«Θέλουμε να προχωρήσουμε το έργο μας με καθαρές λύσεις, όχι αναζητώντας ad hoc πλειοψηφίες. Για τον λόγο αυτόν ζητάμε την ψήφο εμπιστοσύνης. Ζητάμε και θα λάβουμε ψήφο εμπιστοσύνης, για να συνεχίσουμε το έργο μας υπέρ της μεγάλης κοινωνικής πλειοψηφίας μέχρι την ολοκλήρωση της συνταγματικής μας θητείας» τόνισε η υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Έφη Αχτσιόγλου.
Μιλώντας στα «dikaiologitika.gr», σημείωσε ότι «στις κορυφαίες πράξεις αυτού του έργου που έχουμε μπροστά μας» περιλαμβάνονται η αύξηση του κατώτατου μισθού, η ελάφρυνση των ανθρώπων του μόχθου από βάρη και χρέη που σώρευσαν την περίοδο της κρίσης, η εφαρμογή μιας ολοκληρωμένης στεγαστικής πολιτικής για την προστασία της πρώτης κατοικίας και την επιδότηση ενοικίου», ενώ είπε ότι «εντάσσονται και μεγάλες θεσμικές αλλαγές που έχουν ήδη εκκινήσει, όπως η συνταγματική αναθεώρηση και η συμφωνία με την Εκκλησία. Μπροστά σ’ αυτό το κρίσιμο σταυροδρόμι, κάθε βουλευτής καλείται να πάρει θέση και να αναλάβει την ευθύνη του» υπογράμμισε η υπουργός.
Για την αύξηση του κατώτατου μισθού δήλωσε ότι «εντός του δεύτερου δεκαπενθήμερου του Ιανουαρίου, θα προχωρήσουμε στην αύξηση του κατώτατου μισθού, με ταυτόχρονη κατάργηση του υποκατώτατου μισθού των νέων έως 25 ετών. Ο νέος και για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια αυξημένος κατώτατος μισθός, χωρίς ντροπιαστικές ηλικιακές διακρίσεις, θα ισχύσει άμεσα μετά την έγκριση από το Υπουργικό Συμβούλιο της απόφασής μου ως υπουργού Εργασίας». Ανέφερε, επίσης, ότι ήδη η επιτροπή των εμπειρογνωμόνων έχει καταθέσει την «εξαιρετικά τεκμηριωμένη πρότασή της για αύξηση με εύρος από 5% έως 10% στην οποία και θα βασιστούμε. Θα πρόκειται για μια αύξηση ξεκάθαρα αισθητή στους εργαζόμενους. Ειδικά οι νέοι έως 25 ετών, θα δουν μια πολύ σημαντική βελτίωση του εισοδήματός τους. Παράλληλα, θα αυξηθούν και μία σειρά επιδομάτων που συνδέονται με τον κατώτατο μισθό, όπως το επίδομα ανεργίας, η αποζημίωση ασκούμενων σπουδαστών και οι παροχές μητρότητας» είπε η κ. Αχτσιόγλου.
Αναφερόμενη στο νέο σχήμα ρύθμισης οφειλών προς τα ασφαλιστικά ταμεία, που σχεδιάζει το υπουργείο Εργασίας, επισήμανε ότι «το ιδιαίτερα σημαντικό στοιχείο του νέου σχήματος είναι ότι θα περιλαμβάνει κούρεμα και της βασικής οφειλής, το οποίο θα προκύψει από τον επανυπολογισμό των οφειλόμενων εισφορών, στη βάση του πραγματικού εισοδήματος που είχαν οι επαγγελματίες κατά την περίοδο που δημιουργήθηκαν οι οφειλές. Θα προβλέπει, επίσης, κούρεμα και των προσαυξήσεων κατά 85% και δόσεις αποπληρωμής που θα φτάνουν έως και τις 120». Με τον τρόπο αυτό, όπως είπε, «δεν θα είναι μόνο οι δεκάδες χιλιάδες επαγγελματίες που θα ανακουφιστούν καθώς θα έχουν τη δυνατότητα να εξοφλήσουν τις οφειλές τους, αλλά και πολλοί συμπολίτες μας που λόγω των χρεών τους δεν μπορούσαν να βγουν στη σύνταξη, και τώρα αυτό θα καταστεί εφικτό».
Για την πορεία του δημόσιου συστήματος κοινωνικής ασφάλισης η κ. Αχτσιόγλου τόνισε ότι «πλέον έχουμε κερδίσει το στοίχημα της μακροπρόθεσμης βιωσιμότητας του ασφαλιστικού συστήματος και σήμερα, στα δύο χρόνια λειτουργίας του ΕΦΚΑ, μπορούμε να δούμε συγκεκριμένα θετικά αποτελέσματα. Ο ΕΦΚΑ έχει μετατρέψει το έλλειμμα σε πλεόνασμα, οι καταβαλλόμενες συντάξεις προστατεύθηκαν, 620.000 συνταξιούχοι βλέπουν ήδη αυξήσεις στις συντάξεις τους για πρώτη φορά μετά από μια δεκαετία, αυξήσεις που θα συνεχιστούν σε βάθος πενταετίας. Στο επίπεδο των εισφορών ήδη από 1/1/2017 το 88% των μη μισθωτών πληρώνει λιγότερα και από 1/1/2019 με τις μειώσεις εισφορών για άλλους 250.000 ελεύθερους επαγγελματίες, γιατρούς, δικηγόρους, μηχανικούς και αγρότες, το σύνολο των μη μισθωτών ελαφρύνονται σε σχέση με το καθεστώς που ίσχυε πριν τον ν.4387. Παράλληλα, πληρώνουμε ληξιπρόθεσμα και αποκαθιστούμε αδικίες των προηγούμενων κυβερνήσεων. Στηρίζουμε έτσι έμπρακτα το δημόσιο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης, διαψεύδοντας καθημερινά τη διαρκή καταστροφολογία της αντιπολίτευσης, η οποία εξάλλου ανοιχτά πλέον τάσσεται υπέρ της ιδιωτικοποίησης της κοινωνικής ασφάλισης» ανέφερε η υπουργός.
Για τις συντάξεις χηρείας υπογράμμισε ότι «η κυβέρνηση έχει ήδη λάβει μέτρα προστασίας των χήρων και η ενίσχυσή τους αποτελεί διαρκές μέλημά μας. Υπενθυμίζω ότι έχουμε ήδη ορίσει κατώτατο όριο σύνταξης για τις χήρες και τους χήρους και ξεχωριστό κατώτατο όριο σύνταξης για τα ανήλικα τέκνα. Επίσης, φροντίσαμε ώστε τα ενήλικα τέκνα να συνεχίσουν να λαμβάνουν τη σύνταξη μέχρι να τελειώσουν τις σπουδές τους. Παράλληλα, φτιάξαμε ειδικά προγράμματα εργασίας και πριμοδοτήσαμε την ένταξη των συζύγων θανόντων στην αγορά εργασίας. Όλα αυτά αποδεικνύουν εμπράκτως τη βούλησή μας να στηρίξουμε την ευαίσθητη αυτή κοινωνική ομάδα. Στο αμέσως επόμενο διάστημα θα προβούμε και σε νέες παρεμβάσεις που θα επιβεβαιώσουν ακριβώς ότι η μέριμνά μας είναι διαρκής και ουσιαστική» δήλωσε η υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης.