Φιλιππούπολη: Πολιτιστική πρωτεύουσα της Ευρώπης για το 2019

Τρίτη, 15 Ιανουαρίου 2019 11:20
A- A A+

H Φιλιππούπολη της Βουλγαρίας είναι και επίσημα η πολιτιστική πρωτεύουσα της Ευρώπης, για το 2019. Η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της χώρας είναι από τις παλαιότερες στην Ευρώπη -με ενδείξεις κατοίκησης από την 6η χιλιετία π.Χ. και δείγματα θρακικής, ελληνικής, ρωμαϊκής, βυζαντινής και οθωμανικής αρχιτεκτονικής.

Το σύνθημα της πολιτιστικής πρωτεύουσας της Ευρώπης είναι «Μαζί» και στην τελετή έναρξης συμμετείχαν 1.500 καλλιτέχνες από πολλές χώρες.

«Η πόλη μας είναι, κατά κάποιον τρόπο, μία μικρογραφία της Ευρώπης, γιατί εδώ και πολλές γενιές έχουμε ζήσει με διάφορες εθνοτικές και θρησκευτικές ομάδες. Οπότε, το πολιτιστικό μας πλάνο για φέτος είναι να δείξουμε τον βουλγαρικό πολιτισμό, γιατί ενστερνιζόμαστε τις ευρωπαϊκές αξίες, όπως το να είμαστε ενωμένοι στη διαφορετικότητα», δήλωσε ο δήμαρχος της πόλης, Ιβάν Τότεφ.

Η έκθεση της πρεμιέρας, με τίτλο «Ελεύθερη τέχνη», προβάλει τη συλλογή κομματιών του τείχους του Βερολίνου από τον Γάλλο Σιλβέστρ Βερζέρ, ο οποίος τα μετέτρεψε σε έργα τέχνης με τη βοήθεια καλλιτεχνών από το κίνημα street art του Βερολίνου.

Η πόλη έχει πάνω από 200 αρχαιολογικούς χώρους, από τους οποίους 30 είναι εθνικής σημασίας. Υπάρχουν πολλά απομεινάρια από την αρχαιότητα -η πόλη είναι μεταξύ των λίγων, που έχουν δύο αρχαία θέατρα, τμήματα μεσαιωνικών τειχών και πύργων, Οθωμανικά λουτρά και τζαμιά, μια καλοδιατηρημένη παλιά συνοικία από την περίοδο της Εθνικής Αναγέννησης με ωραίες κατοικίες, εκκλησίες και λιθόστρωτα δρομάκια. Υπάρχουν, επίσης, πολλά Μουσεία, πινακοθήκες και πολιτιστικά ιδρύματα. 

Προτεινόμενα για εσάς