Οι εσωτερικές κρίσεις κρατούν τους παγκόσμιους ηγέτες μακριά από το Νταβός

Δευτέρα, 21 Ιανουαρίου 2019 13:33
UPD:13:37
REUTERS/ARND WIEGMANN
A- A A+

Οι ηχηρές απουσίες ηγετών των μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου θα είναι αυτές που θα σημαδέψουν το φετινό παγκόσμιο οικονομικό φόρουμ. Από τον Ντόναλντ Τραμπ και την Τερέζα Μέι έως τον Σι Τζινπίνγκ και τον Ναρέντα Μόντι, ουκ ολίγοι ηγέτες θα προτιμήσουν φέτος να μείνουν στις χώρες και να αντιμετωπίσουν τις τρέχουσες πολιτικές κρίσεις παρά να κάνουν δημόσιες σχέσεις με πλούσιους και διάσημους στο Νταβός.

Από τους πρώτους που ξεκαθάρισε ότι δεν θα μεταβεί στο ελβετικό θέρετρο ήταν ο Αμερικανός πρόεδρος, ο οποίος ανακοίνωσε ότι θα παραμείνει στην Ουάσιγκτον, προκειμένου να επικεντρωθεί στο shutdown, τη μερική παράλυση των ομοσπονδιακών υπηρεσιών, και την επίλυσή του.

Έναν χρόνο πίσω, από το βήμα του Νταβός, ο Τραμπ μιλούσε με στόμφο για την πολιτική του «Πρώτα η Αμερική» (America first), η οποία απέχει έτη φωτός από το μήνυμα της παγκόσμιας συνεργασίας που υποτίθεται ότι φέρνουν οι ηγέτες στο Νταβός.

Απόντες επέλεξαν επίσης να είναι φέτος η Βρετανίδα πρωθυπουργός, η οποία παλεύει να περισώσει το Brexit μία εβδομάδα αφότου η συμφωνία της με τις Βρυξέλλες καταψηφίστηκε με μεγάλη πλειοψηφία από τη Βουλή των Κοινοτήτων, καθώς και ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος προσπαθεί να βελτιώσει την πληγωμένη εικόνα του καθώς συνεχίζει τη μάχη του απέναντι στο κίνημα των «κίτρινων γιλέκων».

Στο Νταβός δεν θα παραστούν ούτε ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ ούτε ο Ινδός πρωθυπουργός Ναρέντα Μόντι, που αμφότεροι είχαν συμμετάσχει στο παγκόσμιο οικονομικό φόρουμ πέρσι. Εξαιτίας της κρίσης στη χώρα του, και ο πρόεδρος της Ζιμπάμπουε Έμερσον Μνανγκάγκουα ανακοίνωσε χθες ότι δεν θα συμμετάσχει στις εργασίες.

naftemporiki.gr

 

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή