Εκατομμύρια σε μικρο-ρομπότ για επικίνδυνες εργασίες επενδύει η βρετανική κυβέρνηση

Πέμπτη, 03 Ιανουαρίου 2019 18:04
SHUTTERSTOCK
A- A A+

Εκατομμύρια λίρες επενδύει η βρετανική κυβέρνηση στην ανάπτυξη μικρο-ρομπότ που προορίζονται για εργασίες σε επικίνδυνα περιβάλλοντα, όπως υπόγεια δίκτυα αγωγών/σωληνώσεων και εγκαταστάσεις πυρηνικής ενέργειας, σύμφωνα με τον βρετανικό Guardian.

Τα ρομπότ αυτά αναπτύσσονται σε βρετανικά πανεπιστήμια και επιδίωξη είναι, μεταξύ άλλων, να σημάνουν και το τέλος δύσκολων και δαπανηρών έργων σε δρόμους, πραγματοποιώντας επισκευές χωρίς να απαιτούνται εκσκαφές σε οδούς. Επίσης, ιπτάμενα και υποβρύχια ρομπότ θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για ελέγχους και συντηρήσεις σε δυσπρόσιτες περιοχές, όπως υπεράκτια πάρκα αιολικής ενέργειας ή εγκαταστάσεις εξόρυξης πετρελαίου και αερίου.

Ο υπουργός Επιστημών της χώρας, Κρις Σκίντμορ, ανακοίνωσε επένδυση 26,6 εκατομμυρίων λιρών σε 15 προγράμματα, που περιλαμβάνουν την ανάπτυξη ρομπότ για εργασίες σε υπόγεια δίκτυα σωληνώσεων. Με επικεφαλής τον καθηγητή Κιρίλ Οροσένκοφ του University of Sheffield και κυβερνητικό κονδύλιο 7,2 εκατομμυρίων λιρών, στο πρόγραμμα θα συμμετάσχουν επιστήμονες από τα πανεπιστήμια του Μπέρμιγχαμ, του Μπρίστολ και του Λιντς. Ελπίζεται πως τα μικρά ρομπότ, μήκους ενός εκατοστού, θα μπορούν να εντοπίζουν και επιδιορθώνουν ρωγμές σε σωλήνες χρησιμοποιώτας αισθητήρες και συστήματα πλοήγησης, συμβάλλοντας έτσι στην αποφυγή δαπανηρών οδικών έργων, που εκτιμάται πως κοστίζουν 5 δισ. λίρες ετησίως.

Τα υπόλοιπα 19,4 εκατ. λίρες θα πάνε σε έρευνες πάνω στη χρήση ρομπότ σε επικίνδυνα περιβάλλοντα, από drones για ελέγχους σε αγωγούς πετρελαίου μέχρι συστήματα τεχνητής νοημοσύνης που θα διαπιστώνουν εάν απαιτούνται επισκευές σε δορυφόρους που βρίσκονται σε τροχιά.

Προτεινόμενα για εσάς