Ως μια από τις πιο σύνθετες και πολύπλοκες περιπτώσεις αρχαιοκαπηλίας που έχουν εντοπιστεί τα τελευταία χρόνια, χαρακτήρισε την υπόθεση αρχαιοκαπηλίας στη Σχοινούσα, ο υπουργός Πολιτισμού Γιώργος Βουλγαράκης.
«Πρόκειται για πολυσυλλεκτικό σύνολο με κομμάτια από χώρες της Μεσογείου και όχι μόνο», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ.Βουλγαράκης, αναφερόμενος στα ευρήματα που εντοπίστηκαν στη Σχοινούσα, στις 11 Απριλίου.
Όπως είπε ο κ. Βουλγαράκης, έχει γίνει ήδη η πρώτη καταγραφή και καταμέτρηση των ευρημάτων στη βίλα της εφοπλιστικής οικογένειας Παπαδημητρίου (η οποία όπως έγινε γνωστό δεν έχει άδεια συλλογής) και από τις πρώτες παρατηρήσεις προκύπτουν σημαντικά στοιχεία όπως μάρμαρα με νέες κοπές, κομμένη εικόνα, και σφραγίσματα και συσκευασίες που δείχνουν εμπορική διακίνηση.
«Υπάρχουν ενδείξεις ότι λειτουργούσε και εργαστήριο μαρμαροτεχνικής και γλυπτικής προφανώς για αντίγραφα, ενώ τα περισσότερα κιβώτια προέρχονται από δημοπρασίες των οίκων "Σόθμπις" και "Κρίστις" που έχουν ημερομηνίες δημοπρασίας από το 2001 μέχρι το Σεπτέμβριο του 2005», εξήγησε στους δημοσιογράφους ο κ.Βουλγαράκης.
Όπως διευκρίνισε, ανοίχθηκαν όλα τα κιβώτια που εντοπίστηκαν στη βίλα και καταγράφηκαν φωτογραφικά τα αντικείμενα που εμπίπτουν ή πιθανόν εμπίπτουν στο νόμο περί αρχαιοτήτων.
Ο υπουργός Πολιτισμού σημείωσε ακόμη πως είναι απαραίτητη μία συμπληρωματική έρευνα του εξωτερικού χώρου, η οποία «θα συμπληρώσει την εικόνα και τον κατάλογο των αντικειμένων για να μπορέσουμε να προχωρήσουμε στην β’ φάση της ταύτισης και αξιολόγησης».
«Περιμένουμε επίσημο αίτημα της Ασφάλειας για δημιουργία εκτιμητικής επιτροπής και την παραπομπή του θέματος στη Δικαιοσύνη», πρόσθεσε ο κ. Βουλγαράκης και συμπλήρωσε: «με δεδομένο ότι η ανακριτική διαδικασία βρίσκεται σε εξέλιξη, δεν είναι δυνατό αυτή τη στιγμή να δοθούν περισσότερα στοιχεία».
Ο υπουργός Πολιτισμού εξέφρασε την πολιτική βούληση για την προστασία των πολιτιστικών αγαθών και τις προσπάθειες που θα καταβάλει η πολιτεία, με απαραίτητη τη συνδρομή των πολιτών, για την προστασία των πολιτιστικών αγαθών.
«Είναι κοινό κτήμα τα πολιτιστικά αγαθά, δεν πρέπει να είναι αντικείμενο παράνομης διακίνησης ούτε θέμα υπογείων και "υπογείων διαδρομών", αλλά να είναι εκτεθειμένα στο φως και στη διάθεση των ενδιαφερομένων», κατέληξε ο υπουργός Πολιτισμού.
Στη Σχοινούσα βρίσκεται ομάδα ειδικών αρχαιολόγων, αστυνομικών και δικαστικών αρχών που συνεχίζει τις έρευνες ενώ όλα τα κιβώτια, τα κοντέινερς και οι αποθήκες φυλάσσονται από το Λιμενικό και την Αστυνομία.