΔΔΑ.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή