Για κρυφή ατζέντα κατηγόρησε το ΠΑΣΟΚ ο Πρωθυπουργός

Σκληρή επίθεση Καραμανλή για την οικονομία
Πέμπτη, 13 Απριλίου 2006 13:25
UPD:13:27

A- A A+

Για κρυφή ατζέντα, κρυφούς σχεδιασμούς, σύγχυση και διπλή ταυτότητα, κατηγόρησε το ΠΑΣΟΚ ο Πρωθυπουργός, μιλώντας από το βήμα της Βουλής κατά την προ ημερησίας διάταξης συζήτηση για την οικονομία.

«Κάποιοι μετρούν ανάποδα. Δεν είναι η κυβέρνηση που προτείνει την ανασφάλιστη εργασία του Λαυρίου, το υποτιθέμενο σκανδιναβικό μοντέλο των απολύσεων και της σκληρής φορολόγησης», επισήμανε ο κ. Καραμανλής, αναφερόμενος στις δηλώσεις του πρώην συντονιστή Οικονομικών του ΠΑΣΟΚ Γ. Φλωρίδη, και στις τοποθετήσεις του συμβούλου του κ. Παπανδρέου, Ηρ. Πολεμαρχάκη, για κίνητρα αύξησης των ορίων ηλικίας.

Αυτά, συνέχισε ο Πρωθυπουργός, αποκαλύπτουν την οικονομική σύγχυση του ΠΑΣΟΚ, τη διπλή ταυτότητα και τους κρυφούς σχεδιασμούς. «Στο αίτημα για ασφάλεια προτείνουν ανασφάλεια, στην ανάγκη φορολογικής ασφάλειας, προτείνουν σχέδια φορολογικών επιδρομών και κατηγορούν όλους τους άλλους για όσα οι ίδιοι απεργάζονται», τόνισε ο κ. Καραμανλής.

Ο κ. Καραμανλής κάλεσε το ΠΑΣΟΚ να αναλάβει την ευθύνη διατύπωσης προτάσεων αντί να καταθέτει ανακρίβειες, διαστρέβλωση και υπερβολή. «Ισχυρίζονται ότι τασσόμαστε κατά των συλλογικών διαπραγματεύσεων, ενώ αντιθέτως επιτεύχθηκε συμφωνία μεταξύ ΣΕΒ και ΓΣΕΕ», πρόσθεσε ο κ. Καραμανλής, εκφράζοντας την ικανοποίηση της κυβέρνησης για την εξέλιξη αυτή. «Λένε για απώλεια θέσεων εργασίας όταν συμβαίνει το αντίθετο. Μιλάνε για απώλεια κοινοτικών πόρων εκείνοι που ευθύνονται για τα πρόστιμα από τις κακοτεχνίες, για το έγκλημα του Κτηματολογίου και για το ότι το Μάρτιο του 2004 πολλά κοινοτικά προγράμματα ήταν στο "κόκκινο"», παρατήρησε, επισημαίνοντας ότι «ο μέσος όρος απορροφητικότητας στα ΠΕΠ ήταν 15,6% κατά τα τέσσερα τελευταία χρόνια του ΠΑΣΟΚ, και εμείς -όπως είπε- σε δύο χρόνια το φτάσαμε στο 40%. Αυτή η αλήθεια αποδεικνύει ότι πάμε καλά».

Όσο για την εκτίμηση του ΠΑΣΟΚ ότι οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις επιβαρύνονται από τα μέτρα της κυβέρνησης, αναρωτήθηκε εάν ισχύει κάτι τέτοιο την ώρα που -μεταξύ άλλων- μειώνονται οι φορολογικοί συντελεστές, ψηφίζεται ο νέος αναπτυξιακός νόμος, ή ότι χρηματοδοτούνται με επιπλέον πόρους 80.000 επιχειρήσεις από το ΕΠΑΝ.

Αναφερόμενος στην ανταγωνιστικότητα, η οποία -όπως σημείωσε- επί ΠΑΣΟΚ ήταν «σε κάθετη πτώση», ο κ. Καραμανλήλς είπε ότι δεν μπορεί να επιτευχθεί με την επιδίωξη χαμηλού εργατικού κόστους, αλλά στην αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών, στην ενίσχυση της παραγωγικότητας, και σε μια «ελληνική επανάσταση ποιότητας.

«Κηρύξαμε τα έτη 2005-2010, έτη ανταγωνιστικότητας και εφαρμόζουμε μια σειρά από μέτρα και πολιτικές όπως η μείωση των φορολογικών συντελεστών για τις επιχειρήσεις έως και δέκα ποσοστιαίες μονάδες, ο νέος αναπτυξιακός νόμος, ο νόμος για το εμπόριο και τη θέσπιση ενιαίου πλαισίου για το ωράριο των καταστημάτων, και η αποκατάσταση της αξιοπιστίας της Κεφαλαιαγοράς, που είχε εξανεμιστεί μετά το πολιτικοοικονομικό έγκλημα του Χρηματιστηρίου. Και όμως! Όλα αυτά καταψηφίστηκαν από την Αντιπολίτευση. Είχε δοθεί εντολή, για μηδενική ανοχή απέναντι σε ό,τι λέει και σε ό,τι κάνει η Κυβέρνηση. Κι ύστερα γίνεται λόγος για ανταγωνιστικότητα; Ποιά ανταγωνιστικότητα; Με ποιά μέτρα; Με τη... "δύναμη" της αδράνειας; Ποιά είναι η άλλη πρόταση; Ποιός είναι ο "άλλος δρόμος", που χρησιμοποιείται συνθηματολογικά και αποκρύπτεται συστηματικά;» υπογράμμισε ο κ. Καραμανλής.

Εξάλλου ο Πρωθυπουργός υπογράμμισε πως το διάστημα 1996-2003 το δημόσιο χρέος διπλασιάστηκε, το δημοσιονομικό έλλειμμα, «αποδείχθηκε πενταπλάσιο εκείνου που αναφερόταν στον προϋπολογισμό και υπερδιπλάσιο του ανώτατου ορίου της Ευρωζώνης», ενώ η δημιουργική λογιστική ήταν μια μεθόδευση συγκάλυψης της αποτυχίας. «Ήταν, ταυτόχρονα, μια καλοστημένη παγίδα, μια βόμβα ρυθμισμένη να εκραγεί στα χέρια της επόμενης κυβέρνησης και των επόμενων γενιών», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Καραμανλής.

Όσο για τη «μη εγγραφή» των αμυντικών δαπανών, ο Πρωθυπουργός επισήμανε πως «άλλοι δημιούργησαν το πρόβλημα και άλλοι το αντιμετωπίζουν. «Και όμως», τόνισε, «οι υπαίτιοι άρχισαν να παριστάνουν τους κατήγορους. Αντί να συμβάλλουν στην αντιμετώπισή του, προεξοφλούσαν καταδίκη της Ελλάδας από το ECOFIN. Αντί να ζητήσουν "συγνώμη" από τους πολίτες, περίμεναν την επιβολή σκληρών φορολογικών μέτρων! Τους διαψεύσαμε και τους απογοητεύσαμε!», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Καραμανλής είπε επίσης ότι «κρίσιμης σημασίας αλλαγή, για την εξυγίανση του ευρύτερου Δημόσιου Τομέα είναι η εφαρμογή του νόμου για τις ΔΕΚΟ»: «Ο φαύλος κύκλος των ελλειμμάτων που επιρρίπτονται στο φορολογούμενο και υπονομεύουν την αναπτυξιακή διαδικασία είναι ανάγκη να κλείσει, το ταχύτερο δυνατό. Αυτό απαιτούν οι πολίτες. Και αυτό κάνουμε. Με συνεννόηση, αλλά και αποφασιστικότητα με στόχο τη διαφάνεια στη λειτουργία των ΔΕΚΟ, τη βελτίωση των υπηρεσιών τους και την ελάφρυνση των φορολογούμενων».

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή