Σκόπια: Συμβιβασμός δεν σημαίνει αλλαγή του συνταγματικού μας ονόματος

Πέμπτη, 13 Απριλίου 2006 16:42
A- A A+

Την θέση ότι ενδεχόμενος συμβιβασμός από την πλευρά της ΠΓΔΜ σχετικά με την εκκρεμότητα της ονομασίας, δεν σημαίνει ότι η χώρα αυτή προτίθεται να αλλάξει το συνταγματικό της όνομα, διατύπωσε σήμερα στα Σκόπια ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Βλάντο Μπούτσκοφσκι.

Κληθείς από δημοσιογράφους να επεξηγήσει τις χθεσινές του δηλώσεις στο Συμβούλιο της Ευρώπης αναφορικά με το θέμα της ονομασίας, ο κ. Μπούτσκοφσκι διευκρίνισε:

«Η Δημοκρατία της Μακεδονίας είναι διατεθειμένη, μετά τις βουλευτικές εκλογές (σ.σ. κατά πάσα πιθανότητα θα διεξαχθούν στις αρχές Ιουλίου), να εντατικοποιήσει τις συνομιλίες στη Ν.Υόρκη, με σκοπό να φθάσουμε σε μία κοινώς αποδεκτή λύση αναφορικά με την διαφορά που έχουμε (με την Ελλάδα) για το συνταγματικό μας όνομα».

Συμβιβασμός όμως διευκρίνισε ο πρωθυπουργός της γειτονικής χώρας, «δεν σημαίνει ότι η "Μακεδονία" θα αλλάξει το όνομα της. ¶ρα λοιπόν, εμείς είμαστε έτοιμοι για έναν συμβιβασμό και θα συνεχίσουμε, στο πλαίσιο αυτό να αναζητούμε λύση, χωρίς όμως αλλαγή του συνταγματικού μας ονόματος».

Χθες στο Στρασβούργο, όπου παρέστη στην ολομέλεια της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης, ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ δήλωσε μεταξύ άλλων ότι η χώρα του, μετά τις εκλογές, είναι διατεθειμένη να δώσει μία πραγματική τροπή στις διαπραγματεύσεις «για να καταλήξουμε ίσως σε μία συμβιβαστική λύση», όπως είπε.

Βουλευτές της σλαβομακεδονικής αντιπολίτευσης χαρακτήρισαν «ατυχή» την διατύπωση του κ. Μπούτσκοφσκι για συμβιβαστική λύση, σημειώνοντας ότι κανείς δεν έχει εντολή να διαπραγματεύεται το συνταγματικό όνομα της χώρας.

Πηγή ΑΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή