Κρίση κυβερνοασφαλείας στη Γερμανία: Εκατοντάδες πολιτικοί στο στόχαστρο χάκερ

Παρασκευή, 04 Ιανουαρίου 2019 15:46
UPD:15:52
REUTERS/Steve Marcus
A- A A+

Χάκερ δημοσιοποίησαν προσωπικά δεδομένα εκατοντάδων Γερμανών πολιτικών από μεγάλα κόμματα, περιλαμβανομένων στοιχείων πιστωτικών καρτών και αριθμών κινητών τηλεφώνων, με την καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ να είναι μεταξύ αυτών που επηρεάστηκαν, όπως μετέδωσαν γερμανικά ΜΜΕ.

Η αρμόδια αρχή κυβερνοασφαλείας, BSI, είχε συνάντηση νωρίς την Παρασκευή, αφού ενημερώθηκε για το περιστατικό, δήλωσε εκπρόσωπος στο Reuters. Σύμφωνα με το BBC, στοχεύθηκαν οι κοινοβουλευτικές ομάδες των κομμάτων του κυβερνητικού συνασπισμού (κεντροαριστερά και κεντροδεξιά), καθώς και των Πρασίνων (περιλαμβανομένου του επικεφαλής του, Ρόμπερτ Χάμπεκ), του FDP και του αριστερού κόμματος Die Linke- περιλαμβανομένου του Ντίτμαρ Μπαρτς, επικεφαλής της ομάδας του στην Κάτω Βουλή. Η Rheinische Post μετέδωσε πως η καγκελάριος Μέρκελ (φαίνονται να έχουν διαρρεύσει η διεύθυνση email της Μέρκελ και επιστολές από και προς την ίδια) και ο πρόεδρος Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάγιερ ήταν επίσης μεταξύ των θυμάτων. .

Το ARD είχε μεταδώσει νωρίτερα ότι τα δεδομένα, που δημοσιοποιήθηκαν μέσω Twitter, περιλαμβάνουν διευθύνσεις, προσωπικές επιστολές, αντίγραφα ταυτοτήτων και άλλων εγγράφων κλπ. Γενικότερα, φαίνονται να έχουν επηρεαστεί πολιτικοί από όλα τα γερμανικά κόμματα εκτός του ξενοφοβικού AfD. Δεν έχει γίνει γνωστό ποιοι ήταν οι χάκερ και ποια τα κίνητρά τους.

EURONEWS

Σύμφωνα με τη Bild, που επικαλέστηκε πηγές εντός της BSI, το ασφαλές εσωτερικό δίκτυο της γερμανικής κυβέρνησης δεν φαίνεται να έχει επηρεαστεί. Επίσης, εκπρόσωπος της BSI είπε στο Reuters πως ο εθνικός αρμόδιος φορέας κυβερνοασφαλείας είχε συνάντηση για τον συντονισμό των αντιδράσεων όλων των κυβερνητικών υπηρεσιών, περιλαμβανομένων των υπηρεσιών εσωτερικής και εξωτερικής ασφαλείας. Πάντως το ARD ανέφερε πως, κατά την πρώτη εξέταση των δεδομένων, δημοσιογράφοι δεν εντόπισαν «ενοχοποιητικό» υλικό.

Σύμφωνα με το BBC, τα στοιχεία που διέρρευσαν περιλαμβάνουν και επαφές, καθώς και ιδιωτικές συνομιλίες, ενώ φαίνεται πως υπάρχουν και δεδομένα από celebrities και δημοσιογράφους (μεταξύ των οποίων δημοσιογράφοι των ARD και ZDF, καθώς και οι τηλεοπτικοί κωμικοί Γιαν Μπέμερμαν και Κρίστιαν Έρινγκ, ο ράπερ Marteria κ.α.).

Δεν έχει διαπιστωθεί ακόμα η πραγματική έκταση της ζημιάς που έχει προκληθεί από τη διαρροή, ωστόσο η υπουργός Δικαιοσύνης, Καταρίνα Μπάρλεϊ, έκανε λόγο για «σοβαρή επίθεση», σχολιάζοντας πως οι δράστες θέλουν να πλήξουν την εμπιστοσύνη στη δημοκρατία και τους θεσμούς.

Σύμφωνα με τον δημοσιογράφο Μίκαελ Γκότσενμπεργκ του RBB, που διερεύνησε την υπόθεση, ο επίμαχος λογαριασμός Twitter είχε 17.000 followers και φαίνεται να συνδέεται με μια διαδικτυακή πλατφόρμα που εδρεύει στο Αμβούργο. Αν και είχαν δημοσιοποιηθεί μέσω αυτού έγγραφα από τον προηγούμενο μήνα, το χακάρισμα έγινε αντιληπτό από αξιωματούχους των αρχών μόλις το βράδυ της Πέμπτης.

Προτεινόμενα για εσάς