Στο φως τάφος των αρχών του 15ου αιώνα

Τετάρτη, 19 Απριλίου 2006 18:06
A- A A+

Απεκαλύφθη τάφος κατά τη διάρκεια εργασιών αναστηλώσεως στο μαυσωλείο του Γαζή Εβρενός στα Γιαννιτσά. Στο κατώτερο τμήμα του τάφου ανευρέθησαν οστά νεκρού τοποθετημένου σε ύπτια στάση και λιγοστά κτερίσματα, ενώ στο ανώτερο τμήμα του τάφου βρέθηκαν λίγα διάσπαρτα οστά, γεγονός που υποδηλώνει αλλεπάλληλες ταφές.

Ο χώρος εντός του οποίου βρέθηκε ο τάφος συσχετίζεται πιθανώς με το αρχικό μνημείο, το οποίο κάλυπτε τον τάφο, των αρχών του 15ου αιώνα. Δεδομένου ότι δεν βρέθηκαν επιγραφικές ή άλλες μαρτυρίες, η χρονολόγηση του σκελετού (ή σκελετών) θα πρέπει να βασισθεί σε οστεολογική και ανθρωπολογική ανάλυση, η οποία δεν έχει προς το παρόν διενεργηθεί, δεδομένου ότι η έρευνα βρίσκεται σε εξέλιξη.

Υπενθυμίζεται ότι το μαυσωλείο, η αρχική φάση του οποίου χρονολογείται στο 15ο αιώνα, θεωρείται ο τάφος του κατακτητή Γαζή Εβρενός, ο οποίος απεβίωσε το 1417.

Στο μνημείο πραγματοποιούνται αναστηλωτικές εργασίες στο πλαίσιο προγραμματικής σύμβασης μεταξύ Υπουργείου Πολιτισμού, Νομαρχίας Πέλλας και Δήμου Γιαννιτσών, με χρηματοδότηση από το Γ' ΚΠΣ.

Προτεινόμενα για εσάς