ΗΠΑ: Η μεγαλύτερη αύξηση εκπομπών CO2 εδώ και μια δεκαετία

Παρασκευή, 11 Ιανουαρίου 2019 17:10
UPD:17:10
REUTERS/Daniel Munoz
A- A A+

Οι αναλυτές του ομίλου Rhodium υπολόγισαν ότι οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα στις ΗΠΑ αυξήθηκαν κατά 3,4% το 2018, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη ετήσια αύξηση από το 2010, παρά την πτώση της συνολικής κατανάλωσης άνθρακα από τον τομέα της ενέργειας.

Οι λόγοι για την αύξηση είναι ο ψυχρός χειμώνας που οδήγησε σε αύξηση της χρήσης πετρελαίου και φυσικού αερίου για θέρμανση, και, κυρίως, η αναπτυσσόμενη οικονομία κατά το περασμένο έτος. Η ανάπτυξη οδήγησε σε μεγαλύτερη χρήση εργοστασίων, αεροσκαφών και φορτηγών, τα οποία συχνά δεν υπόκεινται σε αυστηρές περιβαλλοντικές πολιτικές, οδηγώντας σε απότομες αυξήσεις εκπομπών. Μόνο η βιομηχανία σημείωσε αύξηση εκπομπών άνθρακα κατά 5,7%.

Η ανθηρή οικονομική κατάσταση συνέβαλε επίσης στην αύξηση της χρήσης ηλεκτρικής ενέργειας. Χωρίς αρκετή ανανεώσιμη ενέργεια για να συμβαδίσει με τη ζήτηση, η χώρα βασίστηκε περισσότερο στο φυσικό αέριο. Η μετατόπιση αύξησε συνολικά τις εκπομπές που σχετίζονται με την ηλεκτρική ενέργεια κατά 1,9%, παρά το ότι η χρήση άνθρακα μειώθηκε σημαντικά.

Το θετικό είναι ότι οι εκπομπές ορυκτών καυσίμων εξακολουθούν να είναι σημαντικά χαμηλότερες από ό,τι στην ανώτατη τιμή τους το 2005, ενώ η χρήση φυσικού αερίου μειώθηκε κατά 0,1% έναντι του 2017, παρά το γεγονός ότι οι άνθρωποι οδηγούν όλο και περισσότερο. Τα υβριδικά και ηλεκτρικά αυτοκίνητα, καθώς και τα πιο αποδοτικά συμβατικά οχήματα είναι υπεύθυνα για αυτή την επίδοση.

Τα δεδομένα αυτά δείχνουν ότι οι εκπομπές άνθρακα των ΗΠΑ συνδέονται στενά με την οικονομική της επιτυχία και ότι δεν υπάρχουν επαρκείς προσπάθειες για τον περιορισμό των βιομηχανικών εκπομπών. Επιπλέον, είναι όλο και πιο σαφές ότι οι σημερινές αμερικανικές πολιτικές δεν είναι αρκετά ικανοποιητικές για να αντισταθούν στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή