Βουλή - Εγκρίθηκε η τοποθέτηση του Γιώργου Ζορμπά

Αποχώρησαν οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και ο εκπρόσωπος του ΣΥΝ Φώτης Κουβέλης
Πέμπτη, 13 Απριλίου 2006 13:10
A- A A+

Εγκρίθηκε, κατά πλειοψηφία, από την Επιτροπή Θεσμών της Βουλής η τοποθέτηση του Γιώργου Ζορμπά στη θέση του Προέδρου της Εθνικής αρχής Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Ενέργειες.

Νωρίτερα δημιουργήθηκε ένταση ανάμεσα στους βουλευτές της κυβερνητικής παράταξης και τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, οι οποίοι τελικά αποχώρησαν. Αφορμή της έντασης ήταν οι ερωτήσεις των βουλευτών της αξιωματικής αντιπολίτευσης, προς τον πρώην γενικό γραμματέα Εξοπλισμών σχετικά με την αγορά των μαχητικών αεροσκαφών F- 16 και η ένσταση των βουλευτών της ΝΔ ότι σήμερα ο κ Ζορμπάς κρίνεται για την προσωπικότητα του ως προς την θέση που αναλαμβάνει.

«Την απόφαση της νέας σύμβασης για την αγορά των F-16 θα την ελέγξετε, αν χρειαστεί με την ιδιότητα σας ως πρόεδρος της νέας Ανεξάρτητης αρχής;» ρώτησε ο κ Βενιζέλος για να του απαντήσει ο κ. Ζορμπάς: «Αν χρειαστεί νόμιμη επέμβαση το αφήνω στη δική σας συλλογιστική διότι με ξέρετε. Από εμένα εξαρτάται αν λειτουργικά θα είναι ανεξάρτητη η Αρχή».

«Πως ανεχτήκατε πολιτικές πιέσεις και δεχτήκατε να παυτείτε από γενικός γραμματέας εξοπλισμών; Ποιές ήταν οι σχέσεις σας με την πρώην και νυν ηγεσία του υπουργείου ¶μυνας;», συνέχισε ο κ. Βενιζέλος.

«Δεν νομίζω ότι ηναγκάσθην να φύγω. Δεν θα αποκρύψω ότι είχα θέση για τα οπλικά συστήματα...», απήντησε ο κ. Ζορμπάς.

Ο πρώην πρόεδρος της Βουλής Απόστολος Κακλαμάνης ρώτησε τον κ Ζορμπά αν κατά τη γνώμη του έγινε ότι υπέδειξε, αν θα έπρεπε να προηγηθεί συζήτηση πριν την υπογραφή της κύριας σύμβασης για την αγορά των F- 16 και αν έπρεπε η συμφωνία να συμπεριλάμβανε και τον εξοπλισμό τους.

«Θεώρησα ως απαραίτητο στοιχείο η συγκεκριμένη προμήθεια να αφορά και τον εξοπλισμό τους», σημείωσε μεταξύ άλλων ο κ Ζορμπάς και πρόσθεσε: «Την οικονομική εξουσία στο υπουργείο Αμυνας την έχει ο υπουργός και το ΚΥΣΕΑ και δεν θα κρίνω εγώ την απόφαση».

Έντονες ήταν οι αντιδράσεις του βουλευτή της ΝΔ Μιλτιάδη Έβερτ και του σύμβουλου του πρωθυπουργού Γιάννη Κεφαλογιάννη που διαφώνησαν με την στάση του ΠΑΣΟΚ.

«Σήμερα κρίνουμε στην Επιτροπή την προσωπικότητα του κ Ζορμπά. Ας μην κάνουμε αντιπολίτευση για την αντιπολίτευση», σημείωσε ο κ. Έβερτ, ενώ ο κ. Κεφαλογιάννης επεσήμανε: «Δεν μπορώ να καταλάβω την συμπεριφορά της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Προσπαθούν πάντα να δημιουργήσουν οξύτητα για ανύπαρκτο θέμα».

Μετά από τους φραστικούς αυτούς διαξιφισμούς μεταξύ των βουλευτών ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, ο εκπρόσωπος του ΣΥΝ Φώτης Κουβέλης αποχώρησε διαμαρτυρόμενος διότι δεν του δόθηκε η δυνατότητα να πάρει το λόγο. Το ίδιο έκαναν λίγο αργότερα και οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ με τον κ Βενιζέλο να δηλώνει: «Θα αποχωρήσουμε, ψηφίζουμε "παρών" αλλά λυπούμαστε γιατί η πλειοψηφία δεν αφήνει να συζητηθούν μείζονα θέματα που αφορούν την διαχείριση του δημόσιου χρήματος».

«Μετατρέψατε την Επιτροπή σε Ολομέλεια», αντέτεινε ο πρόεδρος της Επιτροπής Αναστάσιος Καραμάριος.

«Στο ΠΑΣΟΚ δεν αντέχουν στο διάλογο. Καταγγέλω αυτή τη νοοτροπία», τόνισε από την πλευρά του ο κ. Κεφαλογιάννης.

Πηγή ΑΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή