Το μεγάλο παιχνίδι με τα πυρηνικά

Παρασκευή, 14 Απριλίου 2006 19:19
UPD:19:23

A- A A+

Περισσότερα από 15 χρόνια μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου, ο κόσμος

φαίνεται να κάθεται πάνω σε μια καινούργια πυριτιδαποθήκη: Ρώσοι και Αμερικανοί εξακολουθούν να διαθέτουν περισσότερες από 30.000 πυρηνικές

κεφαλές, ενώ υπάρχουν στην κατοχή διαφόρων χωρών κάπου 5.000 τόνοι εμπλουτισμένου ουρανίου και 450 τόνοι πλουτωνίου. Οι ποσότητες αυτές είναι αρκετές για την κατασκευή χιλιάδων ακόμη ατομικών όπλων.

Η εικόνα συμπληρώνεται με τις περισσότερες από 500 περιπτώσεις λαθρεμπορίου πυρηνικών ή ραδιενεργών προϊόντων που έχουν επιβεβαιωθεί από το 1993 από την Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ).

Η Συνθήκη Μη Διάδοσης των Πυρηνικών Οπλων επέτρεψε να μην πολλαπλασιαστεί τα τελευταία 30 χρόνια ο αριθμός των χωρών που διαθέτουν πυρηνικά όπλα. Οι περιπτώσεις της Βόρειας Κορέας και του Ιράν, όμως, έδειξαν τα όρια αυτής της Συνθήκης και έφεραν στην επιφάνεια το μεγάλο στρατηγικό παιχνίδι, καθώς και τα δύο μέτρα και δύο σταθμά, της διεθνούς κοινότητας.

Η Βόρεια Κορέα αποσύρθηκε από τη Συνθήκη το 2003 και υπάρχουν βάσιμες υποψίες ότι μπορεί ήδη να κατασκευάσει ατομικά όπλα.

Για το Ιράν πάλι, που επί 18 χρόνια απέκρυπτε την επεξεργασία ενός πυρηνικού προγράμματος, η ΙΑΕΑ δεν έχει μπορέσει να συμπεράνει αν τα σχέδιά του έχουν αποκλειστικά ειρηνικούς σκοπούς.

Αντίθετα, το Πακιστάν, το Ισραήλ και η Ινδία, οι τρεις χώρες δηλαδή που εκτός από τους πέντε «μεγάλους» διαθέτουν πυρηνικά όπλα, δεν έχουν υποβληθεί σε κανέναν έλεγχο. Η Ινδία, μάλιστα, ανταμείφθηκε πρόσφατα από τον Λευκό Οίκο με μια σημαντική συμφωνία πρόσβασης σε υλικό και πυρηνική τεχνολογία.

Συμφωνία ΗΠΑ με την Ινδία

Το 1974, οι Ηνωμένες Πολιτείες καταδίκασαν την Ινδία, τότε σύμμαχο της Σοβιετικής Ενωσης, επειδή πραγματοποίησε την πρώτη της πυρηνική δοκιμή για ειρηνικούς σκοπούς. Τρεις δεκαετίες αργότερα, η ίδια χώρα υπογράφει πυρηνική συμφωνία με την Ινδία. Οι επικριτές της πιστεύουν ότι στέλνει ένα λάθος μήνυμα και πως θα αναγκάσει το Πακιστάν και την Κίνα να εκσυγχρονίσουν τα δικά τους όπλα, αφού με την αμερικανική τεχνολογία η Ινδία θα μπορέσει να κατασκευάσει περισσότερα πυρηνικά όπλα.

Από την άλλη, βέβαια η αμερικανο-ινδική συμφωνία θα μειώσει την ανάγκη της ταχύτατα αναπτυσσόμενης αυτής χώρας σε πετρέλαιο, θα επιτρέψει το διεθνή έλεγχο των δύο τρίτων του πυρηνικού προγράμματος της Ινδίας.

Tι εκμεταλλεύεται το Ιράν

Το σημερινό γεωπολιτικό περιβάλλον στη Μέση Ανατολή εκμεταλλεύεται και το Ιράν για να επιδιώξει τους δικούς του στόχους. «Οι Ιρανοί αισθάνονται ενισχυμένοι σε μια περιφερειακή κλίμακα», επισημαίνει ο Χαϊζάμ Αμιράχ, ερευνητής του Βασιλικού Ινστιτούτου Διεθνών Μελετών της Ισπανίας. «Βλέπουν τις Ηνωμένες Πολιτείες να είναι όμηροι της επιρροής που ασκεί η Τεχεράνη στους Σιίτες του Ιράκ. Βλέπουν τη Χαμάς να έχει θριαμβεύσει στην Παλαιστίνη και την τιμή του πετρελαίου να είναι πολύ ψηλά. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι το 25% της παγκόσμιας κατανάλωσης πετρελαίου διέρχεται κάθε μέρα από τα στενά του Ορμούζ, που τελούν υπό ιρανικό έλεγχο».

Ενα ακόμη πιο αποφασιστικό στοιχείο των σχεδίων του Ιράν είναι η ανάγνωση που κάνουν οι μουλάδες για την εισβολή στο Ιράκ. Πιστεύουν δηλαδή ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες μπόρεσαν να επέμβουν στο Ιράκ επειδή η χώρα αυτή δεν είχε πυρηνικά όπλα, ενώ δεν τολμούν να κάνουν κάτι τέτοιο στη Βόρεια Κορέα.

Ανεξαρτήτως όλων αυτών, οι αναλυτές πιστεύουν ότι ένα πυρηνικό Ιράν θα οδηγήσει σε έναν νέο ανταγωνισμό των εξοπλισμών στη Μέση Ανατολή, όπου θα λάβουν μέρος πιθανότατα η Σαουδική Αραβία, η Αίγυπτος, η Τουρκία, ακόμη και η Αλγερία.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή