Κοινή διακήρυξη υπέγραψαν Καραμανλής - Στανίσεφ

Παρασκευή, 14 Απριλίου 2006 12:48
A- A A+

Κοινή διακήρυξη φιλίας, καλής γειτονίας και συνεργασίας, υπέγραψαν το πρωί στη Σόφια ο πρωθυπουργός, Κώστας Καραμανλης και ο Βούλγαρος ομόλογός του Σεργκέι Στανίσεφ.

«Θέσαμε εδώ σήμερα στη Σόφια τα θεμέλια για μια νέα συνεργασία ανάμεσα στις δυο χώρες εντός του πλαισίου που θα μας επιτρέψει να αξιοποιήσουμε τις εμπειρίες και τα οφέλη της μέχρι σήμερα συνεργασίας μας. H διακήρυξη σκιαγραφεί ακριβώς αυτό το νέο πλαίσιο των ελληνοβουλγαρικών σχέσεων, το οποίο αποσκοπεί στη συντονισμένη προώθηση πολιτικών σε τομείς κοινού ενδιαφέροντος και ταυτόχρονα φιλοδοξεί να προωθήσει την εμπέδωση των ευρωπαϊκών αρχών και αξιών στην περιοχή μας», υπογράμμισε κατά την υπογραφή της διακήρυξης ο κ. Καραμανλής.

Από την πλευρά του ο Βούλγαρος πρωθυπουργός τόνισε ότι η συνεργασία των δυο χωρών έχει γερές βάσεις εδώ και χρόνια και σημείωσε ότι με την ένταξη της Βουλγαρίας στην Ε.Ε., θα αποκτήσει νέα διάσταση και δυναμισμό.

Ο κ. Στανίσεφ εξέφρασε επίσης την ευγνωμοσύνη του για τη σταθερή υποστήριξη της Ελλάδας στην ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας του και υπογράμμισε πως οι εμπορικές συναλλαγές μεταξύ των δυο χωρών ξεπέρασαν περυσι τα δυο δισ. δολάρια, ενώ η Ελλάδα είναι ο δεύτερος επενδυτής στη χώρα με 1,1 δισ. δολάρια. Σε ό,τι αφορά τον τουρισμό, ο κ. Στανίσεφ ανέφερε ότι οι Ελληνες τουρίστες πέρσι ήταν 700.000, ενώ οι Βούλγαροι ξεπέρασαν τις 500.000.

Επιπρόσθετα, κατά τις σημερινές συνομιλίες οι υφυπουργοί Εξωτερικών Ευριπίδης Στυλιανίδης και Λάμπο Κουτσούκοφ υπέγραψαν συμφωνία για διάνοιξη νέας συνοριακής διάβασης μεταξύ Κυπρίνου και Ιβαΐλοβγκρατ.

Όπως ανέφερε ο Έλληνας Πρωθυπουργός, στην κοινή διακήρυξη περιλαμβάνεται δέσμευση και για έγκαιρη προειδοποίηση στο θέμα της υπερχείλισης του Εβρου. Ο κ. Καραμανλής υπογράμμισε ότι υπήρξε συμφωνία για ανοιχτή γραμμή επικοινωνίας, καθώς και εγκατάσταση αυτοματοποιημένου μηχανισμού. Ανέφερε ακόμη, ότι το επίπεδο συνεργασίας είναι ικανοποιητικό, αλλά σε πρακτικό επίπεδο πρέπει να υλοποιηθούν αυτά τα μέτρα.

Σε ερώτηση για το πυρηνικό εργοστάσιο του Κοζλοντούι και τα σχέδια για την κατασκευή νέου εργοστασίου στη Μπελάνα, ο κ. Καραμανλής ανέφερε ότι το θέμα αντιμετωπίζεται στο επίπεδο των σχέσεων Βουλγαρίας - Ε.Ε., και σημείωσε την ανάγκη να υπάρξει ασφάλεια και προστασία του περιβάλλοντος και εξέφρασε την ικανοποίησή του γιατί η Βουλγαρία έχει αναλάβει να εκπληρώσει συγκεκριμένους όρους.

Σε άλλη ερώτηση ο κ. Καραμανλής σχετικά με το βουλγαρικό εργατικό δυναμικό στην Ελλάδα, και πιθανές κακές συμπεριφορές Ελλήνων εργοδοτών, τόνισε ότι η Ελλάδα είναι ευνομούμενη πολιτεία και σε τέτοια θέματα ο νόμος εφαρμόζεται αυστηρά, ενώ σε άλλη ερώτηση για τα ασφαλιστικά δικαιώματα των Βουλγάρων που εργάζονται στην Ελλάδα και τη μεταφορά τους στη Βουλγαρία, ο Πρωθυπουργός μίλησε για μακρό και περιεκτικό διάλογο. Όπως είπε, στο προσεχές μέλλον επίκειται η λύση του θέματος και συμφωνία που θα λαμβάνει υπόψη όλα τα δεδομένα, καθώς και την ευρωπαϊκή προοπτική της Βουλγαρίας.

Ο κ. Στανίσεφ τόνισε πως οι δυο κυβερνήσεις έχουν καλή θέληση και βούληση να επιλύουν όλα τα θέματα που προκύπτουν, ενώ ανέφερε ότι έθεσε και το ζήτημα της αναγνώρισης από την Ελλάδα των βουλγαρικών αδειών οδήγησης, ένα θέμα που όπως είπε, οδεύει στην επίλυση του και βρίσκεται στην τελική ευθεία.

Εξάλλου συζητήθηκε και το θέμα του αγωγού Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη, όπου συμφωνήθηκε ότι οι δυο χώρες ενδιαφέρονται να προχωρήσει η ίδρυση της εταιρείας και με τη συμμετοχή της Ρωσίας.

Η διακήρυξη φιλίας καλής γειτονίας και συνεργασίας

Στην κοινή διακήρυξη αναφέρεται η δέσμευση των δυο κρατών «να διευρύνουν και να εμβαθύνουν τη συνεργασία τους στους τομείς των μεταφορών, ενέργειας και διαχείρισης των υδάτων, σύμφωνα με τις προϋποθέσεις που θέτει η Ευρωπαϊκή Οδηγία για το πλαίσιο διαχείρισης υδάτων, με στόχο των εκσυγχρονισμό των υποδομών και οικοδόμηση νέων προς εξοικονόμηση χρόνου και ενέργειας. Οι δυο πλευρές αναλαμβάνουν την υποχρέωση να συστηματοποιήσουν μια οργανική συνεργασία στους τομείς αυτούς. Στο πλαίσιο της ανωτέρω συστηματικής συνεργασίας και υπό το φως της εκδήλωσης φυσικών καταστροφών επί των εδαφών τους εκδήλωσαν την πρόθεση των δυο κρατών να προχωρήσουν στην εγκαθίδρυση μηχανισμού σε θέματα διαχείρισης φυσικών καταστροφών».

Επίσης συμφώνησαν για αναζήτηση χρηματοδότησης μέσω του Intereg καθώς και για τη διευρεύνηση της δυνατότητας διεύρυνσης της συνεργασίας με τη συμμετοχή τρίτων ενδιαφερόμενων χωρών της περιοχής (σ.σ. Τουρκία).

Επίσης, υπογραμμίζεται η πρωτεύουσα σημασία που αποδίδουν οι δυο χώρες στην εναρμόνιση των προσπαθειών τους για μεταφορά τεχνογνωσίας και εμπειρίας προκειμένου να επιταχυνθεί και να ενισχυθεί η ευρωπαϊκή πορεία των λοιπών υποψηφίων και εν δυνάμει υποψηφίων προς ένταξη στην Ε.Ε. κρατών της Βαλκανικής.

Επιπρόσθετα, στην κοινή διακήρυξη σημειώνεται και η βούληση των δυο χωρών να διευρύνουν και να εμβαθύνουν τη συνεργασία τους στον στρατιωτικό τομέα και στον τομέα της ασφάλειας στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, αλλά και της Ε.Ε..

Πηγή ΑΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς


NAFTEMPORIKI TV

Δημοφιλή