Η Συμφωνία των Πρεσπών και η ψήφος εμπιστοσύνης

Πέμπτη, 10 Ιανουαρίου 2019 11:38
UPD:11:59
INTIME NEWS/ΣΥΝΕΡΓΑΤΗΣ
A- A A+

Το σενάριο των δύο διαφορετικών πλειοψηφιών, μία για τη Συμφωνία των Πρεσπών και μία για την ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, έρχεται με ταχύτητα στο προσκήνιο εν όψει της ψηφοφορίας για την επίλυση του ονοματολογικού της ΠΓΔΜ.

Μετά τη συνέντευξη του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα (Open TV), χάνει έδαφος το σενάριο μιας κυβέρνησης μειοψηφίας με ψήφο ανοχής, στην περίπτωση που ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ Πάνος Καμμένος υλοποιήσει την εξαγγελία του για αποχώρηση από το κυβερνητικό σχήμα ως ένδειξη αντίδρασης στη Συμφωνία των Πρεσπών.

Ο κ. Τσίπρας δεσμεύτηκε ότι σε αυτήν την περίπτωση θα ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης από τη Βουλή και μάλιστα πριν από την ψηφοφορία για την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών. Όπως είπε, αν δεν καταφέρει να συγκεντρώσει την απόλυτη πλειοψηφία των 151 ψήφων, τότε θα οδηγήσει τη χώρα σε πρόωρες εκλογές «εν ευθέτω χρόνω και συντεταγμένα», φωτογραφίζοντας με αυτόν τον τρόπο το σενάριο για εκλογές τον Μάιο.

Όπως όλα δείχνουν, ο κ. Καμμένος θα αποχωρήσει από την κυβέρνηση. Το ερώτημα είναι αν οι ΑΝΕΛ θα αποσύρουν και την εμπιστοσύνη τους από την κυβέρνηση ή όχι. Η ενεργοποίηση του πρώτου σεναρίου θα σηματοδοτήσει πιθανότατα την αρχή μιας νέας κυβερνητικής πλειοψηφίας για την κυβέρνηση. Ειδάλλως, θα ανοίξει ο δρόμος για πρόωρες εκλογές.

Ως ρεαλιστικό σενάριο, με όλα τα ρίσκα πρόβλεψης που επιβάλλουν οι συνθήκες, προβάλλει αυτό των δύο διαφορετικών πλειοψηφιών.

Για τη Συμφωνία των Πρεσπών, ο κ. Τσίπρας φαίνεται πως μπορεί να πετύχει την απαιτούμενη πλειοψηφία με τους 145 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ + κατά τα φαινόμενα τους ακόλουθους βουλευτές: Παπακώστα, Θεοδωράκης, Μαυρωτάς, Λυκούδης, Δανέλλης, Θεοχαρόπουλος, Παπαχριστόπουλος, Κουντουρά.

Για την ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, ο πρωθυπουργός φαίνεται εξίσου πως είναι σε θέση να διασφαλίσει την απαιτούμενη πλειοψηφία με τους 145 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ + κατά τα φαινόμενα τους ακόλουθους βουλευτές: Παπακώστα, Δανέλλης, Παπαχριστόπουλος, Ζουράρις, Κόκκαλης, Κουντουρά και Σαρίδης.

Μέσα σε αυτό το περιβάλλον, ορισμένοι βουλευτές της αντιπολίτευσης προσδίδουν στην ψήφο προς τη Συμφωνία των Πρεσπών χαρακτηριστικά ψήφου εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση. Άλλοι αποσυνδέουν τα δύο ζητήματα, δεχόμενοι την κριτική -κατά βάση- στελεχών της ΝΔ ότι με την ψήφο τους στη Συμφωνία των Πρεσπών δίνουν τη δυνατότητα στον κ. Τσίπρα «να κάνει τη δουλειά του», στοχεύοντας ακόμη και σε εξάντληση της 4ετίας, χωρίς τους ΑΝΕΛ και τον Πάνο Καμμένο. 

naftemporiki.gr

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή