Brexit: «Αλληλέγγυα» προς την Ιρλανδία η Γερμανία

Τρίτη, 08 Ιανουαρίου 2019 15:10
UPD:15:13
EPA/CLEMENS BILAN
A- A A+

«Πλήρως αλληλέγγυα» προς την Ιρλανδία στο ζήτημα των ιρλανδικών συνόρων στέκεται η Γερμανία, υποστηρίζοντας ότι το ενδεχόμενο των σκληρών συνόρων είναι απαράδεκτο για την Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Ορισμένοι μας αποκαλούν πεισματάρηδες. Η αλήθεια ωστόσο είναι ότι τα σκληρά σύνορα στην Ιρλανδία συνιστούν θεμελιώδη ανησυχία στην Ε.Ε., μία Ένωση η οποία εξυπηρετεί έναν σκοπό περισσότερο από κάθε τι άλλο: να χτίσει και να διατηρήσει την ειρήνη στην Ευρώπη», δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας αναφερόμενος στην αδιαλλαξία της Ευρώπης και της άρνησής της να μπει σε περαιτέρω διαραγματεύσεις με το Λονδίνο για τη συμφωνία για το Brexit.

Σε μία σημαντική παρέμβαση, εν όψει της ψηφοφορίας στη Βουλή των Κοινοτήτων την επόμενη εβδομάδα για τη συμφωνία αποχώρησης της Βρετανίας από την Ένωση στα τέλη Μαρτίου, ο Γερμανός υπουργός κάλεσε τους Βρετανούς βουλευτές να «πράξουν υπεύθυνα» και να μην αφήσουν τη χώρα στο έλεος της μη συμφωνίας.

«Αν σε κάποιο σημείο στο μέλλον η βρετανική κυβέρνηση επιδιώξει μια παράταση του άρθρου 50, αυτό θα πρέπει να το σκεφθούμε σε επίπεδο Ε.Ε.», δήλωσε από την πλευρά του ο Ιρλανδός ομόλογός του Σάιμον Κόβενι στους δημοσιογράφους μετά τη συνάντησή του με τον Χάικο Μάας στο Δουβλίνο. «Αλλά οπωσδήποτε από μια ιρλανδική προοπτική, αν υπάρξει τέτοιο αίτημα, δεν θα σταθούμε εμπόδιο», πρόσθεσε.  

Ο Γερμανός υπουργός ωστόσο απέφυγε τεχνηέντως να μπει σε αυτήν την κουβέντα στην ομιλία του στην ετήσια διάσκεψη των πρεσβευτών της Ιρλανδίας σημειώνοντας ότι δεν είναι της ώρας και αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο το βρετανικό κοινοβούλιο να στηρίξει τελικά τη συμφωνία.  

«Πραγματικά δεν θα ήθελα να σκεφθώ την πιθανότητα παράτασης του άρθρου 50 εδώ και τώρα. Δεν νομίζω πως αυτό είναι κάτι στο οποίο θα έπρεπε να εστιάσουμε σήμερα», δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών.

naftemoriki.gr

 

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή