Η προσδοκώμενη ζωή, χωρίς προβλήματα υγείας, για τους άνδρες στην Ελλάδα είναι η υψηλότερη στην Ευρωπαϊκή Ενωση, σύμφωνα με την έρευνα εισοδήματος και συνθηκών διαβίωσης των νοικοκυριών 1995-2003 της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας της Ελλάδος (ΕΣΥΕ).
O νέος δείκτης που αφορά την Προσδοκώμενη Ζωή Χωρίς Προβλήματα Υγείας προέκυψε από στοιχεία της δειγματοληπτικής έρευνας Εισοδήματος και Συνθηκών Διαβίωσης των Νοικοκυριών 1995-2003 ( European Community Household Panel). Η έρευνα διενεργήθηκε σε τελικό δείγμα, περίπου, 5.000 νοικοκυριών και αφορά σε μέλη αυτών, ηλικίας 16 ετών και άνω. Ο δείκτης υπολογίστηκε σε συνεργασία με το Ευρωπαϊκό Παρατηρητήριο για την Προσδοκώμενη Ζωή Χωρίς Προβλήματα Υγείας (European Health Expectancy Monitoring Unit – EHEMU) και συγκρίνεται, άμεσα, με το δείκτη Προσδοκώμενης Ζωής, που αντανακλά το επίπεδο θνησιμότητας του πληθυσμού.
Ο δείκτης που αφορά στην Προσδοκώμενη ζωή χωρίς προβλήματα υγείας υπολογίζει τον αριθμό ετών που προσδοκάται ότι θα ζήσουν κατά μέσο όρο χωρίς προβλήματα υγείας, άτομα ορισμένης ηλικίας, ενώ ο δείκτης Προσδοκώμενης ζωής υπολογίζει τον αριθμό των ετών, που προσδοκάται ότι θα ζήσουν, κατά μέσο όρο, άτομα ορισμένης ηλικίας.
Αναλυτικότερα:
Ο δείκτης ετών προσδοκώμενης ζωής χωρίς προβλήματα υγείας κατά τη γέννηση, ανά έτη προσδοκώμενης ζωής κατά τη γέννηση, μειώθηκε κατά 1,2% για τις γυναίκες και 0,5% για τους άνδρες.
Για τις γυναίκες, η προσδοκώμενη ζωή χωρίς προβλήματα υγείας κατά τη γέννηση κυμαίνεται, το χρονικό διάστημα 1995 έως 2003, μεταξύ 69,2 και 68,4 ετών, ενώ η προσδοκώμενη ζωή κατά τη γέννηση κυμαίνεται μεταξύ 80,2 και 81,3 ετών.
Για τους άνδρες, η προσδοκώμενη ζωή χωρίς προβλήματα υγείας κατά τη γέννηση κυμαίνεται μεταξύ 65,8 και 66,7 ετών, ενώ η προσδοκώμενη ζωή κατά τη γέννηση κυμαίνεται μεταξύ 75,0 και 76,5 ετών.
Για τις γυναίκες, η προσδοκώμενη ζωή κατά τη γέννηση αυξήθηκε, το ίδιο χρονικό διάστημα, κατά 1,2 έτη, ενώ η προσδοκώμενη ζωή χωρίς προβλήματα υγείας κατά τη γέννηση μειώθηκε κατά 0,8 έτη.
Για τους άνδρες, η προσδοκώμενη ζωή κατά τη γέννηση αυξήθηκε κατά 1,5 έτη, ενώ η προσδοκώμενη ζωή χωρίς προβλήματα υγείας κατά τη γέννηση αυξήθηκε κατά 0,9 έτη.
Όπως προαναφέρθηκε η προσδοκώμενη ζωή χωρίς προβλήματα υγείας για τους άνδρες είναι η υψηλότερη στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Ο δείκτης ετών προσδοκώμενης ζωής χωρίς προβλήματα, κατά την ηλικία των 65 ετών ανά έτη προσδοκώμενης ζωής, μειώθηκε, από το 1995, κατά 7,4% για τις γυναίκες και κατά 2,0% για τους άνδρες.
Εξάλλου, για τις γυναίκες, η προσδοκώμενη ζωή χωρίς προβλήματα υγείας, κατά την ηλικία των 65 ετών, κυμαίνεται, το χρονικό διάστημα 1995 έως 2003, μεταξύ 11,6 και 10,5 ετών, ενώ η προσδοκώμενη ζωή, κατά την ηλικία των 65 ετών, κυμαίνεται μεταξύ 18,4 και 18,7ετών.
Για τους άνδρες, η προσδοκώμενη ζωή χωρίς προβλήματα υγείας, κατά την ηλικία των 65 ετών, κυμαίνεται μεταξύ 9,8 και 9,9 ετών, ενώ η προσδοκώμενη ζωή κατά την ίδια ηλικία κυμαίνεται μεταξύ 16,1 και 16,8 ετών.
Για τις γυναίκες, η προσδοκώμενη ζωή, κατά την ηλικία των 65 ετών, αυξήθηκε κατά 0,5 έτη, ενώ η προσδοκώμενη ζωή χωρίς προβλήματα υγείας, κατά την ηλικία των 65 ετών, μειώθηκε κατά 1,1 έτη.
Για τους άνδρες, η προσδοκώμενη ζωή, κατά την ηλικία των 65 ετών, αυξήθηκε κατά 0,7 έτη, ενώ η προσδοκώμενη ζωή χωρίς προβλήματα υγείας, κατά την ηλικία των 65 ετών αυξήθηκε κατά 0,1 έτη.
Η προσδοκώμενη ζωή χωρίς προβλήματα υγείας για τους άνδρες κατά την ηλικία των 65 ετών, είναι η υψηλότερη στην Ευρωπαϊκή Ένωση.