Σημαντικές αλλαγές περιλαμβάνει το πόρισμα των «οκτώ σοφών», της επιτροπής δηλαδή των επιστημόνων που επεξεργάζονται το νέο νόμο για τα πανεπιστήμια.
Η επιτροπή προτείνει για την άρση του πανεπιστημιακού ασύλου να αποφασίζει το πρυτανικό συμβούλιο. Οι αποφάσεις θα λαμβάνονται κατά πλειοψηφία των δύο τρίτων των παρόντων. Οταν όμως δεν μπορεί να ληφθεί απόφαση, τότε ο πρύτανης θα παραπέμπει το θέμα στη σύγκλητο που θα αποφασίζει, επίσης κατά πλειοψηφία.
Σημαντική θεωρείται και η πρόταση, με την οποία τίθενται φραγμοί στους «αιώνιους φοιτητές». Ετσι, θα χάνεται αυτόματα η φοιτητική ιδιότητα όταν ξεπεράσουν τον αριθμό των εξαμήνων συν το 50%, δηλ. τα δύο χρόνια μετά από τετραετή φοίτηση.
Τέλος, προβλέπεται να ψηφίζουν καθολικά οι φοιτητές και όχι μέσω αντιπροσώπων των πολιτικών νεολαιών, για την ανάδειξη των διοικήσεων των πανεπιστημίων και των σχολών. Οι ψήφοι των φοιτητών θα υπολογίζονται σε ποσοστό 80% του αριθμού μελών Διδακτικού Ερευνητικού Προσωπικού.
Οι προτάσεις της επιτροπής προς το υπουργείο Παιδείας, δεν είναι οριστικές, αφού το τελικό πόρισμα θα είναι έτοιμο στο τέλος Απριλίου, ενώ τον Ιούνιο το υπουργείο Παιδείας θα έχει καταλήξει στις αλλαγές που θα γίνουν στα Πανεπιστήμια.