Γαλλία: Η σκυτάλη σήμερα στις γυναίκες με τα «κίτρινα γιλέκα»

Κυριακή, 06 Ιανουαρίου 2019 16:03
UPD:16:19
REUTERS/GONZALO FUENTES
A- A A+

Στην Πλατεία της Βαστίλης, στο Παρίσι, προκειμένου να προβάλλουν και μία άλλη εικόνα του κινήματος, συγκεντρώθηκαν σήμερα πολλές γυναίκες, μέλη των «κίτρινων γιλέκων», την επαύριο των μεγάλων διαδηλώσεων σε όλη τη χώρα, που σημαδεύθηκαν από βίαια επεισόδια.

Στα σκαλιά του σταθμού Όπερα - Βαστίλη, οι γυναίκες έψαλαν τη «Μασσαλιώτιδα», κρατώντας κίτρινα μπαλόνια στα χέρια. Κατόπιν διέκοψαν την κυκλοφορία και στη συνέχεια ξεκίνησαν πορεία προς την πλατεία της Δημοκρατίας.

«Πραγματοποιώντας αυτήν την πρώτη διαδήλωση γυναικών, θελήσαμε να ανοίξουμε έναν νέο δίαυλο επικοινωνίας πέραν αυτού της βίας, διότι εκείνο που αποκλειστικά προβάλλουν τα μέσα ενημέρωσης είναι οι βιαιοπραγίες, λησμονώντας τον πυρήνα του προβλήματος», τόνισε στους δημοσιογράφους η 42 χρονη νοσοκόμα Καρέν, η οποία ταξίδεψε από τη Μασσαλία και είναι μία εκ των ιδρυτικών μελών της ομάδας «Γυναίκες κίτρινα γιλέκα» (Femmes gilets jeaunes) στο Facebook.

«Η σημερινή διαδήλωση δεν είναι φεμινιστική, αλλά προορισμός της είναι να προβάλει μία ασυνήθιστη εικόνα του κινήματος», πρόσθεσε.

Τα «κίτρινα γιλέκα» βγήκαν για ακόμη μία φορά χθες στους δρόμους και συγκρούστηκαν με τις δυνάμεις της τάξης στους δρόμους της γαλλικής πρωτεύουσας και διοργάνωσαν πορείες διαμαρτυρίας σε άλλες πόλεις της γαλλικής επικράτειας, στο όνομα της «όγδοης πράξης» των κινητοποιήσεών τους.

Στο Παρίσι 35 άνθρωποι συνελήφθησαν, εκ των οποίων 27 ηλικιωμένοι, κι ετέθησαν σε προσωρινή κράτηση, ανακοινώθηκε σήμερα από την εισαγγελία του Παρισιού. Η ημέρα σημαδεύθηκε από την εισβολή των διαδηλωτών στα γραφεία του κυβερνητικού εκπροσώπου Μπενζαμέν Γκριβό με ένα μικρό εκσκαφικό μηχάνημα. Επίσης πολλά αυτοκίνητα πυρπολήθηκαν.

Πηγές: naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΜΠΕ, AFP

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή