Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε σήμερα να ενισχύσει τα κριτήρια επιστημονικής αξιολόγησης των γενετικά τροποποιημένων οργανισμών (ΓΤΟ) πριν προχωρήσει στην έγκρισή τους, ανταποκρινόμενη στις επικρίσεις που έχουν διατυπωθεί από πολλές χώρες μέλη για υποβάθμιση των κινδύνων που εγκυμονούν.
Ο αρμόδιος για το Περιβάλλον επίτροπος Σταύρος Δήμας κατηγόρησε στις 5/4/2006 την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Ασφάλειας Τροφίμων (EFSA) ότι τα πορίσματά της για τα γενετικά τροποποιημένα τρόφιμα και γεωργικά προϊόντα (GMO) βασίζονται σε μεγάλο βαθμό σε δεδομένα που παρέχουν οι βιομηχανίες της βιοτεχνολογίας.
«Η EFSA δεν μπορεί να δώσει μία αξιόπιστη επιστημονική γνώμη για τις μακροπρόθεσμες συνέπειες των GMO. Υπάρχουν επίσης ερωτηματικά για το εάν και κατά πόσον εταιρείες που παράγουν GMO δίνουν τη σωστή πληροφόρηση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή», πρόσθεσε.
Σε ό,τι αφορά το στάδιο επιστημονικής αξιολόγησης, η Επιτροπή προτείνει συνεργασία της EFSA και των εθνικών επιστημονικών φορέων, με σκοπό την εναρμόνιση των ενδεχόμενων διαφορετικών επιστημονικών απόψεων, η EFSA να αιτιολογεί λεπτομερέστερα τη μη αποδοχή επιστημονικών αντιρρήσεων από τις εθνικές αρχές, και να εξετάζει εκτενέστερα τα μακροπρόθεσμα αποτελέσματα και τα ζητήματα βιοποικιλότητας, κατά τις αξιολογήσεις κινδύνου.
Σχετικά με το στάδιο λήψης αποφάσεων προτείνεται η Επιτροπή να θεσπίζει για κάθε περίπτωση χωριστά, τα ανάλογα μέτρα διαχείρισης του κινδύνου στα σχέδια αποφάσεων για τη διάθεση προϊόντων ΓΤΟ στην αγορά.
Τους ερχόμενους μήνες, η Επιτροπή θα συζητήσει τις προτάσεις της με την EFSA, αλλά και με τα κράτη μέλη, στο πλαίσιο του Συμβουλίου, με στόχο την επίτευξη μεγαλύτερης συναίνεσης και διαφάνειας.