Ράις: Μέτρα κατά του Ιράν μαζί με μία «συμμαχία προθύμων»

Πέμπτη, 20 Απριλίου 2006 09:30
UPD:10:03
A- A A+

Εάν το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ δεν επιβάλει κυρώσεις σε βάρος του Ιράν, θα μπορούσαν να το κάνουν οι ΗΠΑ με μία «συμμαχία προθύμων», δήλωσε σημερα η αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών, Κοντολίζα Ράις, σκληραίνοντας ακόμα περισσότερο την στάση της Ουάσινγκτον έναντι της Τεχεράνης. Υπενθυμίζεται ότι πρόσφατα ο αμερικανός πρόεδρος δήλωσε πως όσον αφορά τα μέτρα για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, «όλες οι επιλογές είναι στο τραπέζι» http://www.naftemporiki.gr/news/static/06/04/19/1179903.htm .

Μιλώντας σε εκδήλωση για την αμερικανική εξωτερική πολιτική στο Σικάγο αργά το βράδυ της Τετάρτης, η κ. Ράις είπε ότι παραμένει πεπεισμένη πως η κρίση μπορεί να επιλυθεί διαμέσου της διπλωματίας -αν και όχι κατ'ανάγκη πάντοτε μέσω του ΟΗΕ.

«Γνωρίζετε ότι υπάρχουν κράτη που λένε ότι αν δεν επιτύχουμε τη λήψη ουσιωδών μέτρων από το Συμβούλιο Ασφαλείας, ίσως μια "συμμαχία προθύμων" θα μπορούσε να εξετάσει άλλα οικονομικά και πολιτικά μέτρα που θα μπορούσαν να ληφθούν», σημείωσε η κ. Ράις στην ομιλία της.

Η αμερικανίδα ΥΠΕΞ επανέλαβε την πάγια θέση της κυβέρνησης των ΗΠΑ ότι όλα τα ενδεχόμενα παραμένουν ανοικτά όσον αφορά την αντιμετώπιση του Ιράν -τοποθέτηση που αφήνει να διαφανεί ακόμη και το ενδεχόμενο ανάληψης στρατιωτικής δράσης- και τόνισε: «Πάντοτε λέγαμε ότι όσον αφορά το δικαίωμα στην αυτοάμυνα δεν χρειάζεται καμία απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ».

Η Κοντολίζα Ράις χαρακτήρισε πάντως την κρίση με το Ιράν «διαφορετική» από εκείνην του Ιράκ. «Το ζήτημα εδώ είναι να κινητοποιήσουμε την διεθνή κοινότητα, να ενώσουμε την διεθνή κοινότητα στην άποψη ότι το Ιράν δεν πρέπει να αποκτήσει ούτε ένα πυρηνικό όπλο», υπογράμμισε και κατέληξε: «Πιστεύω ότι μπορούμε να κάνουμε την διπλωματία να αποδώσει».

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή