Σερβία: Έκτη εβδομάδα διαδηλώσεων εναντίον του προέδρου Βούτσιτς

Σάββατο, 12 Ιανουαρίου 2019 23:34
UPD:13/01/2019 16:05
EPA/ANDREJ CUKIC
A- A A+

Για έκτη εβδομάδα συνεχίστηκαν οι αντικυβερνητικές διαδηλώσεις στη Σερβία, με χιλιάδες πολίτες να συγκεντρώνονται το βράδυ του Σαββάτου στο Βελιγράδι.

Οι συγκεντρωμένοι διαδήλωσαν εναντίον του προέδρου Αλεξάνταρ Βούτσιτς και του κυβερνώντος Σερβικού Προοδευτικού Κόμματος, με αιτήματα την ενίσχυση της ελευθερίας Τύπου, τον τερματισμό των επιθέσεων εναντίον δημοσιογράφων αλλά και τη μη υπογραφή «κρυφής» συμφωνίας με το Κόσοβο.

Η κινητοποίηση διοργανώθηκε από τη «Συμμαχία για τη Σερβία», έναν σχηματισμό που απαρτίζεται από 30 κόμματα και οργανώσεις της αντιπολίτευσης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η αποψινή διαδήλωση έλαβε χώρα εν όψει της επίσκεψης του Ρώσου προέδρου, Βλαντίμιρ Πούτιν, την προσεχή Πέμπτη.

Η έλευση του Πούτιν, σύμφωνα με πολιτικούς αναλυτές, θεωρείται «δώρο» για τη δημοτικότητα του Βούτσιτς, καθώς οι Σέρβοι διατηρούν στενές σχέσεις με τους ομόθρησκους Ρώσους, παρά την επιθυμία για ένταξη στην Ε.Ε.

Σε κάθε περίπτωση πάντως, η ανησυχία για τον κίνδυνο «κρυφής» συμφωνίας με το Κόσοβο παραμένει έντονη στις τάξεις της αντιπολίτευσης, δεδομένης της απαίτησης της Κομισιόν για επίλυση του φλέγοντος ζητήματος στα Βαλκάνια.

Πέραν του Κοσόβου, οι διαδηλωτές καλούν την κυβέρνηση να εξιχνιάσει την υπόθεση δολοφονίας του Ολιβέρ Ιβάνοβιτς, σημαίνοντος μέλους της σερβικής κοινότητας στο Κόσοβο.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από Reuters

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή