Ο Νονός συνελήφθη, αλλά οι Μαφίες δεν τα πηγαίνουν άσχημα

Τετάρτη, 12 Απριλίου 2006 17:16
UPD:17:18

A- A A+

«Στην Ιταλία, η Μαφία είναι πιο δυνατή από ποτέ», λέει σε συνέντευξή της στην «Εl Pais» η Ρίτα Μπορσελίνο, που στις 28 Μαϊου θα είναι υποψήφια της Κεντροαριστεράς για την προεδρία της Σικελίας. Ο αδελφός της, ο δικαστής Πάολο Μπορσελίνο, δολοφονήθηκε το 1992 από την Κόζα Νόστρα. Την ίδια χρονιά δολοφονήθηκε κι ένας άλλος δικαστής, ο Τζιοβάνι Φαλκόνε.

«Μετά τις επιθέσεις του 1992, η Σικελία αντέδρασε. Υστερα παραιτήθηκε και πάλι. Αλλά τώρα υπάρχει οργή. Η Σικελία δεν μπορεί να αναπτυχθεί κουβαλώντας το βάρος της Μαφίας».

Ο σημερινός πρόεδρος της Σικελίας, ο Τοτό Κουφάρο, διώκεται με την κατηγορία ότι είχε σχέσεις με τη Μαφία. «Αυτά τα πράγματα δεν είναι φυσιολογικά», τονίζει η Ρίτα Μπορσελίνο. «Ο Κουφάρο έχει παραπεμφθεί δύο φορές σε δίκη για εύνοια προς τη Μαφία. Παρόλο που δεν έχει ακόμη δικαστεί, ακόμη και η παραπομπή του είναι ασυμβίβαστη με τη θέση του στην ηγεσία της περιφερειακής κυβέρνησης».

Η αλήθεια είναι ότι τα τελευταία χρόνια έχουν μειωθεί οι φόνοι στη Σικελία. Το 1992, μόνο στο Παλέρμο, η Μαφία σκότωσε 130 άτομα. Πέρυσι, σημειώθηκαν δύο φόνοι. «Η Μαφία ξέρει ότι δεν τη συμφέρει πια να σκοτώνει, αφού κάνει τις εφημερίδες να μιλούν γι' αυτήν», επισημαίνει η Μπορσελίνο. «Η επιτυχία της, μετά τους φόνους του 1992, ήταν να διεισδύσει στην πολιτική και στην οικονομία και να πολλαπλασιάσει τις επιχειρηματικές της δραστηριότητες. Η Μαφία είναι σήμερα ισχυρότερη από ποτέ. Και ο αρχηγός της, ο Μπερνάρντο Προβεντσάνο (φωτογραφία), άφαντος εδώ και 42 χρόνια, χάρη στους συνενόχους που έχει στη δικαιοσύνη και την αστυνομία, συνελήφθη στην περιοχή του Κορλεόνε. Ο Προβεντσάνο http://www.naftemporiki.gr/news/static/06/04/12/1177307.htm γνώριζε προκαταβολικά όλες τις κινήσεις της αστυνομίας και δεν δίστασε να μεταβεί σε μια κλινική της Μασσαλίας για να εγχειριστεί, με έξοδα φυσικά του ιταλικού κράτους...»

Οι Μαφίες δεν τα πηγαίνουν καθόλου άσχημα στην Ιταλία: ο ετήσιος τζίρος τους υπολογίζεται σε 100 δισεκατομμύρια ευρώ, σύμφωνα με δημοσίευμα του Le Monde το 2005. Η Ντρανγκέτα για παράδειγμα στην Καλαβρία δεν είναι μια τοπική Μαφία, αλλά μια από τις ισχυρότερες διεθνείς εγκληματικές οργανώσεις. Ο τζίρος της ξεπερνά το ακαθάριστο εθνικό προϊόν της περιοχής. "Περισσότερο κι από τα χρήματα, αυτό που ενδιαφέρει τα αφεντικά είναι η εξουσία", επισημαίνει ο Νίκολα Γκρατέρι, βοηθός εισαγγελέα στο Ρέτζο της Καλαβρίας. "Η Ντρανγκέτα ψηφίζει και επηρεάζει την ψήφο, ελέγχει γύρω στο 20% των ψήφων, είναι αρκετό για να αλλάζουν οι πλειοψηφίες στις μικρές μας πόλεις". Σύμφωνα με τους τοπικούς παρατηρητές, η Μαφία έριξε το βάρος της τον περασμένο Μάιο στη νίκη της Κεντροαριστεράς στις περιφερειακές εκλογές. Η τελευταία επικράτησε με διαφορά είκοσι μονάδων, ενώ οι δημοσκοπήσεις έδιναν διαφορά μόλις 5%.

Σύμφωνα με την αρχιεισαγγελία κατά της Μαφίας, η Ντρανγκέτα έχει επιβληθεί τα τελευταία 15 χρόνια επί της Μαφίας της Σικελίας στον τομέα του εμπορίου ναρκωτικών. Εδώ και μερικά χρόνια, συνεργάζεται απευθείας με τα καρτέλ της Κολομβίας. Η οργάνωση δρα στη βόρεια Ιταλία, αλλά και στη Γερμανία, στην Αυστραλία και στη Γαλλία, κυρίως στην Κυανή Ακτή.

K.T.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή