«Λευκό τοπίο» με προβλήματα και κλειστά σχολεία

Τετάρτη, 09 Ιανουαρίου 2019 12:47
UPD:18:09
Konstantinos Tsakalidis / SOOC/
A- A A+

«Λευκό σκηνικό» έχει στηθεί και σήμερα σε πολλές περιοχές της βόρειας, αλλά και της δυτικής Ελλάδας, ενώ δεν λείπουν και τα προβλήματα λόγω του παγετού και της χιονόπτωσης.

Στα «λευκά» έχει ντυθεί η Θεσσαλονίκη όπου το θερμόμετρο το πρωί έδειχνε -1 βαθμό Κελσίου. Πυκνό χιόνι έπεσε και σε περιοχές της ανατολικής Θεσσαλονίκης, ενώ από τις πρωινές ώρες χιονίζει περιφερειακά της Θεσσαλονίκης και σε περιοχές με υψόμετρο. Χιονοπτώσεις καταγράφηκαν και σε περιοχές της Ημαθίας, όπως στη Βέροια, τη Νάουσα και την Αλεξάνδρεια.

Όπως διαβεβαίωσε ο επικεφαλής του Αυτοτελούς Τμήματος Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας, Μπάμπης Στεργιάδης, συνεχίζονται οι αποχιονισμοί και οι ρίψεις αλατιού στο οδικό δίκτυο της Κεντρικής Μακεδονίας. «Μόλις περάσαμε την περιφερειακή, τον δρόμο που οδηγεί στο νοσοκομείο Παπανικολάου, την εθνική οδό Θεσσαλονίκης – Μουδανίων και τον δρόμο του αεροδρομίου, ενώ καθαρά είναι και όλα τα δίκτυα που οδηγούν στις μεγάλες πόλεις της Κεντρικής Μακεδονίας» ανέφερε.

Για δύσκολη κατάσταση έκανε λόγο ο δήμαρχος Λαγκαδά, Γιάννης Καραγιάννης, σε δηλώσεις του στο «Πρακτορείο 104,9 FM». «Επιχειρούμε να δώσουμε λύσεις κάτω από δύσκολες συνθήκες. Κρατάμε τα δίκτυα ανοιχτά, όμως η χιονόπτωση θα συνεχιστεί. Κάθε μέρα ρίχνουμε 100 τόνους αλάτι» είπε.

Η αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης Βούλα Πατουλίδου, ανέφερε από την πλευρά της ότι σύμφωνα με την πληροφόρηση που έχει, η σφοδρή χιονόπτωση θα σταματήσει μέχρι αργά το μεσημέρι και στη συνέχεια θα πέφτει χιονόνερο. Η ίδια σχολίασε ότι η μεγαλύτερη δυσκολία στις μετακινήσεις σήμερα οφείλεται στο γεγονός ότι είναι εργάσιμη μέρα και άρα περισσότερα αυτοκίνητα βρίσκονται στους δρόμους. Σύμφωνα με την κ. Πατουλίδου μέχρι στιγμής τα όποια προβλήματα αντιμετωπίζονται, ενώ η αντιπεριφέρεια ανταποκρίθηκε στην έκκληση του σταθμού των ΚΤΕΛ στα δυτικά της Θεσσαλονίκης για την πραγματοποίηση καθαρισμών ώστε να μπορούν να κινούνται κανονικά τα λεωφορεία.

Ο δήμαρχος Βόλβης, Διαμαντής Λιάμας, επικοινώνησε με την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και ζητήθηκε η συνδρομή με εκχιονιστικά μηχανήματα, ώστε να ανοίξουν δρόμοι από τα χιόνια, προκειμένου κτηνοτρόφοι της περιοχής να μπορέσουν να έχουν πρόσβαση στις κτηνοτροφικές μονάδες τους.

Σημειώνεται πως λόγω της χιονόπτωσης ο δήμος Θεσσαλονίκης αποφάσισε εκτάκτως την αναστολή λειτουργίας των σχολείων όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης, για σήμερα. Σε ανακοίνωση του κεντρικού δήμου οι διευθυντές και οι διευθύντριες των σχολείων καλούνταν να ενημερώσουν τους γονείς, ούτως ώστε να φροντίσουν για την αποχώρηση των μαθητών. Για τις περιπτώσεις ωστόσο, που δεν υπάρχει η δυνατότητα αυτή, διευκρινίστηκε ότι οι σχολικές μονάδες θα παρέμεναν ανοιχτές για τη φύλαξη των παιδιών, μέχρι να μπορέσουν οι γονείς να τα παραλάβουν από το σχολείο. Ανάλογες αποφάσεις έλαβαν και άλλοι δήμοι της περιοχής.

Κανονικά εκτελούνται πάντως τα δρομολόγια των αστικών λεωφορείων στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, παρά τη χιονόπτωση που παρατηρείται από νωρίς το πρωί. Μικρά προβλήματα καταγράφονται στην κυκλοφορία εξαιτίας του χιονιού και του παγετού που υπάρχει στο οδόστρωμα από την κακοκαιρία των προηγούμενων ημερών, ενώ τοποποιήσεις έγιναν στα δρομολόγια αστικών λεωφορείων που εξυπηρετούν περιοχές περιφερειακά της πόλης.

Χωρίς προβλήματα διεξάγονται οι προσγειώσεις - απογειώσεις στο αεροδρόμιο «Μακεδονία», σύμφωνα με τον υπεύθυνο επικοινωνίας της Fraport Greece, Γιάννη Παπάζογλου. Όπως ανέφερε, από τη στιγμή που ξεκίνησε η χιονόπτωση ξεκίνησε προληπτικός αποχιονισμός και συνεχίζεται όποτε είναι αναγκαίο.

Στο μεταξύ, σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης έχουν κηρυχθεί οι νομοί Χαλκιδικής και Κιλκίς και ο δήμος Σιντικής στις Σέρρες.

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις για φορτηγά

Η Ελληνική Αστυνομία εφιστά την προσοχή των οδηγών για τις μετακινήσεις τους στη διάρκεια της κακοκαιρίας, ενημερώνοντας για τα σημεία όπου έχει διακοπεί η κυκλοφορία και τους δρόμους όπου είναι απαραίτητες οι αντιολισθητικές αλυσίδες.

Όπως ανακοίνωσε παράλληλα η Διεύθυνση Τροχαίας Θεσσαλονίκης από τις 12.00 το μεσημέρι έχει τεθεί σε ισχύ προσωρινή και πλήρη διακοπή της κυκλοφορίας των φορτηγών μικτού βάρους άνω των 3,5 τόνων και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας, ως εξής:

  • Στον αυτ/μο «Εγνατία Οδός», από Α/Κ Κλειδίου (Χ.Θ 471+470 Αυτ/μου Α.Θ.Ε) έως Α/Κ Γαληψού (Χ.Θ. 423+500).
  • Στον κάθετο άξονα Ευζώνων του Αυτ/μου Α.Θ.Ε., από Χ.Θ. 484+470 Αυτ/μου Α.Θ.Ε. έως Χ.Θ. 513+470 Αυτ/μου Α.Θ.Ε (στα όρια με τον νομό Κιλκίς).
  • Στον κάθετο άξονα Σερρών, από Α/Κ Λαγκαδά της Εγνατίας Οδού (Χ.Θ. 0+000) έως Χ.Θ. 33+000 (όριά με Δ.Α. Σερρών).

Στο μεταξύ σσυνεχίζεται η διακοπή κυκλοφορίας όλων των οχημάτων στην Επαρχιακή Οδό Χορτιάτη - Αγίου Βασιλείου, στην Επαρχιακή Οδό Προχώματος - Αγιονερίου και στην Επαρχιακή Οδό Ξηροχωρίου - Νέας Φιλαδέλφειας.

Κλειστά για δεύτερη μέρα τα σχολεία σε τέσσερις δήμους του Έβρου

Κλειστά έμειναν σήμερα, για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα, τα σχολεία στους τέσσερις από τους πέντε δήμους του νομού Έβρου, καθώς ο υδράργυρος έχει υποχωρήσει έως και τους -10 βαθμούς.

«Λόγω υπερβολικού παγετού, με θερμοκρασίες το πρωί στους -10 και -11 βαθμούς, δεν μπορούν να κυκλοφορήσουν τα παιδιά με ασφάλεια. Από τα ξημερώματα ελέγχω τους δρόμους και ο πάγος είναι υπερβολικός. Ο δήμος Σουφλίου είναι ένας από τους οκτώ μεγαλύτερους δήμους της χώρας, με ένα ιδιαίτερο ανάγλυφο, με ανηφόρες και κατηφόρες στους οικισμούς του και αυτό δυσχεραίνει τη διαδικασία καθαρισμού των δρόμων από τον πάγο» δήλωσε ο δήμαρχος Βαγγέλης Πουλιλιός.

Σφοδρή χιονόπτωση στην Ήπειρο

Χιονοπτώσεις σημειώνονται και στον νομό Ιωαννίνων και στους ορεινούς δήμους της Άρτας. Συνεργεία των δήμων και της Πολιτικής Προστασίας εργάζονται πυρετωδώς για να μην κλείσουν τα οδικά δίκτυα. Αλατιέρες και μηχανήματα αποχιονισμού επιχειρούν να φτάσουν μέχρι το πιο απομακρυσμένο προκειμένου οι δρόμοι να μείνουν ανοικτοί.

Τα σχολεία λόγω παγετού και χιονόπτωσης έμειναν κλειστά στον νομό Ιωαννίνων και στους δήμους, όπου εκδηλώνονται τα έντονα καιρικά φαινόμενα, ενώ κλειστά λόφω της κακοκαιρίας είναι και τα δικαστήρια Ιωαννίνων.

Ποια σχολεία θα είναι κλειστά την Πέμπτη στην Αττική

Σε ό,τι αφορά στην Αττική, όπως γνωστοποίησε η Περιφέρεια, κλειστά θα παραμείνουν αύριο Πέμπτη όλα τα σχολεία στον δήμο Μαραθώνα, ενώ δεν υπάρχει ενημέρωση μέχρι στιγμής για τους παιδικούς και βρεφονηπιακούς σταθμούς.

Για τον δήμο Ωρωπού ανακοινώθηκαν τα εξής: α) Αυλώνας: Τα σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης θα παραμείνουν κλειστά, ενώ ο παιδικός σταθμός θα λειτουργήσει κανονικά, στις 9.00 π.μ. β) Αφίδνες: Όλα τα σχολεία, αλλά και οι παιδικοί σταθμοί θα παραμείνουν κλειστά. Τα ιδιωτικά εκπαιδευτήρια «Αντωνόπουλου- Εκπαιδευτική Αναγέννηση» θα λειτουργήσουν κανονικά. γ) Κάλαμος και Αγ. Απόστολοι: Όλα τα σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, αλλά και οι παιδικοί σταθμοί θα παραμείνουν κλειστά. δ) Καπανδρίτι & Πολυδένδρι: Όλα τα σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, αλλά και οι παιδικοί σταθμοί θα παραμείνουν κλειστά. ε) Μαλακάσα: Τα σχολεία θα παραμείνουν κλειστά. Ο παιδικός Σταθμός στο Μήλεσι, θα λειτουργήσει κανονικά, στις 9.00 π.μ. στ) Μαρκόπουλο: Τα σχολεία θα παραμείνουν κλειστά. Το ΕΠΑΛ Μαρκοπούλου θα λειτουργήσει κανονικά. ζ) Νέα Παλάτια και Σκάλα Ωρωπού: Το 1ο Δημοτικό Σχολείο Σκάλας Ωρωπού & Νέων Παλατίων θα παραμείνει κλειστό, λόγω κτιριακού τεχνικού προβλήματος.

Όπως διευκρινίζει η Περιφέρεια Αττικής, η λίστα με τα σχολεία που δεν θα λειτουργήσουν θα επικαιροποιείται ανάλογα με την νεότερη ενημέρωση που θα προκύπτει από τους δήμους.

EURONEWS
Επί ποδός η Πυροσβεστική

Η Πυροσβεστική Υπηρεσία δέχθηκε μέσα σε ένα εισκοιστετάωρο (έως τις 9.00 το πρωί) συνολικά 17 κλήσεις από όλη την Ελλάδαγια παροχή βοήθειας λόγω των έντονων καιρικών φαινομένων που πλήττουν τη χώρα.

Ειδικότερα, πραγματοποιήθηκε μεταφορά 10 ασθενών σε νοσοκομεία, ενώ η Πυροσβεστική χρειάστηκε να επέμβει για τη μεταφορά επτά ατόμων σε ασφαλή σημεία.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, οι πυροσβεστικές δυνάμεις παραμένουν σε ετοιμότητα για την αντιμετώπιση των συμβάντων που τυχόν θα προκύψουν.

naftemporiki.gr με πληροφορίες και από ΑΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή