Κλήρωση μετά τις αντιδράσεις - Σπ. Δανέλλης και Γ. Μαυρωτάς στην Επιτροπή Εξωτερικών

Δευτέρα, 21 Ιανουαρίου 2019 16:38
UPD:19:47
Eurokinissi/ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ
A- A A+

Η διαδικασία της κλήρωσης επελέγη τελικά προκειμένου να οριστούν οι  ανεξάρτητοι βουλευτές που θα μετέχουν στην Επιτροπή Εξωτερικών και Εθνικής Άμυνας της Βουλής.

Οι Σπύρος Δανέλλης και Γιώργος Μαυρωτάς, θετικά διακείμενοι στη Συμφωνία των Πρεσπών, είναι οι ανεξάρτητοι βουλευτές που, μετά την κλήρωση, θα μετέχουν στις εργασίες της Επιτροπής.

Οι κ.κ. Δανέλλης και Μαυρωτάς μαζί με τον Δημήτρη Καμμένο (σ.σ. ήταν ήδη μέλος της Επιτροπής Εξωτερικών και Άμυνας), ανεβάζουν στους τρεις τον αριθμό των ανεξάρτητων βουλευτών. Ενδιαφέρον για συμμετοχή στην Επιτροπή είχε εκδηλώσει και ανεξάρτητος βουλευτής Γρηγόρης Ψαριανός αλλά δεν κληρώθηκε.

Υπενθυμίζεται πως με απόφαση του Προέδρου της Βουλής Νίκου Βούτση και κατόπιν εκδήλωσης σχετικού ενδιαφέροντος από τον κ. Δανέλλη, ο ανεξάρτητος –προερχόμενος από το Ποτάμι- βουλευτής τοποθετήθηκε ως μέλος της Επιτροπής. Οι σχετικές αποφάσεις του προέδρου της Βουλής αναρτήθηκαν στην κοινοβουλευτική διαφάνεια. Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά, ο κ. Δανέλλης τοποθετείται στην Επιτροπή με βάση το άρθρο 31 παρ. 3 και 5 του Κανονισμού της Βουλής σε συνδυασμό με το άρθρο 29 παρ.5 του Κανονισμού.

Αντιδράσεις από αντιπολίτευση - ανεξάρτητους βουλευτές

Η τοποθέτηση του κ. Δανέλλη ως μέλους της Επιτροπής προκάλεσε αντιδράσεις από πλευράς αντιπολίτευσης. «Οποιαδήποτε άλλη απόφαση, πέραν της κλήρωσης για την αντιπροσώπευση των ανεξάρτητων βουλευτών στην Επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας, θα συνιστά κοινοβουλευτική εκτροπή», τόνισε ο γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Ν.Δ., Κώστας Τσιάρας.

Επιστολή με την οποία διαμαρτύρεται διότι ορίστηκε ο Σπύρος Δανέλλης μέλος της Επιτροπής Εξωτερικών και Εθνικής Άμυνας της Βουλής χωρίς να ερωτηθούν προηγουμένως όλοι οι άλλοι ανεξάρτητοι βουλευτές, απέστειλε νωρίτερα στον πρόεδρο της Βουλής, Νίκο Βούτση, ο ανεξάρτητος βουλευτής, Δημήτρης Καμμένος.

Η απόφαση του προέδρου της Βουλής για τη συμμετοχή του Σπύρου Δανέλλη στην επικειμενη συνεδρίαση της Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων προκάλεσε την αντίδραση και του ανεξάρτητου βουλευτή Στάθη Παναγούλη, ο οποίος έκανε λόγο για «αντιδημοκρατική, αλλά και πραξικοπηματική» πράξη.

Ν. Βούτσης: Ουδείς θέλει οποιονδήποτε περιορισμό στη διαδικασία κύρωσης της Συμφωνίας των Πρεσπών και συζήτησής της

Μετά τις αντιδράσεις, σε δήλωσή του, ο κ. Βούτσης ανέφερε ότι αποσύρεται η απόφαση που είχε αναρτηθεί νωρίτερα στην κοινοβουλευτική διαφάνεια και όριζε τον κ. Σπύρο Δανέλλη μέλος της Επιτροπής Εξωτερικών και Άμυνας.

«Συνεπώς δεν μπορεί να υπάρχει καμία ένσταση επί του θέματος αυτού, από καμία πλευρά» τόνισε ο κ. Βούτσης και εξήγησε ότι η διαδικασία της κλήρωσης θα προχωρήσει με βάση τις τοποθετήσεις στη Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής. Επίσης, είπε ότι ο κ. Αμυράς έχει δώσει επιστολή που επιλέγει τη συμμετοχή σε δύο άλλες επιτροπές, την Επιτροπή Οικονομικών και Παραγωγής και Εμπορίου, οι δε άλλοι ανεξάρτητοι βρίσκονται από διετίας σε επιτροπές.

Ειδικά για τη ΔΗΣΥ και το ενδεχόμενο διαγραφής του Θανάση Θεοχαρόπουλου από την ΚΟ, όταν ρωτήθηκε ο κ. Βούτσης απάντησε ότι με τη συμμετοχή του κ. Θεοχαρόπουλου η ΔΗΣΥ δικαούτο τέσσερις βουλευτές στην Επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας. Αν διαγραφεί ο κ. Θεοχαρόπουλος θα δικαιούται τρεις βουλευτές, αλλά όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, «θα περιμένει το σύνολο των εξελίξεων στη ΔΗΣΥ…». Μέχρι το απόγευμα της Δευτέρας, σύμφωνα με το ΑΜΠΕ, η επικεφαλής της ΔΗΣΥ, Φώφη Γεννηματά, δεν είχε αποστείλει ακόμη στον πρόεδρο της Βουλής την επιστολή με την οποία θέτει εκτός Κ.Ο. τον Θανάση Θεοχαρόπουλο.

Πάντως, ο κ. Βούτσης σημείωσε ότι «η Επιτροπή είναι γνωμοδοτική. Άρα οποιαδήποτε σπουδαιολόγηση και προκατάληψη γύρω από αυτό το θέμα έχει σημασία μικρότερη από αυτήν που μπορεί κάποιος να δώσει. Ανεξαρτήτως του αποτελέσματος της Επιτροπής, αυτό δεν πρόκειται να ανακόψει τη συζήτηση και ψήφιση στην Ολομέλεια και να εμποδίσει να ληφθεί απόφαση από την πλειοψηφία των βουλευτών».

Ο κ. Βούτσης διαβεβαίωσε ότι «ουδείς θέλει οποιονδήποτε περιορισμό στη διαδικασία κύρωσης της Συμφωνίας των Πρεσπών και συζήτησής της». Σε ερώτηση δημοσιογράφου πότε η Βουλή αναμένει να κατατεθεί το πρωτόκολλο για την ένταξη της πΓΔΜ στο ΝΑΤΟ, ο κ. Βούτσης απάντησε ότι αυτό είναι ζήτημα που το γνωρίζουν η κυβέρνηση, το υπουργείο Εξωτερικών και ο γγ του ΝΑΤΟ κ. Στόλτενμπεργκ.

Την Πέμπτη η ψηφοφορία για τη συνθήκη των Πρεσπών

Την Πέμπτη πρόκειται να ολοκληρωθεί η συζήτηση της συμφωνίας των Πρεσπών στη Βουλή, σύμφωνα με απόφαση της Διάσκεψης των Προέδρων.

Βάσει της απόφασης, η συμφωνία θα συζητηθεί σήμερα Δευτέρα και αύριο Τρίτη στην Επιτροπή Εξωτερικών και Εθνικής Άμυνας και στην Ολομέλεια της Βουλής την Τετάρτη και την Πέμπτη, με συνεδριάσεις που θα ανοίγουν στις 10:00 το πρωί και θα κλείνουν στις 02:00 τα ξημερώματα.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή