Ελαιόλαδο Αυστραλίας

Τετάρτη, 19 Απριλίου 2006 20:18

A- A A+

Το κλίμα της Αυστραλίας παρουσιάζει διάφορες παραλλαγές. Στα παράλια της χώρας είναι τροπικό, ενώ στο εσωτερικό ηπειρωτικό. Στα βόρεια παράλια που βρίσκονται κοντά στον Ισημερινό, επικρατούν ισχυρές καλοκαιρινές βροχοπτώσεις. Αντίθετα, το ορεινό τείχος των Αυστραλιανών Αλπεων δίνει στο κλίμα του νοτιοανατολικού άκρου της χώρας μια εύκρατη μεσογειακή χροιά. Αυτό, σκοπεύει να αξιοποιήσει η Αυστραλία, που φιλοδοξεί σε λίγα χρόνια να είναι μια από τις πρώτες χώρες παραγωγής ελαιόλαδου εξαιρετικής ποιότητας.

Τεράστιες εκτάσεις με σιτηρά τώρα μετατρέπονται σε ελαιώνες, ενώ πολυάριθμοι Αυστραλοί επενδύουν εκατομμύρια δολάρια στην παραγωγή ελαιόλαδου.

Η Αυστραλία πριν δέκα χρόνια παρήγαγε 100 τόνους ελαιολάδου. Σήμερα παράγει 5.000 τόνους, το μισό από το οποίο εξάγεται, ποσότητα που αντιπροσωπεύει το 0,01% της παγκόσμιας αγοράς. Κυβερνητικές υπηρεσίες προβλέπουν ότι η Αυστραλία θα παράγει 30.000 τόνους μέχρι το 2010 μέσω εντατικών καλλιεργειών που έχουν μεγάλη απόδοση σε μικρή έκταση. Στο μέτρο που θα επιτύχουν οι εν λόγω καλλιέργειες, η Αυστραλία στην επόμενη δεκαετία θα καλύπτει το 40% της εγχώριας κατανάλωσης, ενώ τώρα καλύπτει μόνο το 5%.

Ενα σημαντικό ποσοστό του ελαιόλαδου που καταναλώνεται στην Αυστραλία, εισάγεται από την Ελλάδα. Το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο αντιπροσωπεύει το 20% της παγκόσμιας παραγωγής, ενώ το 95% του αυστραλέζικου παραγόμενου ελαιολάδου είναι πρώτης ποιότητος έξτρα παρθένο.

Η στροφή των Αυστραλών προς την παραγωγή ελαιόλαδου προβάλλεται τελευταία και από τον τύπο. Πολλοί δε από τους παραγωγούς είναι ομογενείς.

Μέσα στα πλαίσια αυτά η εφημερίδα «Sydney Morning Herald» εκθειάζει τον ομογενή επιχειρηματία Σταύρο Σκαρμούτσο, ο οποίος μεταξύ των επιχειρήσεων που κατέχει είναι το κεντρικό εστιατόριο του Σίδνεϊ «Αμβροσία» και έναν ελαιώνα με 4.000 δένδρα.

Πουλάει όλο το χρόνο λάδι και φρέσκιες ελιές σε πακέτα των 20 κιλών σε μια όλο και μεγαλύτερη αγορά οπαδών της μεσογειακής διατροφής. Σκοπεύει επίσης να πάρει άδεια για να ξεναγεί τουρίστες στον ελαιώνα του, ενώ παράλληλα καλλιεργεί αμπέλια για τις ποικιλίες των σταφυλιών σιράζ, καμπερνέ και ρίσλινγκ.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή