Κατ' αρχήν συμφωνία για την αναθεώρηση της «Τηλεόρασης χωρίς Σύνορα»

Πέμπτη, 13 Απριλίου 2006 17:15
A- A A+

Η συμφωνία των εμπλεκόμενων φορέων για τις κατευθύνσεις της αναθεώρησης της Οδηγίας «Τηλεόραση χωρίς Σύνορα» διαπιστώθηκε κατά τη συνάντηση που οργάνωσε η Γενική Γραμματεία Επικοινωνίας-Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης με τη συνεργασία του Ινστιτούτου Οπτικοακουστικών Μέσων.

Στη συνάντηση πήραν μέρος εκπρόσωποι της ΕΡΤ, του ΕΣΡ, της Γενικής Γραμματείας Καταναλωτή, της Ενωσης Εταιρειών Διαφήμισης - Επικοινωνίας, της Ενωσης Διαφημιζομένων Ελλάδας, καθώς και της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων. Επίσης, οι καθηγητές του Παν/μίου Αθηνών κ.κ. Χαιρετάκης και Τσεβάς που είχαν συμμετάσχει ως εμπειρογνώμονες σε αντίστοιχα focus groups.

Η Οδηγία για την «Τηλεόραση χωρίς Σύνορα» από το 1989 (και με πρώτη αναθεώρηση το 1997) θέτει κανόνες για το τηλεοπτικό περιεχόμενο στις χώρες της Ε.Ε.

Στην παρούσα φάση, βρίσκεται σε εξέλιξη η δεύτερη αναθεώρηση της Οδηγίας, με σκοπό να συμπεριλάβει στο ρυθμιστικό της πεδίο νέες, διαδραστικές οπτικοακουστικές υπηρεσίες. Αν η πρόταση της Επιτροπής τελικώς ψηφιστεί στη διαδικασία συναπόφασης με το Συμβούλιο και το Κοινοβούλιο, η Οδηγία θα μετονομαστεί σε Οδηγία «για τις Υπηρεσίες Οπτικοακουστικών Μέσων» και θα περιλάβει δύο επίπεδα ρύθμισης: ένα για τις ήδη ρυθμιζόμενες, τηλεοπτικές υπηρεσίες (με κάποια χαλάρωση στην αυστηρότητα των διατάξεων) και ένα για τις νέες υπηρεσίες που προσφέρονται από τη σύγχρονη τεχνολογία (με καθιέρωση βασικής δέσμης κανόνων, αναφορικά με την προστασία του κοινού από επιβλαβές περιεχόμενο).

Προτεινόμενα για εσάς