Ρελάνς από τον ΣΥΡΙΖΑ με φόντο την κυβερνητική κρίση

Τρίτη, 08 Ιανουαρίου 2019 08:04
UPD:09:33
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΣΥΜΕΛΑ ΠΑΝΤΖΑΡΤΖ
A- A A+

Του Γιάννη Καμπουράκη
[email protected]

Επίδειξη δύναμης έναντι των ΑΝΕΛ αλλά και της Ν.Δ., επέλεξε να κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ, σε μία προσπάθεια να απαντήσει στην πίεση που προκαλεί η πολιτική αστάθεια που προκαλούν εκ νέου οι τελευταίες δηλώσεις του Πάνου Καμμένου και η νέα κρίση εντός της κυβέρνησης, με επίκεντρο τη Συμφωνία των Πρεσπών. ​​​​​​

Μετά από τρεισήμιση ώρες συνεδρίασης, παρόντος του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, η πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ επέλεξε να στείλει μήνυμα προς τον Πάνο Καμμένο ότι μπορεί να συνεχίσει στην κυβέρνηση και χωρίς τους ΑΝΕΛ και στη Ν.Δ. ότι σε οποιαδήποτε κρίσιμη ψηφοφορία- εννοώντας την ψηφοφορία για την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών αλλά και ενδεχόμενες ψηφοφορίες μετά από πρόταση δυσπιστίας από την πλευρά της αντιπολίτευσης ή ψήφου εμπιστοσύνης από την πλευρά της κυβέρνησης - η κυβέρνηση θα συγκεντρώσει 151 και πλέον ψήφους, άρα την απόλυτη πλειοψηφία για να συνεχίσει ως το τέλος της τετραετίας.

Είναι χαρακτηριστικό ότι, επιβεβαιώνοντας εμμέσως το διαζύγιο με τους ΑΝΕΛ, κομματικές πηγές άφηναν ανοικτό το ενδεχόμενο να ζητήσει η κυβέρνηση ψήφο εμπιστοσύνης στη Βουλή, προκαλώντας ωστόσο τη Ν.Δ. να καταθέσει πρόταση δυσπιστίας, διαμηνύοντας προς την Πειραιώς: «Ιδού η Ρόδος ιδού και το πήδημα». ​​​

Οι ίδιες πηγές μετέφεραν ότι Αλέξης Τσίπρας και Πάνος Καμμένος δεν έχουν επικοινωνήσει τις τελευταίες ημέρες, δεν υπάρχει προγραμματισμένη συνάντηση ανάμεσά τους τις επόμενες ώρες ή ημέρες – οι δυο τους έχουν ωστόσο πολλές φορές συναντηθεί μυστικά κατά το παρελθόν όταν συνέτρεχε λόγος – ενώ ο κ. Καμμένος θα είναι σήμερα εκτός Αθηνών. Ο Αλέξης Τσίπρας μετέφερε κατά μία ημέρα την προγραμματισμένη, εφ΄ όλης της ύλης συνέντευξή του στο κεντρικό δελτίο του τηλεοπτικού σταθμού OPEN. Κυβερνητικές πηγές απέδιδαν την μετάθεση αυτή σε «ανειλημμένες υποχρεώσεις», ωστόσο συζητείται εντόνως ότι ο κ. Τσίπρας θα ήθελε να τοποθετηθεί δημοσίως, μετά την έκτακτη συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας και της εκτελεστικής επιτροπής των ΑΝΕΛ που είναι προγραμματισμένες για αύριο στις 11:00 και τις 12:00 αντιστοίχως.

Από την Κουμουνδούρου, διαμηνύεται ότι δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο να αποχωρήσουν οι ΑΝΕΛ από την κυβέρνηση νωρίτερα από ότι προέβλεπε η συμφωνία Τσίπρα – Καμμένου, δηλαδή τον Μάρτιο, σημειώνοντας: «Περιμένουμε από τον κ. Καμμένο και τους ΑΝΕΛ να πάρουν τις αποφάσεις τους». ​​ «Η Ν.Δ. και ο κύριος Μητσοτάκης, που ζητούν παραίτηση της κυβέρνησης και εκλογές κάθε δεύτερη μέρα εδώ και τρία χρόνια, σήμερα δήθεν ανησυχούν για την πολιτική αστάθεια... Η υποκρισία στο μεγαλείο της. Αν όμως έχουν ειλικρινείς απορίες για τη στήριξη της Βουλής στην κυβέρνηση, δεν έχουν παρά να δοκιμάσουν, καταθέτοντας πρόταση δυσπιστίας», ανέφερε χθες σε ανακοίνωσή του το Μαξίμου, όσο η συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ ήταν ακόμα σε εξέλιξη. ​​​​​​​​​​

Ο ΣΥΡΙΖΑ στέλνει από προχθές μηνύματα που παραπέμπουν σε διαζύγιο με τους ΑΝΕΛ, την ίδια στιγμή που στην αντιπολίτευση – και όχι μόνο – επικρατεί η άποψη ότι οι εξελίξεις που θα ακολουθήσουν είναι συμφωνημένες ανάμεσα στον Αλέξη Τσίπρα και τον Πάνο Καμμένο, όπως έχει συμβεί και στο παρελθόν, απλώς επήλθε το πλήρωμα του χρόνου λόγω της ανάγκης της κύρωσης της Συμφωνίας των Πρεσπών. 

Σημειώνεται πάντως ότι στελέχη από το εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, απουσιάζουν επιδεικτικά από τη σχετική συζήτηση ή μιλούν σε ουδέτερους τόνους, μη κρύβοντας ότι επιθυμούν το διαζύγιο με τους ΑΝΕΛ, εν όψει εκλογών. Ενδεικτικά, η προερχόμενη από το ΠΑΣΟΚ και αναπληρώτρια υπουργός της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ πλέον Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου σε συνέντευξή της στον «Αθήνα 9,84», επικαλέστηκε δέσμευση του Πάνου Καμμένου ότι και μετά την αποχώρηση του κόμματός του από την κυβέρνηση δεν πρόκειται να ρίξει την κυβέρνηση, ούτε να υπερψηφίσει κάποια πρόταση δυσπιστίας που θα προέρχεται από την αντιπολίτευση, για να πει ότι «με βάση αυτή τη δήλωση, που θεωρώ ότι είναι επίσημη και ισχύει, δεν τίθεται σε αμφισβήτηση ούτε η λειτουργία της κυβέρνησης ούτε και η δεδηλωμένη».

«Τις τελευταίες ημέρες ζούμε μία προαναγγελία της ολοκλήρωσης, τις επόμενες ημέρες ή λίγες εβδομάδες, της κυβερνητικής συνεργασίας ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ που στηρίζει εδώ και τέσσερα περίπου χρόνια την κυβέρνηση Τσίπρα» δήλωσε, στο ίδιο μήκος κύματος, ο ευρωβουλευτής Δημήτρης Παπαδημούλης, κάνοντας λόγο για θετικό απολογισμό.

Φυλλοροούν οι ΑΝΕΛ

Το κλίμα που καταγράφεται στο μικρότερο κόμμα της συγκυβέρνησης είναι διαλυτικό. Πληροφορίες που δεν διαψεύδονται από το κυβερνητικό στρατόπεδο θέλουν τον κ. Καμμένο να θορυβείται από συνάντηση που είχε ο βουλευτής των ΑΝΕΛ Θανάσης Παπαχριστόπουλος με τον Πρωθυπουργό παραμονή Πρωτοχρονιάς, όταν ο τελευταίος πήγε στο Μαξίμου – κατά τα λεγόμενά του – για ευχές ενώπιον και άλλων βουλευτών, αλλά και αστυνομικών και υπαλλήλων της Βουλής, δηλαδή όχι μυστικά. Ο κ. Παπαχριστόπουλος, ο οποίος θεωρείται ήδη «ξένο σώμα» στους ΑΝΕΛ, φέρεται να είπε ότι θα ήταν δώρο η διαγραφή του από τους ΑΝΕΛ, ενώ επιμένει στην υπερψήφιση της Συμφωνίας των Πρεσπών, όποια και να είναι η εισήγηση Καμμένου.

Αντιστοίχως, σε συνέντευξή της στο ραδιοφωνικό σταθμό Real FM η υφυπουργός Μαρίνα Χρυσοβελώνη, η οποία δεν είναι βουλευτής, σχολιάζοντας την πληροφορία ότι ο κ. Καμμένος θα σημάνει αύριο την αποχώρηση των στελεχών των ΑΝΕΛ από την κυβέρνηση,  ανέφερε ακόμη ότι κατά την άποψή της, η Συμφωνία των Πρεσπών είναι πράγματι προς το συμφέρον της χώρας και από εκεί και πέρα δεν νομίζει ότι υπάρχει κανένας λόγος να φύγει από τη θέση της και να δημιουργήσει προβλήματα στην κυβέρνηση.

Σε εντελώς αντίθετο μήκος κύματος, ο βουλευτής των ΑΝΕΛ Κώστας Κατσίκης δήλωσε, στον ραδιοφωνικό σταθμό «Θέμα 104,6» ότι από την στιγμή που οι Ανεξάρτητοι Έλληνες αποσύρουν την εμπιστοσύνη τους από την κυβέρνηση με αφορμή τη Συμφωνία των Πρεσπών, «η κυβέρνηση χάνει τη δεδηλωμένη», ενώ σχολιάζοντας το ενδεχόμενο η Ν.Δ. να καταθέσει πρόταση μομφής, κατά της κυβέρνησης, αναρωτήθηκε: «Από την στιγμή που θα φύγουμε τι νόημα έχει μια πρόταση δυσπιστίας από τη Βουλή;».

Σενάρια

Σε αυτό το κλίμα, κυκλοφορούν ήδη πολλά σενάρια που ενισχύουν την πολιτική αστάθεια, που εμφανίζεται ως ο πλέον βασικός αρνητικός παράγοντας για την οικονομία. Κυβερνητικές πηγές σημειώνουν ότι δεν αποκλείεται η ανάληψη πρωτοβουλίας από τον Πρωθυπουργό να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης ταυτόχρονα ή μετά την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών, για την οποία λένε ότι θα γίνει στα μέσα Φεβρουαρίου, ενώ δεν θεωρούν πιθανή την κατάθεση πρότασης δυσπιστίας από την πλευρά της Ν.Δ..

Οι ίδιες πηγές εκτιμούν ότι η κυβέρνηση θα στηριχθεί, είτε μέσω ψήφου εμπιστοσύνης, είτε μέσω ψηφοφορίας μετά από πρόταση δυσπιστίας από την πλευρά της αντιπολίτευσης σε νέα πλειοψηφία που θα συντελέσουν με βεβαιότητα οι 145 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, η Κατερίνα Παπακώστα, ο Σπύρος Δανέλλης, ο Γιάννης Σαρίδης της Ένωσης Κεντρώων, αλλά και οι Θανάσης Παπαχριστόπουλος, Έλενα Κουντουρά, Κώστας Ζουράρις από τους ΑΝΕΛ. Με αυτούς τους υπολογισμούς, ακόμα και ένας βουλευτής από την αντιπολίτευση να μην προσέλθει να ψηφίσει υπέρ της πρότασης δυσπιστίας, εφόσον αυτή κατατεθεί από την πλευρά της αξιωματικής αντιπολίτευσης, δεν γίνεται αποδεκτή και η Ν.Δ. δεν έχει δικαίωμα να υποβάλει νέα πρόταση, αν δεν περάσουν ακόμα έξι μήνες. Για να γίνει αποδεκτή η πρόταση δυσπιστίας, θα πρέπει στις ψήφους της αντιπολίτευσης, χωρίς απόντες, να προστεθούν ο Πάνος Καμμένος, η Μαρία Κόλλια Τσαρουχά, ο Βασίλης Κόκαλης και ο Κώστας Κατσίκης.

Αν η κυβέρνηση επιλέξει να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης και οι ΑΝΕΛ δεν την καταψηφίσουν, η κυβέρνηση μπορεί να παραμείνει στην εξουσία για τουλάχιστον μερικούς μήνες ακόμα, καθώς αρκεί η πλειοψηφία των παρόντων, όχι λιγότερων από 120 βουλευτές, αν οι ΑΝΕΛ επιλέξουν την αποχή ή την απουσία από την ψηφοφορία.

Τα ερωτήματα λοιπόν που προκύπτουν, δεν είναι θεσμικά αλλά πολιτικά. Πόσο δηλαδή θα μπορεί να σταθεί μία κυβέρνηση πολιτικά, αν στηριχθεί στις συνταγματικές προβλέψεις για την οριακή πλειοψηφία ή μειοψηφία.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή