Brexit: Αναβολή στην αναβολή, έως ότου η Μέι παραδεχτεί την ήττα της

Τρίτη, 22 Ιανουαρίου 2019 09:34
UPD:09:41
EPA/PARLIAMENTARY RECORDING UNIT HANDOUT
A- A A+

Της Μάρως Βακαλοπούλου
[email protected]

Ούτε μπρος ούτε πίσω. Το Brexit και η συμφωνία της Τερέζα Μέι με τις Βρυξέλλες βρίσκεται στο ίδιο ακριβώς σημείο όπου βρισκόταν πριν από μία εβδομάδα, όταν 118 από τους 317 βουλευτές του δικού της κόμματος την καταψήφισαν δίχως ίχνος διχασμού. Και μάλλον στο ίδιο σημείο θα παραμείνει τουλάχιστον έως τις αρχές Φεβρουαρίου, αφού έως τότε δεν προβλέπεται νέα ψηφοφορία.

Το πρόβλημα, υποστηρίζει ο πολιτικός αντίπαλος της Μέι, ο Τζέρεμι Κόρμπιν, έγκειται στην άρνησή της να αποδεχτεί την αποτυχία της. Εάν η Βρετανίδα πρωθυπουργός δεν έχει όντως κάτι καλύτερο να παρουσιάσει τις επόμενες εβδομάδες, ίσως τελικά ο Κόρμπιν να έχει δίκιο.  

Στο δήθεν «Plan B’» που παρουσίασε η ίδια η Μέι χθες στους Βρετανούς βουλευτές, και το οποίο κατά τα άλλα δεν είχε τίποτα επί της ουσίας νεότερο σε σχέση με το «Plan A», στόχος είναι να επιχειρηθεί μία νέα διαπραγμάτευση με τις Βρυξέλλες για τα ιρλανδικά σύνορα. Η Ε.Ε. δεν έχει αφήσει τέτοια περιθώρια. Το επανέλαβε για χιλιοστή φορά χθες ο επικεφαλής διαπραγματευτής της για το Brexit Μισέλ Μπαρνιέ, τονίζοντας ότι η υπάρχουσα συμφωνία είναι η «καλύτερη συμφωνία» και συστήνοντας στη Μέι να εστιάσει καλύτερα σε μία πιο «φιλόδοξη» μελλοντική εμπορική συμφωνία με τις Βρυξέλλες.

EURONEWS

Η καταψήφιση της συμφωνίας την περασμένη εβδομάδα δεν εξέπληξε κανέναν. Αυτό που ήθελαν να δουν οι Βρυξέλλες ήταν το μέγεθος της ήττας. Και αυτό που προφανώς περίμεναν – αφού επιβεβαιώθηκε η παταγώδης αποτυχία – ήταν ότι η Βρετανίδα πρωθυπουργός θα προσπαθούσε να καλοπιάσει τους Εργατικούς κινούμενη στην κατεύθυνση της τελωνειακής ένωσης, αντί να επιστρέψει στις Βρυξέλλες για να απαιτήσει παραχωρήσεις για το backstop (το λεγόμενο «δίχτυ ασφαλείας» για την αποφυγή των σκληρών ιρλανδικών συνόρων).

Η νέα ψηφοφορία, της 29ης Ιανουαρίου, το πιθανότερο είναι ότι θα αναβληθεί για τον επόμενο μήνα, σύμφωνα με την Ντάουνινγκ Στριτ, η οποία εντωμεταξύ θα συνεχίσει τις συνομιλίες με τους βουλευτές όλων των κομμάτων. Όποιο και αν είναι το σχέδιο της Ντάουνινγκ Στριτ, σχολιάζουν οι «Financial Times», η Μέι γνωρίζει καλά ότι αυτό που περιμένουν να δουν οι Ευρωπαίοι από την ίδια είναι να αποδείξει ότι μπορεί να φέρει πλειοψηφία στη Βουλή των Κοινοτήτων, προτού μπουν στη διαδικασία των όποιων διαπραγματεύσεων.  

Έως τότε, όσοι υποστηρίζουν την εκστρατεία για το δεύτερο δημοψήφισμα θα συνεχίζουν την προσπάθειά τους για παράταση του Άρθρου 50. «Η ψήφος του λαού δεν θα εξασφαλίσει πλειοψηφία στη βουλή έως ότου να εξαντληθούν όλες οι επιλογές για το Brexit», παραδέχονται στην «Guardian» οι εκπρόσωποι της εκστρατείας. Είναι σχεδόν βέβαιοι ωστόσο ότι «θα υπάρξουν πολλές ευκαιρίες στη βουλή να δώσει τον τελικό λόγο στους πολίτες, όταν πια θα είναι σαφές ότι αυτός είναι ο μοναδικός τρόπος να προχωρήσει η διαδικασία».  

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή