Κοσμοσυρροή, επεισόδια, τραυματισμοί πολιτών, φωτορεπόρτερ και αστυνομικών, αλλά και πολιτική κόντρα για τη χρήση χημικών από την Αστυνομία συνθέτουν τον απολογισμό του συλλαλητηρίου για τη Μακεδονία που πραγματοποιήθηκε χθες στο Σύνταγμα και έκανε τον «γύρο του κόσμου» μέσα από τα ρεπορτάζ και τις ανταποκρίσεις των ξένων ΜΜΕ.
Διαφορετικές εκτιμήσεις για τη συμμετοχή
Από νωρίς το πρωί της Κυριακής διαδηλωτές από όλη την Ελλάδα άρχισαν να συρρέουν στο Σύνταγμα για να εκφράσουν την αντίθεσή τους στη Συμφωνία των Πρεσπών. Η συμμετοχή ήταν μαζική, με τις εκτιμήσεις ωστόσο της Αστυνομίας και των διοργανωτών να παρουσιάζουν σημαντική απόκλιση.
Σύμφωνα με την Αστυνομία, οι διαδηλωτές ανήλθαν σε περίπου 60.000, ενώ στη συγκέντρωση αφίχθησαν στην Αττική 326 λεωφορεία, από τα οποία 253 από τον σταθμό διοδίων Αφιδνών, 71 από το σταθμό διοδίων Ελευσίνας και δύο από την Κρήτη.
Από την πλευρά της η «Επιτροπή Αγώνα για την ελληνικότητα της Μακεδονίας» έκανε λόγο για δύο εκατ. διαδηλωτές. «Ευχαριστούμε θερμά τα δύο εκατομμύρια των Ελλήνων πατριωτών που συνέρρευσαν με τις οικογένειές τους σήμερα, από ολόκληρη την Ελλάδα και το εξωτερικό, για το μεγαλύτερο Συλλαλητήριο των τελευταίων δεκαετιών» ανέφερε σε ανακοίνωσή της η Επιτροπή.
«Δεν ήταν απλά πάνω από 60.000, ήταν ένα πολύ σημαντικό πλήθος» δήλωσε σήμερα στον ΣΚΑΪ ο πρόεδρος της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης Κρις Σπύρου, εκ των ομιλητών του συλλαλητηρίου.
Προσαγωγές και συλλήψεις
Την ώρα που βρισκόταν σε εξέλιξη το συλλαλητήριο ξέσπασαν επεισόδια μεταξύ ομάδας ατόμων και αστυνομικών δυνάμεων. Αρχικά η Αστυνομία έκανε χρήση χημικών για να απωθήσει ομάδα ατόμων στα σκαλοπάτια που οδηγούν στο προαύλιο της Βουλής στον Άγνωστο Στρατιώτη.
Η ένταση μεταφέρθηκε και σε άλλα σημεία, όπως επί της Βασιλίσσης Σοφίας και στην Πανεπιστημίου. Άτομα που φορούσαν κουκούλες και αντιασφυξιογόνες μάσκες πέταξαν αντικείμενα και καπνογόνα προς την πλευρά των αστυνομικών δυνάμεων οι οποίες απάντησαν εκ νέου χρήση χημικών.
Η ατμόσφαιρα από τα καπνογόνα και τα δακρυγόνα ήταν αποπνικτική με αποτέλεσμα πλήθος κόσμου να εγκαταλείψει τρέχοντας την πλατεία και κάποιοι από τους διαδηλωτές να αναζητήσουν καταφύγιο σε παρακείμενα ξενοδοχεία.
Όπως ανακοινώθηκε από την ΓΑΔΑ, 12 άτομα προσήχθησαν από τις αστυνομικές δυνάμεις κατά τη διάρκεια του συλλαλητηρίου, από τα οποία συνελήφθησαν τα επτά, σε βάρος των οποίων σχηματίζεται δικογραφία αυτόφωρης διαδικασίας.
Τραυματισμοί πολιτών, φωτορεπόρτερ και αστυνομικών
Τουλάχιστον 30 άτομα -ανάμεσά τους 25 αστυνομικοί- μεταφέρθηκαν σε νοσοκομεία μετά τα επεισόδια.
Στη διάρκεια του συλλαλητηρίου φωτορεπόρτερ δέχθηκε επίθεση από ομάδα αγνώστων και μεταφέρθηκε με τραύματα στο κεφάλι στο νοσοκομείο Ερυθρός Σταυρός. Επίθεση δέχθηκαν ακόμη τέσσερις φωτορεπόρτερ, οι οποίοι υπέστησαν ελαφρά τραύματα σύμφωνα με την Ένωση Φωτορεπόρτερ Ελλάδας, ενώ στο στόχαστρο βρέθηκε και συνεργείο της ΕΡΤ, με αποτέλεσμα να τραυματιστεί εικονολήπτης.
Στο νοσοκομείο Σωτηρία μεταφέρθηκαν τέσσερα άτομα με ελαφρά δύσπνοια, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες από το ΕΚΑΒ ένα άτομο τραυματίσθηκε με μαχαίρι, ψηλά στην οδό Ασκληπιού, χωρίς ωστόσο να έχει επιβεβαιωθεί ότι το περιστατικό αυτό συνδέεται με το συλλαλητήριο.
Καταγγελίες για τα χημικά
Την αγανάκτησή του για τη ρίψη «χημικών ουσιών με επιβλαβείς ουσίες» στο συλλαλητήριο για τη Μακεδονία εξέφρασε ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών, προαναγγέλλοντας πως θα καταθέσει μηνυτήρια αναφορά στον Εισαγγελέα «προκειμένου να αποδοθούν ευθύνες σε όσους επέλεξαν τον απαράδεκτο και αντιδημοκρατικό αυτό μέσο καταστολής που έθεσε σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία».
Από την πλευρά της η «Επιτροπή Αγώνα για την ελληνικότητα της Μακεδονίας» κατήγγειλε την κυβέρνηση «γιατί επέλεξε να μην προστατεύσει τους Έλληνες πολίτες που συγκεντρώθηκαν ειρηνικά κρατώντας μόνον ελληνικές σημαίες». Αντιθέτως, όπως επισήμανε «μέσω του θεάτρου του παραλόγου που έστησε με μια ολιγάριθμη ομάδα, εξαπέλυσε μια ευθεία και δολοφονική επίθεση σε βάρος του λαού». «Την καθιστούμε υπόλογη για τον τραυματισμό και τα αναπνευστικά προβλήματα δεκάδων πολιτών μεταξύ των οποίων μωρό και παιδιά» πρόσθεσε, υποστηρίζοντας πως «από καθαρή τύχη δεν θρηνήσαμε θύματα».
Πολιτική κόντρα Τα όσα εκτυλίχθηκαν στο Σύνταγμα τροφοδότησαν την πολιτική αντιπαράθεση με αιχμή και τη Συμφωνία των Πρεσπών, η οποία κατατέθηκε το Σάββατο στη Βουλή. Το Μέγαρο Μαξίμου καταδίκασε τα επεισόδια τονίζοντας σε ανακοίνωσή του πως «δυστυχώς, για άλλη μία φορά, τον τόνο στο συλλαλητήριο έδωσαν ακραία στοιχεία και μέλη της Χρυσής Αυγής που στη προσπάθειά τους να εισβάλουν στη Βουλή με κουκούλες, πέτρες, ξύλα και ρόπαλα, επιτέθηκαν κατά αστυνομικών, στέλνοντας δεκάδες τραυματίες σε νοσοκομεία».
Για «οργανωμένο σχέδιο από ακραίες ομάδες» με στόχο την εισβολή στη Βουλή από πέντε διαφορετικά σημεία, έκανε λόγο ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης αναφερόμενος σε όσα εκτυλίχθηκαν χθες στο προαύλιο του κοινοβουλίου.
«Θα καταδικάσει η Ν.Δ. την ακροδεξιά βία, με 24 τραυματισμένους άνδρες της ΕΛΑΣ που προστάτευσαν το ελληνικό Κοινοβούλιο; Θα καταδικάσει ο κ. Μητσοτάκης τις σημερινές βίαιες επιθέσεις ενάντια σε αστυνομικούς, φωτορεπόρτερ ακόμα και στελέχη της Ν.Δ. ή επειδή προέρχονται από ακροδεξιούς κάνει πως δεν βλέπει;» διερωτήθηκε η υπουργός Προστασίας του Πολίτης Όλγα Γεροβασίλη με ανάρτησή της στο Τwitter.
«Ο ελληνικός λαός μίλησε και την φωνή του οφείλουμε να την ακούσουμε όλοι. Με πρώτο τον κύριο Τσίπρα και τους πρόθυμους υποστηρικτές της συμφωνίας των Πρεσπών», δήλωσε από την πλευρά του ο πρόεδρος της Ν.Δ. Κυριάκος Μητσοτάκης, ενώ προανήγγειλε πως θα αναζητηθούν ευθύνες για όσα έγιναν στο Σύνταγμα, τονίζοντας πως «είχαν ως μόνο στόχο να διαλύσουν το συλλαλητήριο».
Απαντώντας στον πρόεδρο της Ν.Δ. το Μαξίμου ανέφερε πως ο κ. Μητσοτάκης «για άλλη μια φορά αποδεικνύει πόσο επικίνδυνος και ολισθηρός είναι ο δρόμος της συμπόρευσής του με την ακραία δεξιά, αφού δεν βρήκε ούτε μια κουβέντα για να καταδικάσει τη βίαιη επίθεση ακροδεξιών τραμπούκων που επιχείρησαν να εισβάλουν στη Βουλή και έστειλαν δεκάδες αστυνομικούς στο νοσοκομείο».
Βολές κατά του πρωθυπουργού, με αφορμή το σχόλιο του Μεγάρου Μαξίμου για ακραία στοιχεία στο συλλαλητήριο, εξαπέλυσε και ο πρώην κυβερνητικός εταίρος Πάνος Καμμένος. Σε ανάρτησή του στο Twitter ο κ. Καμμένος δημοσίευσε εικόνα που δείχνει τους πρώην κυβερνητικούς εταίρους να κάθονται στα υπουργικά έδρανα. Ο κ. Τσίπρας απεικονίζεται να λέει «Ακραίοι πηγαίνουν στα συλλαλητήρια», ενώ ο κ. Καμμένος απαντά: «Αυτοί που σε έκαναν Πρωθυπουργό».
«Φωνή λαού για τη Μακεδονία. Ισχυρή, Καθαρή, Ακλόνητη» σχολίασε ο εκπρόσωπος των ΑΝΕΛ Θεόδωρος Τοσουνίδης προσθέτοντας ότι «καμία προβοκάτσια, φασιστών ή ακροαριστερών, δεν μπορεί να τη νοθεύσει».
Με διαδικτυακή ανάρτησή της απάντησε η υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Κατερίνα Παπακώστα στις επικρίσεις για τη χρήση χημικών από την Αστυνομία στη διάρκεια του χθεσινού συλλαλητηρίου. «Είναι ενδιαφέρον ότι οι πιο ανασφαλείς άνθρωποι είναι αυτοί που έχουν τις πιο ισχυρές προκαταλήψεις... Εκτίθεστε οι επισπεύδοντες σε κριτική» έγραψε η υφυπουργός. Ευχήθηκε παράλληλα ταχεία ανάρρωση στους 25 τραυματίες αστυνομικούς «οι οποίοι υπερασπίστηκαν την Δημοκρατία με ψυχραιμία και αφοσίωση στο καθήκον τους».
naftemporiki.gr