Κολομβία: Η κυβέρνηση βλέπει τον ELN πίσω από την πολύνεκρη επίθεση

Παρασκευή, 18 Ιανουαρίου 2019 15:30
UPD:15:34
REUTERS/LUISA GONZALEZ
A- A A+

Η κολομβιανή ανταρτική οργάνωση ELN ευθύνεται για την επίθεση με παγιδευμένο αυτοκίνητο εναντίον αστυνομικής ακαδημίας που στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστον 21 ανθρώπους και προκάλεσε τον τραυματισμό δεκάδων, ανακοίνωσε σήμερα ο υπουργός Άμυνας Γκιγέρμο Μποτέρο. Τριήμερο εθνικό πένθος κήρυξε ο πρόεδρος της χώρας Ιβάν Ντούκε.

Κατά τη χθεσινή επίθεση, την οποία η κυβέρνηση περιέγραψε ως πράξη τρομοκρατίας, το αυτοκίνητο πέρασε από σημεία ελέγχου ασφαλείας και έφθασε στο κτίριο της Σχολής Στρατηγός Σανταντέρ πριν ανατιναχθεί, κάνοντας να σπάσουν οι υαλοπίνακες των γειτονικών διαμερισμάτων.

Ο Εθνικός Απελευθερωτικός Στρατός (ELN), ο οποίος αποτελείται από περίπου 2.000 μαχητές και θεωρείται τρομοκρατική οργάνωση από τις ΗΠΑ και την Ευρωπαϊκή Ένωση, άρχισε ειρηνευτικές συνομιλίες τον Φεβρουάριο 2017 με την κυβέρνηση του πρώην προέδρου Χουάν Μανουέλ Σάντος, όμως αυτές ανεστάλησαν από τον νέο πρόεδρο, το 2018.

EURONEWS

Δεν έχουν ξαναρχίσει έκτοτε εξαιτίας των νέων, αυστηρότερων όρων που έθεσε ο νέος αρχηγός του κράτους: απαιτεί η οργάνωση να αφήσει ελεύθερους όλους τους αιχμάλωτους και τους ομήρους που κρατά - οι αρχές υπολογίζουν ότι είναι περίπου 17 - και να βάλει τέλος σε όλες τις «εγκληματικές της δραστηριότητες».

Ο ELN, ο οποίος κατά υπολογισμούς της κυβέρνησης συνεχίζει να διαθέτει περίπου 1.800 μαχητές και ευρύ δίκτυο υποστήριξης, είναι επισήμως η τελευταία οργάνωση ανταρτών που συνεχίζει τη δράση της στην Κολομβία αφότου υπεγράφη στα τέλη του 2016, η ιστορική συμφωνία ειρήνης ανάμεσα στην Μπογοτά και την πιο ισχυρή οργάνωση ανταρτών FARC, που αφοπλίστηκε και μετασχηματίστηκε σε πολιτικό κόμμα με το ίδιο ακρώνυμο έκτοτε.

Από το 1958 μέχρι σήμερα, η ένοπλη σύρραξη στην Κολομβία έχει στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 260.000 ανθρώπους, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιοποίησε πρόσφατα το Εθνικό Κέντρο για την Ιστορική Μνήμη. Άλλα επτά και πλέον εκατομμύρια πολιτών της χώρας αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους, ενώ 83.000 άνθρωποι θεωρούνται επισήμως αγνοούμενοι.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΜΠΕ, Reuters, AFP

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή