Τουρκία: Απέλαση Ολλανδής δημοσιογράφου για «λόγους ασφαλείας»

Πέμπτη, 17 Ιανουαρίου 2019 10:45
UPD:14:49
Facebook/ Ans Boersma
A- A A+

Μία δημοσιογράφο, η οποία εργάζεται για τη «Het Financieele Dagblad», τη μεγαλύτερη καθημερινή οικονομική εφημερίδα της Ολλανδίας, απέλασε η Τουρκία, για αδιευκρίνιστους «λόγους ανησυχίας που αφορούν την ασφάλεια», σύμφωνα με την εφημερίδα.

Η Ανς Μπέρσμα, 31 ετών, συνελήφθη χθες ενόσω βρισκόταν σε γραφείο μετανάστευσης, προκειμένου να ανανεώσει τη βίζα της.

Πρόκειται για «κατάφωρη παραβίαση της ελευθερίας του Τύπου», δήλωσε ο αρχισυντάκτης της ολλανδικής εφημερίδας Γιαν Μπόνγιερ.

Ο διευθυντής επικοινωνίας της τουρκικής προεδρίας έγραψε στο Twitter ότι οι τουρκικές αρχές έλαβαν πρόσφατα πληροφορίες από την ολλανδική αστυνομία πως η συγκεκριμένη δημοσιογράφος έχει διασυνδέσεις με την τρομοκρατική οργάνωση Μέτωπο αλ Νόσρα, η οποία έχει διασυνδέσεις με την Αλ Κάιντα.

Ο Φαχρετίν Αλτούν πρόσθεσε ότι η Τουρκία δεν εξέτασε την αξιοπιστία της πληροφορίας των ολλανδικών αρχών, αλλά έλαβε το προληπτικό μέτρο της απέλασης της Μπέρσμα.

Από την πλευρά της, η τοπική εφημερίδα της Ολλανδίας «Het Parool» επικαλούμενη μια εκπρόσωπο της εισαγγελίας, έγραψε ότι η απέλαση της δημοσιογράφου δεν έγινε έπειτα από αίτημα της ολλανδικής εισαγγελίας.

Η Τουρκία, η πρώτη χώρα παγκοσμίως σε φυλακίσεις δημοσιογράφων, βρίσκεται στην 157η θέση από τις 180 χώρες στη λίστα της παγκόσμιας ελευθεροτυπίας για το 2018 των Δημοσιογράφων Χωρίς Σύνορα.

Η Ολλανδία και η Τουρκία αποκατέστησαν πρόσφατα τις διπλωματικές τους σχέσεις έπειτα από ένα ταραχώδες έτος, το 2017, στη διάρκεια του οποίου η ολλανδική κυβέρνηση απαγόρευσε στους Τούρκους πολιτικούς να κάνουν εκστρατεία με στόχο τους τουρκικής καταγωγής Ολλανδούς για το δημοψήφισμα για το Σύνταγμα του Απριλίου 2017.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΜΠΕ, Reuters

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή