Λέσβος: Πέθανε η γιαγιά Μαρίτσα, σύμβολο αλληλεγγύης στους πρόσφυγες

Τετάρτη, 16 Ιανουαρίου 2019 15:43
UPD:17:19
INTIME NEWS/ΛΑΓΟΥΤΑΡΗΣ ΜΑΝΩΛΗΣ

Η γιαγιά Μαρίτσα (αριστερά), μαζί με τις φίλες της Αιμιλία Καμβύση και Ευστρατία Μαυραπίδου, οι οποίες πέρασαν όλη τη ζωή τους στο ψαροχώρι, τη Σκάλα, έγιναν σύμβολα της εθελοντικής προσφοράς της Λέσβου, όταν ο φωτογραφικός φακός τις «συνέλαβε» να περιποιούνται στην ακτή ένα βρέφος, παιδί μίας γυναίκας πρόσφυγα από τη Συρία, που μόλις είχε αποβιβαστεί στην ακτή.

A- A A+

Πέθανε σε ηλικία 90 ετών η Μαρίτσα Μαυραπίδου, παιδί προσφύγων από τα Μοσχονήσια της Μικρασίας, η μία από τις τρεις γιαγιάδες που αποτέλεσαν σύμβολο της αλληλεγγύης του λαού της Λέσβου στους χιλιάδες Σύρους - στην πλειονότητά τους - πρόσφυγες, που πέρασαν τη διετία 2015-2016 από τις απέναντι ακτές στο χωριό της, τη Σκάλα Συκαμνιάς.

Η γιαγιά Μαρίτσα, μαζί με τις φίλες της Αιμιλία Καμβύση και Ευστρατία Μαυραπίδου, οι οποίες πέρασαν όλη τη ζωή τους στο ψαροχώρι, τη Σκάλα, έγιναν σύμβολα της εθελοντικής προσφοράς της Λέσβου, όταν ο φωτογραφικός φακός τις «συνέλαβε» να περιποιούνται στην ακτή ένα βρέφος, παιδί μίας γυναίκας πρόσφυγα από τη Συρία, που μόλις είχε αποβιβαστεί στην ακτή. Συνέχιζαν δε να κάνουν το ίδιο, προσφέροντας - παρά τα χρόνια τους - ό,τι μπορούσαν στους πρόσφυγες, όλον αυτόν τον καιρό που το χωριό τους έγινε το επίκεντρο της προσφυγικής-ανθρωπιστικής κρίσης. Κάθε μέρα κατέβαιναν στην ακτή και κάθονταν μαζί με άλλους αλληλέγγυους στους πρόσφυγες πολίτες, συμπαραστεκόμενοι με όποιον τρόπο μπορούσαν στους ανθρώπους που καθημερινά φτάνουν από τις απέναντι τουρκικές ακτές.

Αυτή η δράση τους και η δημοσιότητα που πήρε, μέσω της εμβληματικής φωτογραφίας τους, αποτέλεσε και την αφορμή να τις προτείνουν ως υποψήφιες για το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης κορυφαίοι παράγοντες της επιστημονικής ζωής της Ελλάδας και της κοινωνίας.

Όταν τον Νοέμβριο του 2015 επισκέφθηκε τη Συκαμνιά ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, είχε συναντηθεί με μία από τις τρεις γιαγιάδες, τη γιαγιά Μηλίτσα, την οποία είχε συγχαρεί για ό,τι έκανε μαζί με τις δύο φίλες της. Τότε εκείνη, εκ μέρους και των άλλων δύο γιαγιάδων, του είχε απαντήσει: «Γιατί λες μπράβο γιέ μου; Τι έκανα;». Το ίδιο είχαν πει και στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, την ημέρα που ανακοινώθηκε η υποψηφιότητα τους για το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης, τον Ιανουάριο του 2016. Όταν ρωτήθηκαν γιατί βοηθούν τους πρόσφυγες, η γιαγιά Μαρίτσα απάντησε: «Καλά παιδιά είναι. Μερικές φορές, αν και κουρασμένα από το ταξίδι, με βοηθάνε να κουβαλήσουμε τα ξύλα για τη σόμπα μου».

Η κηδεία της Μαρίτσας Μαυραπίδου θα γίνει αύριο Πέμπτη, στις 15:00, στην Παναγιά τη Γοργόνα, στο λιμανάκι της Σκάλας.

Δ. Βίτσας: Σύμβολο και φωτεινό παράδειγμα

«Έφυγε από κοντά μας η ηρωίδα της αλληλεγγύης Μαρίτσα Μαυραπίδου, ο άνθρωπος που ενσάρκωσε τις αξίες και τα ιδανικά που βρίσκονται βαθιά ριζωμένα στην ψυχή του Έλληνα» αναφέρει σε δήλωσή του ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Δημήτρης Βίτσας.

Όπως σημειώνει, «εκείνη η φωτογραφία που φροντίζει το μικρό προσφυγόπουλο, μαζί με τις συντοπίτισσές της, θα μείνει βαθιά χαραγμένη στη μνήμη μας και θα μας υπενθυμίζει πάντα πως ο μόνος δρόμος είναι αυτός της ανθρωπιάς.

Η ηρωίδα της αλληλεγγύης Μαρίτσα Μαυραπίδου έγινε σύμβολο για τον ελληνικό λαό, φωτεινό παράδειγμα και έμπνευση για όλους εμάς, που πιστεύουμε πως συνεχίζουμε το έργο της.

Η αυθόρμητη και ανιδιοτελής προσφορά της έδωσε κουράγιο και δύναμη σε πολλούς, ενώ ταυτόχρονα δίδαξε στην Ευρώπη και στον κόσμο ποιο είναι το πραγματικό περιεχόμενο της έννοιας του ανθρωπισμού.

Εκφράζουμε τα ειλικρινή μας συλλυπητήρια στους οικείους της.

Η γλυκιά της ανάμνηση θα μάς συντροφεύει για πάντα» λέει ο Δημήτρης Βίτσας

Πηγή: ΑΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή